Uns 325 joves ripolletencs proposaran el destí del 20% de la inversió municipal per al 2017

d5df152e20908e75d0017d93f2a154f3

La població decidirà en una consulta, a final de novembre,  quins dels projectes finalistes sortits dels instituts executarà el consistori el proper exercici

Els 325 alumnes de quart d’ESO de Ripollet —el darrer curs en l’estapa d’estudis obligatoria— treballen des d’octubre aspectes curriculars com les matemàtiques, la tecnològia o la llengua al mateix temps que aprenen lliçons de ciutadania. Fins aquí, res fora de la normalitat de l’aula. La singularitat rau en què aquests aspectes s’estudien a base d’idear, debatre i preparar projectes reals per al poble on invertir part dels 300.000 euros del pressupost municipal que el govern de Decidim destinarà a la primera experiència de pressupostos participatius del municipi.
El procés que ha obert l’Ajuntament de Ripollet perquè veïns i veïnes puguin decidir el 20% de la inversió municipal per al 2017 és també (potser convindria dir, sobretot) un projecte educatiu, inclòs en el pla d’Educació.
“Volem que la participació tingui contingut didàctic i estigui acompanyada”, va destacar la regidora d’Hisenda, Pilar Castillejo, dimarts de la setmana passada, durant l’explicació del procés. Pel regidor de Participació David Fontanals, d’aquesta primera edició, és “importantíssim” implicar els joves perquè plantegin “projectes per millorar” Ripollet i ”agafin responsabilitat”.
Després d’una sessió introductòria, en què tècnics municipals van explicar a les aules que són els pressupostos municipals i com s’elaboren, els estudiants que cursen quart d’ESO als institut públics Palau Ausit, Lluís Companys i Can Mas i al concertat Sant Gabriel –la majoria d’ells amb edats compreses entres els 15 i 16 anys– han començat a preparar projectes d’inversió amb un pressupost limit per cada proposta de 75.000 euros.

El procés participatiu, que culminarà la darrera setmana de novembre, ha implicat diverses regidories, a personal municipal i d’educació

La idea, que ha estat inclosa al pla educatiu per al 2016-2017 i té l’aval d’inspecció d’Educació, va ser molt ben rebuda per les direccions dels instituts i els tutors de les aules en la presentació a principi de curs, segons Castillejo i Fontanals. Els participants estan acompanyats i tenen suport tècnic per resoldre dubtes. Ahir, amb l’edició d’aquesta setmana del Ripollet al dia ja tancada, estava previst que els professionals dels instituts expliquessin a la sala de plens els primers retorns de l’experiència.

PROPOSTES AMB AVAL TÈCNIC
En la preparació de la iniciativa s’han implicat àrees municipals com Governança i Justícia Social, Participació, Joventut o Educació. “S’han d’escoltar les propostes i veure si les inversions són tècnicament viables o bé si l’Ajuntament té competències per executar-les” pel que la coordinació i l’acompanyament és imprescindible, sosté Castiellejo, segons la qual un dels dubtes més consultats de moment ha estat la qüestió de les competències. De totes les propostes presentades i debatudes a les aules de 4rt d’Eso, l’alumnat dels centres escollirà 13 finalistes, amb votacions impulsades pels mateixos instituts.

VOTACIONS POPULARS
Les 13 propostes escollides —a Ripollet hi ha 13 línies de quart d’ESO— se sotmetran a votació del conjunt de la població, en una consulta presencial i telemàtica que tindrà lloc la darrera quinzena de novembre i en la qual podran participar totes les persones empadronades al municipi, nascudes fins l’any 2001. Podran votar-hi doncs, ripolletencs a partir de 15 anys, entre aquests, tots els que han dissenyat les propostes i visquin al municipi.
El govern executarà com a mínim quatre de les propostes més votades fins a un total de 300.000 euros, el 20% del pressupost del capítol d’inversions per al 2017. – Judit Josa

Ripollet al dia


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Ripollet al dia, es una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Ripollet.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterAbrir chat
Necessites ajuda?