
L’Ajuntament aprova per unanimitat modificar el ROM perquè les regidores de baixa per maternitat puguin votar a distància. L’actualització de la normativa, en exposició pública durant 30 dies, també preveu que la ciutadania pugui interpeŀlar directament als càrrecs públics en audiències ciutadanes prèvies al ple i amplia l’espai de precs i preguntes de l’oposició
L’Ajuntament de Ripollet està a punt de finalitzar els tràmits per modificar el Reglament Orgànic Municipal (ROM) amb l’objectiu de regular el vot remot per maternitat dels membres de la corporació municipal així com la participació de la ciutadania al ple municipal. El regidor de Participació Ciutadana, Sergio Linares va defensar dijous passat en el ple de setembre la “necessitat d’actualitzar la màxima norma municipal”, vigent des de l’any 2005, no només per adaptar-la als canvis normatius dels darrers 16 anys, sinó —va afegir—“a la realitat de l’últim any i mig que ha posat a prova la capacitat de les institucions per seguir el ritme als canvis socials”. El ple municipal es reuneix de forma telemàtica des de l’esclat de la pandèmia i tots els regidors voten a distància de forma excepcional.
Un pas en La conciliació
Quan entri en vigor el ROM aprovat per unanimitat en el ple municipal de setembre, l’Ajuntament aplicarà el vot telemàtic de forma habitual quan les regidores no puguin votar presencialment a causa de la maternitat. El regidor de Participació Ciutadana, Sergio Linares, va considerar que la nova mesura suprimeix un dels grans obstacles que han hagut d’afrontar els càrrecs electes, en especial dones, en l’exercici del seu dret a la participació política i suposa “un pas per avançar en la conciliació de la vida laboral i personal” dels càrrecs polítics municipals.
Tot i la novetat, Linares va explicar que l’equip de govern de Decidim volia anar més enllà en la modificació i introduir la delegació de vot en el cas de baixa per maternitat. El vot dels regidors és ara personal i intransferible. Decidim està a l’expectativa de properes resolucions judicials per poder modificar en un futur el document i introduir la delegació de vot si finalment es produeixen avanços jurídics en aquest camp.
El nou ROM estableix que les sessions de les comissions informatives i les comissions especials de comptes es realitzin sempre de forma telemàtica, amb l’objectiu de facilitar als regidors la compaginació de les responsabilitats polítiques i les privades.
Audiències ciutadanes
Entre els canvis, destaca el de la participació ciutadana al ple. Així, els veïns i veïnes que hagin demanat intervenir al ple municipal no hauran d’esperar com fins ara a parlar fins que finalitzi la sessió, a vegades a hores intempestives, sinó que disposaran de tres minuts per interpeŀlar als càrrecs públics abans de l’inici de la sessió plenària, a les 19 hores.
La nova norma que regula el funcionament del consistori i estableix el procediment del ple, el govern i l’estatut dels seus membres, aprovada dijous passat, preveu la celebració d’audiències ciutadanes just abans de l’inici del ple, el darrer dijous de cada mes. Les audiències es realitzen des de fa temps en consistoris com del de Cerdanyola.
La ciutadania també podrà comentar i preguntar aspectes tractats en el debat plenari en l’espai de precs i preguntes segons es dedueix de la presentació que va fer al ple el regidor de Participació Ciutadana, Sergio Linares. El titular de Participació va destacar a més la possibilitat dels grups de l’oposició de repreguntar i demanar aclariments quan considerin que el govern no ha respost les qüestions plantejades en el punt de precs i preguntes.
Aquestes darreres novetats es van incloure a instàncies del grup municipal del PSC, va explicar el portaveu del grup municipal socialista, Lluís Tirado. El socialista va qualificar les audiències ciutadanes de “gran avanç en participació real i efectiva” i es va felicitar per “la millora democràtica” que suposava el dret a rèplica de l’oposició, amb un. ”debat més enriquidor i participatiu del que era fins ara”, va afegir.
Linares va agrair la implicació dels representats dels grups municipals, el regidor no adscrit i en especial, la secretaria municipal en la redacció del nou ROM. El document, que actualment està en exposició pública, “respon a la sensibilitat del consistori i dona la màxima seguretat jurídica als seus membres i càrrecs públics”, va concloure . “Juntament amb el reglament de participació aprovat aquest any”, el nou ROM “reforça els drets de participació política de totes les persones”.
Recuperat de l’anterior mandat
L’Ajuntament va iniciar els tràmits per modificar el ROM durant l’anterior mandat, amb la creació d’una comissió d’estudi per modificar la normativa a instàncies del PEDECAT. El projecte es va recuperar aquest mandat i suposa “un compromís assolit” del govern municipal, en paraules de Linares.
La proposta del govern va rebre el suport de tots els grups de l’oposició en la primera votació, si bé el regidor no adscrit va anunciar la seva intenció de presentar al·legacions per millorar el text.. El document estarà en exposició pública durant trenta dies, període durant el qual es poden fer aportacions abans de l’aprovació definitiva del text. — JJR