Tortures, empresonaments i censura: als anys 60 també hi va haver repressió franquista

4 memoria historica regidor copia

Ripollet celebra aquesta setmana i fins el 6 de febrer la sisena edició de les Jornades de Memòria Històrica. Les activitats fan un salt cronològic per trencar la falsa creença que només va haver-hi repressió i violència durant la guerra civil (1936-1939) i els primers anys de la postguerra

Les sisenes Jornades de Memòria Històrica, que se celebren a Ripollet entre aquest dilluns i el dia 6 de febrer, han avançat en el temps respecte les edicions anteriors i se centren en els anys 60 després d’haver estudiat la II República, la Guerra Civil i les víctimes del conflicte i recuperat la memòria dels ripolletencs deportats als camps de concentració nazi.
Amb el títol ‘Lluites i resiliències. Un futur més enllà de la por les jornades s’han volgut focalitzar enguany en la repressió de la dictadura franquista, en especial als anys 60, per mostrar que durant les quatre dècades del règim franquista hi va haver repressió i violència més enllà del conflicte bèŀlic i els anys de postguerra. S’ha volgut, així, trencar “amb la falsa creença que només hi va haver repressió els primers anys del règim”, va indicar el regidor de Memòria Històrica, Óscar López, en la presentació, dimarts de la setmana passada, al Centre d’Interpretació del Patrimoni Local CIP Molí d’en Rata, del programa de les Jornades. “Si bé la dictadura va exercir molta violència en els seus inicis, -va dir i va continuar- aquesta es va produir també durant tot el període de forma molt diversa: tortura, empresonaments, censura de tota mena o repressió de les vagues obreres, entre altres” El programa també posa la mirada en la lluita social i política i ho focalitza en Ripollet.
López va destacar la diversitat dels actes, l’aportació d’entitats com l’Associació dels espectadors del teatre auditori del Mercat Vell amb l’organització d’algunes de les activitats del programa, així com la realització d’actes en diferents equipaments municipals, des del CIP Molí d’en Rata, a la Biblioteca, passant pels instituts, pel teatre del Mercat Vell. i en xarxes socials.
La diversitat d’actes i emplaçaments respon a la doble voluntat d’arribar a tots els públics, des de jovent a gent gran, i generar consciència sobre la repressió i la lluita, va explicar el regidor. López, que també és mestre d’història de secundària, creu que aquest és un període desconegut, en especial entre el jovent.

DEL TEATRE ALS INSTITUTS
L’Associació d’Espectadors del Teatre Auditori de Ripollet proposa aquest divendres, dins el programa de les sisenes jornades de memòria històrica, l’obra de teatre El Gegant del Pi, un punyent monòleg escrit per l’actor Pau Vinyals i que ell mateix interpreta, on es qüestiona la seva identitat en agafar consciència que és net d’un franquista.

“Aquesta peça”, diu Vinyals al text de presentació de l’obra, “parla del feixisme que irremeiablement portem dins”. El text relata l’angoixa de tenir un avi, a qui estimava fi ns a morir, feixista i obliga a l’espectador a afrontar-se a veritats incòmodes. Actor compromès, sobre l’escenari “despulla de forma sorprenent intimitats familiars i de tots”, expliquen des de l’Associació d’Espectadors. L’entitat ha programat aquest monòleg, premi de la Crítica d’Arts Escèniques a millor espectacle de petit format i premi BBVA a millor muntatge teatral i a millor interpretació, donant continuïtat a la línia sobre núm. 0398 memòria històrica iniciada aquesta temporada amb La memòria de les oblidades, interpretada per l’actriu Rosa Andreu.

Altres actes de les Jornades de Memòria Històrica, que estava previst obrir aquest dilluns a la Biblioteca amb la presentació de l’assaig Històries de la Model, són la inauguració de l’exposició Contes en guerra, diumenge 28 de gener, a les 12 h, al CIP Molí d’en Rata, la taula rodona ‘Lluites i resistències al Ripollet dels 60’, dimarts 30 de gener, a les 18.30 h, al CIP Molí d’en Rata i la taula rodona ‘Migrar: sentiments
amagats, lluita i memòria’, dimarts 6 de febrer, a les 18.30 h, al CIP Molí d’en Rata La primera setmana de febrer, les xarxes socials de @ripollet_cultura publicaran el qüestionari RipoQuiz: El Ripollet dels anys 60. Immigració, lluita obrera i societat, perquè ripolletencs de qualsevol edat puguin posar a prova els seus coneixements. Amb la participació de dues persones que van patir la repressió de la Brigada Político Social
i el Tribunal de Orden Público, l’ajuntament també ha preparat xerrades pels instituts. — Judit Josa

Ripollet al Dia


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Ripollet al dia, es una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Ripollet.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?