Un adéu ple d’esperança

4 public

L’emotiu comiat a les 75 víctimes mortals ripolletenques per la Covid 19 i reconeixement a les persones i sectors essencials advoca per valorar la vida i la resilència de la comunitat

Amb algunes llàgrimes als ulls, però també amb moltes paraules d’esperança, resilència i missatges comunitaris, un centenar llarg de persones va acomiadar divendres les 75 víctimes mortals directes que ha causat a Ripollet la pandèmia de la Covid-19 des del 12 de març de 2020 fins el 18 de maig de 2021, quan es va registrar la fins divendres passat última defunció.

L’acte d’homenatge institucional va tenir lloc davant del Cap Pinetons, ja que va ser també un sentit reconeixement a la tasca dels professionals essencials —des dels sanitaris al personal de la neteja i la cura, passant pels comerciants o transportistes i els agents de seguretat i fins i tot a les persones voluntàries que, des de l’anonimat van assistir totes aquelles necessitats impossibles de cobrir per altres estaments.

La façana del Cap de Pinetons es recobrirà en un futur amb un mosaic artístic de 21 metres, creat per una artista i un enginyer informàtic, en tribut a les persones afectades i reconeixement a la resilència coŀlectiva.

L’alcalde Osuna va anunciar la construcció del trencadís durant un acte que havia estat proposat per la Taula de Xoc per a la reparació social, econòmica i cultural de Ripollet, amb l’objectiu de poder acomiadar a tots aquells a qui va ser impossible acompanyar “sense ni abraçades, somriures ni, a vegades, una mirada a través del vidre”. Va ser aquesta una de les experiències compartides des de l’escenari per les filles i fill de Lázaro i Rosina, Núria Torregrossa i els seus germans Rosa i Joan. Torregrossa va parlar en nom de les famílies que han patit pèrdues i en el seu parlament va tenir paraules també per les més de 3000 persones que han patit el virus. 136 ripolletencs han passat el tràngol de la UCI. “Ripollet està i segueix de dol”, va dir Torregrossa, tot advocant per valorar la vida.

Poc anunciat per evitar aglomeracions en uns moments d’alerta i temor davant d’una possible cinquena onada i amb l’atenció primària sota tensió, el comiat va ser un acte de tall senzill, tot i que ple de moments carregats de significat. Familiars, representants polítics i d’entitats, autoritats i professionals de serveis essencials van poder escoltar els testimonis de la infermera Rosmery Parra, el caporal de la Policia Local José M. Valero i del voluntari i maker Jorge Pérez de l’entitat Ripolab HackLab, persones de carrer, però que han viscut en primera línia la pandèmia patrullant per la seguretat, als invisibilitzats CAPS —on a Catalunya es calcula que s’ha atès fins ara el 80% de la Còvid, o des del voluntariat. Onze persones de la comunitat Maker van imprimir a Ripollet en 3D centenars de salvaorelles, viseres o ulleres de protecció, per citar un sol exemple, d’iniciatives solidaries com la del grup de Facebock Ripollet Solidari.

En l’emotiu parlament de l’alcalde Osuna hi va haver espai per apeŀlar a la solidaritat dels països rics en la vacunació i per reconèixer l’esforç dels infants i també dels joves —un col·lectiu culpabilitzat— en la superació de la pandèmia.

Paraules i moments acompanyades per la música del piano de la Sílvia Miguel, coordinadora de l’Escoleta de Música i la trompeta d’un dels alumnes de la Societat Coral El Vallès. Amb l’essencialiat de la cultura i l’educació sempre present —el contingut de l’acte va ser dissenyat en gran part pel regidor Oriol Mor—durant l’homenatge es van enterrar els missatges amb els desitjos i experiències viscudes al 2020 per desenes de ripolletencs, entre aquests molts joves i escolars. La iniciativa, nomenada la capsula del temps, es desenterrarà d’aquí a 10 anys per recordar aquests moments.

Una encesa d’esplemes sobre la terra on s’ha enterrat la caixa amb els missatges de la capsula del temps tancava els rituals, permetent a tots els assistents participar del comiat, iniciat una hora i mitja abans amb un sentit minut de silenci. — Judit Josa

Ripollet al Dia


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Ripollet al dia, es una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Ripollet.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?