Ripollet planeja recuperar la vinya per revifar l’economia locaL

4 Ripollet vital

El municipi, que des de l’any 2008 ha fet accions per rescatar la història de la vinya com a patrimoni cultural de la població, acaba d’acreditar la seva importància històrica en el sector vitivinícola. Inspirat per l’existència d’una vinya laboratori que al 1888 formava viticultors d’arreu de Barcelona i d’un celler cooperatiu modernista de gran producció, projecta ara refer aquell llegat agrícola com a instrument de desenvolupament econòmic del present i el futur.

Reconèixer-nos en el passat per crear futur. Amb aquest lema el consistori de Ripollet presentava dimecres de la setmana passada el projecte Ripollet Vital. Explicava per fi un projecte que pretén ser una eina de dinamització econòmica a base de recuperar el patrimoni vitivinícola perdut. “Un projecte de ciutat” va dir l’alcalde Osuna, accentuant la paraula ciutat. L’elecció del teatre auditori del Mercat Vell com a escenari, malgrat tenir aforament controlat i les mesures de prevenció i higiene, cobrava tot el sentit..
La presentació va ser un dels primers actes suspesos poc abans de la declaració de l’estat d’alarma, al març i ha estat el primer gran acte oficial post confinament. Osuna va obrir els parlaments amb unes paraules de record per les víctimes de la Còvid i una crida a la prudència. Com la resta de ponents, va tenir unes paraules per l’enòleg i impulsor de Ripollet Vital, Àngel García Petit, mort al desebre d’aquest any. A més d’Osuna, van intervenir-hi la cap de l’Oficina Tècnica d’Estratègies per al Desenvolupament Econòmic de la Diputació de Barcelona, M Sol Lage, que subvenciona el projecte i els autors de l’informe Recuperació del Patrimoni local entorn a la Vinya a Ripollet, Sol Roig i Xavier Andreu, directora i gerent respectivament de les empreses Emovins i Sapienstravel. .La cap de patrimoni, Elena Vilalta va exercir de mestra de cerimònia entre neteja i desinfecció del faristol.

En un teatre amb aforament controlat, gent gran que ha explicat la seva experiència i records d’infantesa en la vinya o que ha aportat fotografies familiars o eines de camp al fons del Centre d’Interpretació del Patromoni Molí d’en Rata; aficionats a la història o al món del vi a més d’agents econòmics del municipi i regidors —tots i totes amb mascareta—, seguien les intervencions, les projeccions de fotografies antigues o del vídeo promocional de Youtube. D’altres havien declinat l’assistència per por al virus A la pantalla els testimonis, molts dels quals dones, perquè el projecte incorpora la perspectiva de gènere, recordaven quan espais urbans com el pont de la C-58 eren camps de vinyes. En aquest indret s’aixecava la seu del celler cooperatiu que va idear l’arquitecte modernista Cèsar Martinell i que va ser enderrocat l’any 1973 per construir-hi l’autopista.

L’existència i el volum de producció del celler, que ha estat documentat en la recerca de Ripollet Vital, acrediten la relació de Ripollet amb la vinya. Aquesta es remunta al segle X quan s’ha localitzat un primer document de transacció.
Entre els elements excepcionals, a banda de la construcció del celler als anys 20 del segle passat i el seu volum de producció, els investigadors han documentat l’existència a Ripollet d’un viver provincial de ceps l’any 1888. La innovació i formació que aleshores ja dominava la producció vitivinícola local es vol aplicar ara a un projecte transversal, amb accions en educació, formació, ocupació patrimoni, memòria, medi ambient i comerç i empresa, entre altres, per generar oportunitats econòmiques i revifar l’economia local a partir de la recuperació del patrimoni i el prosper passat agrícola de la vila

Ripollet al Dia


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Ripollet al dia, es una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Ripollet.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterAbrir chat
Necessites ajuda?