Ripollet demandarà l’AMB pels perjudicis que ocasiona als veïns la falta d’acord sobre la gestió de l’aigua

6 aigua Osuna IMG_20230131_114444

L’Ajuntament ha hagut de fer-se càrrec dels impagats per valor de 200.000 a l’any i s’han perdut inversions per uns 250.000 euros anuals. L’empresa Sorea presta el servei amb un contracte caducat i l’AMB, l’òrgan competen, ha passat de les propostes del consistori, ha denunciat l’alcalde Osuna.

El consell metropolità de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) va tombar dimarts de la setmana passada una moció d’Ara Decidim Ripollet per regularitzar la gestió del servei d’aigua a Ripollet. Hores abans del debat, l’alcalde Josep M. Osuna i la regidora Pilar Castillejo van demanar per enèssima vegada a la vicepresidència de l’AMB, liderada pel socialista Antonio Balmón, que poses fí a “la situació de provisionalitat”.
Sorea, societat del grup d’Agbar, presta el servei d’abastament de l’aigua de Ripollet amb un contracte caducat des de l’any 2018. Un fet que segons Osuna i Castillejo ocasiona diversos perjudicis als veïns i veïnes del municipi, ja que durant aquest temps no s’han pogut fer inversions a la xarxa per valor de 250.000 euros anuals i cada any el consistori ha hagut de fer front a uns 200.000 euros per impagats. “La gestió a mans d’un privat, sense contracte ni prorroga vigent, no només contradiu la llei de contractes del sector públic sinó que també dificulta el control de fuites o la millora de la xarxa”, va insistir Castillejo. L’Ajuntament té previst presentar els propers dies la demanda del contenciós administritiu que va interposar el juliol passat contra l’AMB, a qui acusa “d’inacció i de bloqueig polític”.

Aprovat des de fa tres anys
Durant el mandat passat, el govern de Decidim va voler remunicipalitzar el servei de l’aigua però no va ser fins al febrer de 2020, al segon mandat i amb diferent correlació de forces, que va aconseguir aprovar en fase inicial la municipalització. Un punt al que van oposar-se PSC, Cs i SOM.
Molt abans, al juny de 2018, el ple havia constituït l’empresa pública Genera per poder prestar directament el servei.

Sentència i Bloqueig a l’AMB
Al primer tram de mandat, l’ajuntament gairebé havia completat tots els tràmits necessaris per a la municipalització de la gestió de l’aigua i esperava fer-.la efectiva durant l’any 2021, però una sentència del TSJC, l’octubre de 2020, va bloquejar la remunicipalització, atorgant la competència exclusiva a l’AMB. La sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) dictamina que aquest ens supramunicipal és qui té les competències per decidir sobre la gestió de l’aigua i no els municipis, tal com s’establia en el Reglament Metropolità del Servei del Cicle Integral de l’Aigua.
Al desembre de 2020, l’AMB iniciava un procés per defenir, en un termini màxim de dos anys i amb la participació dels municipis, el model de gestió del servei del cicle integral de l’aigua. En paral·lel, requeria a 13 municipis, entre aquests Ripollet, que garantissin la prestació del servei tal i com ho estaven fent.
Lluny d’arribar a un acord, durant aquests dos anys no s’ha pogut avançar pel bloqueig del grup del PSC a la comissió d’Estudi de l’AMB. Això és el que van denunciar dimarts de la setmana passada, l’alcalde i la regidora Pilar Castillejo de Ripollet i representants municipals de Sant Cugat i Corbera de llobregat, amb el suport de la Plataforma aigua és vida. “Volem una solució col·lectiva, no només individual”, va subratllar l’alcalde de Ripollet, municipi que, abans d’elevar el conflicte als tribunals va presentar en dues ocasions una proposta de conveni, sense rebre resposta. — JJR

Ripollet al Dia


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Ripollet al dia, es una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Ripollet.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76



Newsletter



Necessites ajuda?