L’Associació de Sardanistes de Ripollet, la casa comuna del sardanisme

Portada Cultura Popular

Ripollet és un poble en què les sardanes han estat ben presents, en les seves activitats culturals i festives. Se’n feien abans de la guerra, posteriorment Ripollet Sardanista va ser una entitat essencial per preservar-les i potenciar-les i ara, l’Associació de Sardanistes de Ripollet pren un paper destacat, en la seva potenciació i difusió en el poble del segle XXI.

Les sardanes formen part de la nostra cultura popular. Se n’han ballat des de sempre i se’n ballen, actualment, gràcies a l’empenta de l’Associació de Sardanistes de Ripollet. L’Imma Pi i Rio és la presidenta d’aquesta entitat. Ocupa aquest càrrec des del passat mes de febrer. Junt amb altres persones amants de la cultura popular va decidir fer un pas endavant i seguir la tasca de difusió i gaudi del sardanisme al poble.

De fet, l’entitat es va activar poc abans de la pandèmia amb l’objectiu que el sardanisme del poble, així com nous balladors i balladores, gaudissin d’un ball i una música que és ben nostre. La traumàtica desaparició de Ripollet Sardanista va deixar òrfens a les persones afeccionades a les sardanes.

La consigna de la nova associació ha estat treballar de valent i fer molt porta a porta, perquè les persones sardanistes coneguessin de primera mà la idea de muntar una nova entitat sardanista. Si sembres ben sembrat, segur que reculls allò que volies. L’Imma explica que la seva feina ha rebut una molt bona resposta. Han aconseguit una cosa tan important com engrescar a les persones sardanistes del poble. No s’han adormit a les beceroles i segueixen treballant. Per reeixir en aquesta tasca tan important compten amb el suport dels comerços, que fan costat a l’entitat. I de l’Ajuntament, tot i que l’Imma explica que seria necessari estudiar com millorar els ajuts que ofereix el municipi a les entitats culturals. Tant pel que fa a la quantitat econòmica com a la tramitació, de vegades un xic feixuga per qui no està avesat als viaranys de l’administració.

L’entitat estudia muntar cursets per ensenyar a ballar a sardanes. Cursets amb «cara i ulls», explica l’Imma. Si es millora la tècnica guanya la dansa i les persones balladores en gaudeixen més. Com també com ho fa qui escolta les sardanes i veu les rotllanes en marxa. Tot l’esforç passa perquè s’animi a ballar, gaudint al màxim de la dansa més bella de les que es fan i es desfan. Actualment i a la seva seu del Centre Parroquial, ofereixen classes a qui en vol aprendre. Però són conscients que cal anar més enllà i millorar la qualitat de l’ensenyament. El sardanisme ripolletenc en sortirà guanyant, sentencia la presidenta de l’entitat sardanista.

Valoren la possibilitat de fer més ballades a Ripollet. Actualment n’hi ha tres que organitza l’Ajuntament, dues per Festa Major i una per Sant Jordi. Dues més que munta l’entitat. Voldrien recollir, en aquestes noves cites del calendari sardanista local, una ballada per Corpus a la plaça de l’església, atenent la petició del mossèn, qui ha cedit una sala del Centre Parroquial perquè l’entitat sardanista pugui fer les seves reunions, cursets i altres activitats. Ha estat, en certa manera, un retorn a casa. No debades el Centre Parroquial de les primeres dècades del segle XX va ser la terra abonada on floriren moltes iniciatives, entre les quals les de cultura popular. Podrien fer alguna activitat al Teatre Auditori per la Festa Major.

L’Associació de Sardanistes de Ripollet també estudia la possibilitat de recuperar l’Aplec del poble, l’autèntica Festa Major del sardanisme ripolletenc. Sense presses, quan es pugui, assentant l’entitat i garantint que a les places i carrers del poble s’hi fan sardanes.

La fórmula per arribar als joves
L’Imma, mare i àvia, explica que les sardanes han d’afrontar una dura competència amb altres activitats que interessen més a la gent jove. Llevat de les colles de concurs, les ballades de carrer no són competitives. Es ballen pel plaer de ballar, per gaudir-les tot compartint-les amb qui formes les rotllanes. Per això l’Associació de Sardanistes de Ripollet entén que les ballades s’han de fer al carrer. Així són i seran les ballades que organitzen.

Anima a tothom a «tastar» les sardanes. Als Joves i a les persones grans, gent del poble que vulgui viure’l d’una manera intensa tot participant en una activitat cultural. Una activitat que fa poble i ajuda a cohesionar la nostra societat

La presidenta de l’Associació de Sardanistes de Ripollet, Imma Pi i Rio, durant l’entrevista al Centre Cultural. (Fotografia Jordi Jorba). A la pàgina de la dreta, fotografies del taller i la ballada de sardanes realitzada per l’entitat el diumenge 6 de novembre, dins del cicle de Cultura Popular, Respirem Cançó i Música Catalana. (Fotografies Judit Josa). El logotip de l’associació i una de les ballades que han organitzat. (fotos Associació de Sardanistes de Ripollet)

Ripollet al Dia


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Ripollet al dia, es una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Ripollet.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?