Ripollet celebrarà a l’agost la represa d’una Festa Major sense tanques i amb 60.000 euros extres de pressupost

La primera edició normal després de la pandèmia aspira potenciar la personalitat participativa i popular de la Festa Major amb la programació de prop d’un centenar d’activitats gratuïtes per a tots els públics, repartides en 30 espais del poble, i la recuperació dels xiringuitos de les entitats .

L’alcalde Osuna i el regidor de Cultura han destacat l’esforç de la comissió de Festa Major els últims tres anys i la seva capacitat per adaptar-se i preservar, malgrat tot, el sentit social, cultural i comunitari de la celebració. La comissió de la Festa Major ha convidat a tots els ripolletencs i a les persones de més enllà de la ciutat a gaudir de la Festa Major 2022 en un avançat acte de presentació del programa festiu al Centre Cultural. Convocat molt abans del que solia ser habitual i a només una setmana de l’elecció del cartell de Festa Major, la presentació del programa ha estat carregada de novetats i d’emoció.
Entre els dies 25 i 29 d’agost Ripollet celebrarà la primera edició de la festa que es pot realitzar amb normalitat després de la pandèmia. Ajuntament i comissió de festes volen guanyar en aquesta edició intensitat, recuperar-ne la personalitat popular i participativa a més de potenciar valors com la inclusió i afavorir l’accés a tots els grups i coŀlectius de població, en especial adolescents i joves.
En les últimes edicions la festa ha incorporat la perspectiva de gènere i la cura del medi ambient entre els seus eixos, característica que manté en una edició sense tanques i amb 60.000 euros més de pressupost. La crida a celebrar una festa que ressorgeix es va concretar en gaudir de l’espai públic, amb actes per a tots els públics i que ocupen tot l’espai urbà.

Més recursos
La Festa Major “és una aposta cultural, social i comunitària molt important per l’Ajuntament”, va subratllar l’alcalde Josep Maria Osuna a l’anunciar una dotació del pressupost municipal de 210.000 euros, 60.000 més que els destinats a l’edició de 2021. Osuna va estar acompanyat en la presentació pel regidor de Cultura i president de la Comissió de Festes, Oriol Mor i pels representants de les subcomissions del Mercat de la Vinya, de Joves i Infantil. Entre el públic, una part de les 23 persones que integren la Comissió, personal tècnic de l’àrea de cultura i representants d’entitats com Ripollet Country o el Casal d’avis, i de coŀlectius que organitzen esdeveniments dins la Festa Major com ara l’Enlorca’t o Ripollet Rock.

La Festa Major en xifres
L’increment de recursos econòmics ha de servir segons Osuna per guanyar intensitat i bastir “un programa que estigui a l’alçada de la històrica Festa Major”, després d’haver estat suspesa, l’agost de 2020 i adaptada a les restriccions de la pandèmia, al 2021. Un total de 98 actes de tots tipus, des de lúdics, esportius, culturals o populars, configuren el programa del 2022 repartits en 30 espais diferents del municipi. 34 entitats i coŀlectius de Ripollet hi han aportat propostes.
Durant la presentació del programa, Osuna i Mor van coincidir en destacar l’esforç de la comissió de Festa Major que, després de tres anys de trajectòria, ha pogut programar per primera vegada una festa normal i ha hagut d’encarar reptes nous com les disputades contractacions d’enguany entre municipis d’artistes i grups musicals.
“No ha estat fàcil després de dos anys de muntanya russa amb frustracions, alegries, tristeses i ràbies”, va retratar Mor al destacar que la Comissió ha encarat el repte “de tornar a posar la Festa Major al seu lloc”, cosa que ha fet amb “molta il·lusió”.

Hi ha ganes de festa, va concloure l’alcalde. La de Ripollet 2022 recupera la identitat pròpia i els trets distintius. En aquesta edició retornen els populars xiringos i es consoliden opcions com el buspollet – un autobús gratuït per desplaçar-se pels diferents punts de la festa, que aspira a ser descentralitzada— . També s’incrementa la seguretat amb una xarxa creixent de punts lila i LGTBI.

Allò que queda
Ni cites prèvies ni tanques, si bé la celebració conserva alguns aprenentatges de l’època pandèmica. La fira i les seves atraccions mantenen franges horàries sense soroll ni música estrident. Els espectacles per a persones amb sensibilitats auditives una de les novetats del 2021, s’amplien en aquesta edició amb el seu trasllat al parc del Ripoll. Els sonats castells de foc de Ripollet tindran lloc, com l’any passat, a l’últim dia de Festa Major, el dilluns 29, enlloc del dissabte. De l’època pandèmica mantenen el format descentralitzat: Els coets i petards se seguiran llançant des de tres punts diferents de la ciutat i no només a l’esplanada de Pinetons, com passava abans. El motiu? Què l’esclat pirotècnic “pugui gaudir-se des de tots els barris i cases”, va explicar Mor.
Sens dubte, una de les noticies més esperades i que va ser confirmada en la presentació és el retorn dels espais perquè entitats, associacions, clubs esportius i coŀlectius locals puguin muntar la seva barra, els populars xiringos que tant es van trobar a faltar en les xarxes durant l’edició de l’agost passat. També es reprenen els confettis, balls que tancaran els espectacles —amb noms com Macaco i cites consolidades com el RipolletRock— i que comptaran amb edicions especials per a diferents públics, entre aquest l’adolescent. L’edició del 2022 de la FM potenciarà les activitats per aquest coŀlectiu i per als joves, una de les idees sorgides en la primera jornada participativa de la comissió de Festa Major, celebrada al febrer.
En canvi, al programa oficial de 2022, no hi trobareu el correbars, tot i que els representants municipals van deixar la porta oberta a que la polèmica activitat pogués acabar celebrant-se de forma espontània, si bé amb mesures de seguretat. — Judit Josa

Ripollet al Dia


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Ripollet al dia, es una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Ripollet.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?