Un estudi històric i arquitectònic recomana declarar la casa del Pont Vell ‘Bé Cultural d’Interès Local’ pels seu valor patrimonial

9 ripollet-casa-pont-vell-pati-061020

 

L’Ajuntament confia enllestir abans de final d’any el pla d’usos i encarregar el projecte executiu del nou centre cívic a l’AMB

La casa que l’Ajuntament de Ripollet va comprar durant l’anterior legislatura a la carretera de l’Estació núm. 8 i c/ Doctor Gil, núm. 3 per acollir el reclamat nou centre cívic del barri amaga moltes més sorpreses de les que permetria endevinar la seva humil façana de la carretera de l’Estació. L’estudi historicoarquitectònic de l’immoble, que va ser encarregat al febrer de 2020 a l’empresa Velclus i es va endarrerir fins el mes de setembre passat a causa de l’estat d’alarma, ha subratllat els valors patrimonials de l’edificació i en recomana la seva declaració com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL).
La protecció és compatible amb la seva reforma com a centre cívic, motiu pel qual, en l’actualitat, s’està treballant en l’aixecament de plànols i en el futur pla d’usos, a partir del qual l’AMB realitzarà el projecte executiu del projecte.

Elevat valor patrimonial
De l’estudi es desprèn que la casa va ser construïda en 3 etapes, entre 1905 i 1954. En l’actualitat consta d’una planta baixa i teulada edificada per Cristina Verdaguer entre 1905 i 1919; un pis fet pel seu fill i hereu Joan Casas entre 1930 i 1933 i les quadres i porqueres al pati, que va manar construir Joan Casas el 1954.

A mans sempre de la mateixa família Casas Verdaguer, la casa s’ha conservat amb molt poques modificacions i ha tingut un bon manteniment, característiques que accentuen la seva rellevància arquitectònica i patrimonial.
L’edifici és un testimoni singular per exemplificar un moment de la vida de Ripollet, que es pot resumir en la convivència d’una residència unifamiliar de família de menestrals, amb activitat comercial (merceria) i manteniment d’activitats agropecuàries al pati.
Si bé la família suggereix que l’arquitecte va ser Eduard M. Balcells (1877-1965), autor de diversos edificis modernistes i noucentistes de Ripollet i Cerdanyola, com ara Can Masachs, seu de l’actual Ajuntament, l’estudi no ha pogut confirmar la seva autoria. Ni la signatura s’ha desxifrat, ni els estudis sobre l’arquitecte avalen aquesta hipòtesis.

En canvi, el manteniment de l’estat original de la casa en, per exemple, els acabats ha aportat un elevat grau de rellevància en la valoració patrimonial de la finca . Així, destaca l’estucat i esgrafiat de la façana; el forn de llenya i la pica de la cuina; la decoració pictòrica a les estances de la planta pis; els falsos sostres amb respiradors, o el pou, el safareig i el cup. L’estudi tècnic aconsella la seva consideració com a Bé Cultural d’Interès Local perquè en l’actualitat l’edifici no disposa de cap protecció del catàleg.

235 objectes catalogats i uns 4.000 documents trobats
La casa del Pont Vell és un pou de sorpreses. Una exploració prèvia a l’estudi historicoarquitectònic ja va treure a la llum una important col·lecció d’objectes amb valors patrimonials. En aquesta primera actuació,.dos tècnics de l’empresa Arcare SL, contractada per la Diputació de Barcelona, van documentar, triar i catalogar uns ingent quantitat d’objectes trobats a la casa. la majoria dels quals passaran a formar part de les coŀleccions d’etnologia local del fons del Centre d’Interpretació del Patrimoni CIP Molí d’en Rata.

En total, s’han creat 235 noves fitxes, que representen el 70% dels objectes triats i confirmats per a formar part del fons. Resta pendent un segon triatge de la col·lecció d’indumentària per a una segona campanya de documentació, que ja es podrà realitzar al CIP. El centre també durà a terme la segona part de recollida de dades tècniques i l’enregistrament informàtic de les dades al programari Museumplus, des d’on es gestiona la col·lecció local.
Pel que fa al material d’arxiu, biblioteca i hemeroteca, en una primera anàlisis s’han comptabilitzat 1.000 llibres, 300 diaris, 300 catàlegs i fulletons, 2.200 revistes i més de 5 metres lineals de documents, entre retalls, escrits o fitxes, entre altres. Aquest material trobat a la casa està pendent d’una segona fase de tria i documentació per determinar la seva rellevància,

Treballs previs per a la redacció del projecte
Les tasques de patrimoni avancen en paraŀlel amb les d’adequació de la casa com a centre cívic. El PSC va interessar-se al ple municipal de setembre per l’estat del projecte. L’ajuntament ha explicat que durant el mes d’agost es va adjudicar la nova fase referida a la casa i al seu futur ús. L’empresa adjudicatària ha estat MSM Arquitectes, que en aquests moments està treballant en l’aixecament de plànols i en el futur pla d’usos, que tindrà en compte les conclusions de les jornades participatives realitzades per la Cooperativa La Fabrica@ i les opinions dels diferents agents del barri. Aquest pla podria estar enllestit abans que finalitzi l’any, per tal de ser presentat a l’AMB, que serà qui encarregui el projecte executiu. —RAD/ JJR

Ripollet al Dia


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Ripollet al dia, es una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Ripollet.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterAbrir chat
Necessites ajuda?