Noces d’argent musicals

7 Nits de musica IMG_20221201_203327_ok

Les audicions de l’Associació d’Espectadors del Teatre Auditori del Mercat Vell, Nits de Música, homenatgen al tenor Gaietà Renom en el 25è aniversari de la seva mort i, aquest dijous, celebren els 25 anys d’Els Inútils de la Cuina

Nits de Música, un veterà programa de difusió de cultura musical de l’Associació d’Espectadors del Teatre Auditori del Mercat Vell, ha trobat inspiració en les efemèrides: el dijous 1 de desembre, va commemorar el 25 è aniversari de la mort del tenor Gaietà Renom; en la sessió de demà dijous, 15, festejarà els 25 anys de l’associació gastronòmica Els Inútils de la cuina.
L’aniversari tindrà lloc al Centre Cultural, antiga seu del programa de música abans de traslladar-se al Teatre Auditori, perquè al centre hi ha una aula de cuina i, poc abans d’iniciar-se les audicions musicals, els inútils de la cuina hi elaboraran plats senzills. Els àpats se serviran durant les projeccions, en una sessió que uneix els plaers de menjar i de la melomania i que promet ser tant sorprenent com totes les vegades, 7 o 8, en què Nits de Música i els Inútils de la Cuina han coŀlaborat. La sessió porta per nom El Desconcert Musical, i l’entrada, com sempre, és lliure i gratuïta.

Ripolletenc per elecció
Gaietà Renom i Garcia ( Barcelona, 1913-1997) és un dels prohoms representats en l’exposició permanent Protagonistes: ripolletencs que deixen petjada, exposada al Centre d’Interpretació del Patrimoni (CIP) Molí d’En Rata des de l’any 2014. El tenor no era nascut a Ripollet sinó a Barcelona, ciutat que li ha dedicat el nom d’un carrer i l’ha declarat fill predilecte. Tanmateix, era tant l’estima que Renom sentia per la vila vallesana, on havia estiuejat de petit i on es trobava la casa pairal de la família paterna, que va preferir el Vallès al Maresme per instaŀlar-hi la segona residència. En uns terrenys de Santa Maria de Montcada, des d’on aquest ripolletenc per ascendència familiar i elecció podia contemplar el campanar de Ripollet mentre cultivava l’hort. Ho explica la seva filla Glòria Renom en l’homenatge de Nits de Música, celebrat al Teatre Auditori l’1 de desembre.
Amor recíproc, perquè el 25è aniversari de la mort del tenor no va ser la primera, ni probablement la última vegada, que Ripollet el recordava. Bona part de les fotografies projectades en la pantalla del Teatre Auditori són d’homenatges anteriors, com el centenari del seu naixement. I del Ripollet d’abans.

L’origen dels Renom ripolletencs és troba a França, d’on van fugir-ne al 1550 per les guerres de religió. Una de les branques, experts en molins d’aigua, va acabar instaŀlant-se a la falda del riu Ripoll. A Ripollet, municipi que en altres temps vivia cara al riu, on se succeïen molins i després, altres indústries. Al Teatre Auditori, es projecten imatges del Molí d’en Rata i de la carnisseria de can Tano, mentre la narradora, Glòria Renom, treu l’entrellat a la història familiar. Molts dels espectadors en coneixen parts de primera mà, perquè celebren algunes imatges, com la botiga de queviures i carnisseria de cal Tano, oberta per les cosines Renom a la casa pairal del carrer del Sol, i s’emocionen amb les audicions, en especial la de l’Emigrant.

Renom parla de l’orgull del pare de cantar als gran poetes catalans i de la formació sòlida, del cor a capella de Sant Felip Neri a Barcelona, i de l’entrada d’un jove Gaietà Renom de només 16 anys a l’Orfeó Català. Lluís Maria Millet, Emili Vendrell, Manuel Ausensi, el Quartet Orpheus, són alguns dels noms enllaçats en la trajectòria d’un intèrpret que va cantar des de música religiosa a jazz, des de cançó tradicional catalana a òpera. Cinquanta anys cantaire i 25 tenor solista de l’Orfeó Català. Discos de sarsuela, de sardanes i cançó catalana, enregistraments de Mendelssohn, de J. S Bach o de Mozart, i projeccions de pel·lícules espanyoles on cantava el tenor com El difunto es un vivo. O de Garbancito de la Mancha. Aquesta última, la primera de dibuixos animats de l’estat espanyol, les veus d’ell i els seus coŀlegues del Quartet Orpheus donen vida als personatges.
Tot això i més van ser les Nits de Música dedicades a Gaietà Renom. Caldrà esperar a demà per veure les sorpreses de El Desconcert Musical, les altres Nits de Música inspirades en efemèrides amb Els Inútils de la Cuina, en la celebració de les seves noces d’argent. —Text: Judit Josa

Ripollet al Dia


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Ripollet al dia, es una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Ripollet.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?