El procés participatiu de la biblioteca central avala segons Mor la construcció del futur equipament al barri de Can Mas, a l’extrem est del municipi.
Quan fa uns mesos es va començar a parlar de construir al barri de Can Mas la Biblioteca Central de Ripollet — municipi que, amb una única biblioteca municipal, incompleix la Llei del sistema bibliotecari de Catalunya — algunes veus van qüestionar la decisió d’ubicar en un barri perifèric i no al centre ciutat, la biblioteca de referència El procés participatiu per definir els usos i espais de la futura biblioteca central ha acabat amb els dubtes: “la gent vol aquest equipament cultural a Can Mas”, va afirmar el regidor de Cultura Oriol Mor, en la presentació dels resultats del procés participatiu Biblioteca Central de Ripollet, dijous passat a la Biblioteca Municipal.
La norma catalana estableix que les ciutats de més de 30.000 habitants han de tenir una biblioteca central que coordini la resta de serveis lectors i biblioteques de proximitat del municipi. La única biblioteca municipal de Ripollet acaba de complir 25 anys i l’edifici, situat en una de les portes d’accés de Ripollet, al barri de Maragall, no es prou gran per ser la biblioteca central urbana ni tampoc pot ampliar-se.. Ubicar-la “en un punt descentralitzat del territori, de 4,39 km2, ajudarà a homogeneïtzar i democratitzar l’accés als equipaments culturals” opina Anna de Torróntegui, coordinadora del procés participatiu.
En un territori de poc més de 4 km quadrats, situar l’equipament en un punt descentralitzat pot contribuir a democratitzar i homogeneïtzar l’accés a la cultura, assegura la coordinadora del procés
818 participants; Més dones i més joves que l’habitual
Un total de 818 persones han opinat sobre com hauria de ser la futura biblioteca en alguna de les accions realitzades entre el 21 de febrer i el 19 de maig dins del procés Creixement. La cultura per seguir avançant. D’aquestes, 554 van respondre una enquesta en línia durant els 30 primers dies del procés, 193 ho van fer en algun dels punts d’interacció mòbil, uns altres 43 a través d’una activitat autogestionada a la biblioteca i 17 més en un taller realitzat a l’Institut Escola El Martinet. 16 persones més, agents seleccionats del municipi, havien pres part en un taller inicial.
“Qui conegui processos similars sabrà aquestes són unes xifres de participació molt elevades”, va destacar Torrotegui. Cosa que segons Mor, demostra “l’interès de la ciutadania per la biblioteca”.Un 60% dels participants al procés ha estat de gènere femení i, tot i no ser la franja amb percentatges més elevats, s’ha destacat l’alta participació d’infants fins a 14 anys i de 15 a 24 anys, poc habitual en processos similars.
Espai multicultural
Les propostes recollides i analitzades pels tècnics han donat forma a un informe presentat dijous passat a la biblioteca municipal. El document, que es podrà consultar a l’apartat de participació del web Ripollet.cat, recull en gràfics el tipus d’activitats proposades (culturals, tallers, audiovisuals, d’estudi i concentració o de socialització, entre moltes altres); prioritza el tipus d’espais —un 70,40% dels participants donen prioritat als espais exteriors— i estableix els valors que ha de transmetre l’edifici La multiculturalitat i la convivència encapçalen la llista de valors proposats pels participants al procés. Totes aquestes dades serviran per fer el pla d’usos i inspiraran la redacció del projecte, A més de Mor i Torrontegui, van intervenir en la presentació Andreu Orte, cap de la unitat de programació i innovació bibliotecària de la Diputació de Barcelona i la directora de la Biblioteca Municipal, Elisabet Vázquez. — Judit Jos