Les intervencions urbanístiques al centre històric hauran de preservar els valors patrimonials de l’espai

10 ripollet-urb-sagrera-240221-02

L’Ajuntament va encarregar estudiar l’espai públic històric de Ripollet abans de projectar la remodelació del carrer de la Sagrera i Isabel la Catòlica

Al mes de febrer el ple va aprovar per unanimitat el projecte de remodelació del carrer de la Sagrera i Isabel la Catòlica, un projecte sorgit de la proposta ‘Carrers estrets, solucions amples’ de l’escola Fedac Ripollet, de la segona edició dels pressupostos participatius, l’any 2018. El projecte urbanístic, que té un pressupost de 85.000 euros i que està previst realitzar a partir d’aquest estiu, va ser aprovat com la primera fase d’un pla de millores urbanes al centre històric de Ripollet.

El disseny del projecte incorpora com a base les línies d‘un estudi per preservar els valors històrics i patrimonials de la zona en futures intervencions urbanístiques. L’Estudi de l’espai públic històric de Ripollet ha estat realitzat per ls arquitectes Marc Manzano i Victòrica Caballero i l’Ajuntament de Ripollet va presentar-lo el 24 de febrer passat.

La proposta d’intervenció està dividida en les següents fases: carrer de la Sagrera, Isabel la Catòlica, passatge de l’Ajuntament, final de General Prim, Plaça Clos, carrer de la Salut i plaça de l’Església. Aquest estudi planteja, en diferents fases, “un projecte molt ambiciós, que no és d’un mandat ni de dos i que s’anirà desenvolupant segons les necessitats i possibilitats”, va valorar aleshores el regidor de patrimoni Sergio Linares, segons el qual es cabdal “conèixer i prendre consciència de la importància d’aquest projecte”. Segons la tècnica de Patrimoni, Elena Vilalta, l’estudi era necessari “per tal d’establir unes pautes per a delimitar espais, usos i altres elements històrics i patrimonials” d’aquest espai abans d’intervenir-hi urbanísticament.

Cinc grans moments de creixement del nucli històric
L’estudi ha permès identificar 5 grans moments del creixement del centre urbà de Ripollet. Es tracta de l’origen de la vila, a l’espai entre l’església de Sant Esteve i l’actual escola Fedac, cap al segle IX; l’eix de carrer Calvari; el camí de la Salut; el primer creixement, amb la creació de carrer Nou, al segle XIX, i l’eixample, que comença a dibuixar-se a principis del segle XX, articulat al voltant de l’actual plaça de l’Onze de setembre. Un creixement, fins al moment ordenat, que es va descontrolar a mitjans del segle XX. Tot i que al llarg dels segles s’han destruït i cremat alguns arxius, l’estudi es fonamenta en fonts bibliogràfiques, webs, cartografia històrica i fotografies antigues, segons ha explicat l’arquitecte Marc Manzano,
El text també contempla tres variables que han persistit al llarg de la història del nucli històric de Ripollet, com són la identitat arquitectònica, amb edificacions de planta baixa i pis; la morfologia dels carrers, que tots passen per l’església, però no tots es creuen o es toquen, i la manca de continuïtat de les parceŀles, amb espais buits. A més, és un espai delimitat per dues places, la de l’església i la plaça Clos, molt diferents entre elles, però que l’estudi proposa reconvertir “en noves places per al gaudi de la ciutadania i que alhora esdevinguin connectors urbans”.
Manzano ha realitzat també una acurada observació de textures i materials que han persistit al llarg dels anys, com ara còdols de riu, i destaca, especialment, el maó, que ha localitzat en diferents estructures de la ciutat, com ara murs, escales o el campanar. Així, per a la remodelació dels carrers de la Sagrera i d’Isabel la Catòlica, que mantenen traces d’antics camins, proposa “reconèixer aquests traçats amb un paviment continu de còdol àrid vist i vores amb material ceràmic de caràcter domèstic”, buscant canviar el caràcter de carrers amb cotxes per camins amb persones i serveis públics. La intervenció proposada, doncs, se centra en el paviment i en la vegetació, convertint els carrers en nous connectors, susceptibles de reactivar-se econòmicament i pensats com a llocs per relacionar-se i no ser únicament un espai de pas.

Un espai més amable per a les persones
El projecte executiu del carrer de la Sagrera planteja “un carrer que tingui més un caràcter de plaça que de carrer, posant verd, actualitzant i soterrant els serveis, nou mobiliari i il·luminació”, explica Manzano. Quant al carrer d’Isabel la Catòlica, amb un pressupost que pot arribar als 400.000 euros, la idea és intervenir-hi en dues fases. L’objectiu de l’Ajuntament, segons el regidor Linares, és redactar el projecte executiu de la següent fase mentre s’executa l’anterior.-RAD

Ripollet al Dia


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Ripollet al dia, es una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Ripollet.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterAbrir chat
Necessites ajuda?