Ripollet incrementa la taxa de deixalles i serveis esportius per al 2024

4 ple municipal IMG_20231019_193039

La sessió plenària de l’Ajuntament de Ripollet ha estat escenari d’un debat intens dijous passat amb l’aprovació d’incrementar dues de les ordenances municipals pel proper any: la taxa de deixalles un i els serveis esportius un 25%. Aquesta decisió, que ha generat controvèrsia, ha passat endavant amb els vots dels partits de govern, PSC-ERC, mentre que l’oposició ha votat en contra.

L’oposició en bloc va votar en contra dijous en la presentació del projecte provisional d’ordenances municipals per a l’exercici 2024. El ple de Ripollet va aprovar pujar la taxa de deixalles un 76, 39% i la major part dels serveis esportius del poliesportiu un 25% . Les dues úniques modificacions que ha proposat el govern de coalició per l’any vinent van prosperar només amb el vot a favor dels partits de govern PSC-ERC, en una sessió extraordinària tensionada després de les rèpliques de l’alcalde Luís Tirado.

Equilibrar el pressupostLa regidora d’Economia, Eva Herrera, va defensar el punt. El motiu principal de l’augment de taxes radica en l’esforç del consistori d’equilibrar el seu pressupost després de registrar el 2022 un desequilibri entre ingressos i despeses de 3,4 milions d’euros. “Aquest desequilibri no significa que l’Ajuntament no tingui diners, l’Ajuntament està sanejat econòmicament”, va destacar la regidora al defensar que el pressupost havia d’estar equilibrat per “no haver de tirar d’estalvis”.
Per evitar-ho i “intentant buscar la menor repercussió a la ciutadania,“ el govern ha optat per actualitzar la taxa de serveis esportius, la qual no s’havia ajustat segons l’IPC en gairebé una dècada, des de l’any 2012.. Durant aquests onze anys l’IPC ha pujat un 25%, increment que s’aplica a la major part del serveis esportius però no a tots. Això suposarà que els abonaments del poliespostiu, tant individuals com familiars, incrementin de mitjana uns 5,85 euros mensuals o que els usuaris paguin 15 euros més pels cursos intensius de natació. Les activitats dirigides i les entrades i bons de les piscines cobertes i d’estiu mantenen, en canvi els mateixos preus que ara. “En la situació que ens trobem l’Ajuntament hauria de posar 2M d’Euros per aquests serveis?” es va preguntar l’alcalde Tirado en el torn de contrarèpliques.

En la defensa del punt, Herrera també va recordar que una llei estatal d’abril de 2022 estipula que les taxes de deixalles han de cobrir íntegrament els costos del servei de recollida, i això ha de complir-se abans de 2025. L’aplicació d’aquesta llei és la principal raó per modificar la taxa de residus, amb un increment progressiu de l’import de la taxa els propers anys. Per al 2024 el ple ha aprovat un increment del 76,39 % en la taxa d’escombreries domiciliaria. El rebut passarà dels 52,10 euros anuals a 91,88 euros. En el cas dels comerços, la taxa varia en funció de la categoria de l’establiment.

Amb l’augment aprovat aquest any, el rebut cobrirà el 61,77% del cost del servei de recollida progressiva, motiu pel qual seguirà augmentant els propers anys.
La bonificació de la taxa de recollida de residus que serà del 10% al 2024 i no del 25%, com fins ara, es tramitarà de forma automàtica des de l’Ajuntament per a tots els domicilis que facin la recollida selectiva correctament. “Eliminem les restriccions i tots els habitatges de Ripollet podran optar a la bonificació, tant per la recollida porta a porta com amb contenidors”, va anunciar la regidora d’Economia.

Exercici de Responsabilitat
Roger Bayó, portaveu d’ERC, va prendre la paraula per defensar les mesures. Segons ell, són decisions difícils però necessàries, describint-les com un exercici de responsabilitat davant una situació complicada en les finances i que s’hauria pogut evitar amb un pla de contenció de despeses i estalvis. Bayó va insistir en la importància de garantir la sostenibilitat econòmica de l’Ajuntament. En aquest sentit va senyalar que qualsevol govern hauria hagut d’aplicar l’increment de la taxa de deixalles i que els increments de la taxa de serveis esportius estaven justificats amb les millores fetes a les instaŀlacions. El preu dels serveis no cobreix, amb l’actualització de l’IPC el cost dels mateixos.

Txell Caler, líder de l’oposició pel partit Decidim, no va veure amb bons ulls aquests augment de taxes. Va criticar al govern per la seva justificació i va argumentar que calia posar impostos a les grans empreses i no a la ciutadania. Aquests increments, va dir, poden ser una càrrega excessiva per a molts ciutadans de Ripollet en moments d’inflació. Aquest sentiment va ser compartit per altres partits. Els portaveus del PP i de Vox també van expressar el seu rebuig a les mesures, assegurant que l’Ajuntament hauria de buscar alternatives per ajustar el pressupost sense afectar directament a la butxaca dels ciutadans. Caler va anunciar que Decidim presentaria una aŀlegació per implantar a Ripollet la taxa Amazon.— JJR

Ripollet al Dia


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Ripollet al dia, es una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Ripollet.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?