La veu de les persones sàvies

4 Gent gran instagram

La gent gran de Ripollet, principalment dones grans, han agafat aquests dies la paraula al barri de Pont Vell-Tiana per coŀlocar al centre del debat públic drets com la participació, l’autorealització o la dignitat en edats avançades. La primera Setmana de la Gent Gran organitzada per Creu Roja Cerdanyola-Ripollet-Montcada i el centre esplai La Gresca no només explora situacions com la soledat sinó que reflexiona sobre els reptes i drets de les persones grans i el lloc que ocupen a la comunitat.

El barri del Pont Vell i Tiana s’ha convertit aquesta setmana en l’epicentre de la commemoració a Ripollet del Dia internacional de la Gent Gran, que se celebra aquest divendres 1 d’octubre. El Centre Esplai la Gresca i Creu Roja Cerdanyola-Ripollet-Montcada, dues de les entitats que tenen seu al barri, realitzen cada dia una activitat lúdica amb l’objectiu de dinamitzar la vida comunitària i promoure la participació de la gent gran en la vida pública: aquest dimecres hi ha programat un videofòrum a la Biblioteca Municipal i demà dijous, un taller de les emocions al local de la Creu Roja.
La setmana de la Gent Gran va iniciar-se aquest dilluns, amb la posada en marxa de la consulta participativa Iniciativa per a disminuir la soledat de la gent gran. Es van fer tallers a la plaça Emma Maleras, al Centre Cívic de la Mancomunitat, al carrer de Nostra Senyora dels Àngels, i als parcs de Maria Regordosa, del riu Ripoll i de l’Escola Tiana. Al llarg del dia una vintena de voluntaris de la Gresca i Creu Roja van recollir opinions i testimonis dels participants als tallers El Bosc de l’Escolta. Desenes de persones grans, majoritàriament dones, escrivien en fulles de paper les seves necessitats en la família, les entitats locals o de l’administració. Amb els hastags, # gent gran 21, #arruges-sexy’s i els lemes Tod@s somos válidas i la gent gran mola, un grup de dones grans es fotografia dilluns a la plaça Emma Maleras per penjar les imatges a Instagram.

L’Impacte de la pandèmia
Les participants també podien respondre l’enquesta de la consulta. Moltes botigues i comerços dels barris reparteixen el qüestionari sobre la soledat. L’objectiu del Centre Esplai La Gresca i Creu Roja és impulsar amb la coŀlaboració de l’Ajuntament una diagnosi participativa sobre la situació de la gent gran a Ripollet, en especial, pel que fa a la soledat.
La pandèmia ha colpejat amb especial duresa el coŀlectiu de gent gran i malgrat haver estat privats de necessitats com les visites, també han estat els grans oblidats. La terapeuta ocupacional i coordinadora de gent gran de la Gresca, Alba Soler, creu que problemes que ja existien abans de la crisi sanitària com és la soledat no desitjada s’han agreujat. L’existència de la bretxa tecnològica generacional per exemple, s’ha fet evident durant els confinaments alhora que creixia l’interès entre els mateixos avis i avies d’abordar temes com la participació

A banda d’oferir activitats lúdiques, la Setmana de la Gent Gran proposa reflexió. “És la primera gran jornada que organitzem i volem reflexionar sobre drets com la dignitat i la participació i diagnosticar”, apunta Soler, per a qui resulta imprescindible saber que està passant i com viuen les persones grans de la localitat.

Qui explica la seva situació i les necessitats que tenen són les mateixes persones grans. Elles han agafat la paraula tant en els actes de la setmana com en la seva preparació. “Les protagonistes són elles” subratlla Anna Garcia, coordinadora dels programes de Gent Gran de la Creu Roja. Les entitats organitzadores assumeixen la part tècnica com l’anàlisis de les dades que es recullin o la concreció d’objectius, la resta la fan els voluntaris i voluntàries —alguns com Vicenta amb més de 90 anys— i la gent gran del barri.
El centre de Dia de Can Vargas, una de les dues institucions per a persones grans que s’ha implicat en el programa d’actes projecta avui a la Biblioteca de Ripollet un vídeo elaborat al centre. La sessió de videofòrum es complementa amb el passi d’un fragment de la pel·lícula UP, un film d’animació que retrata el renéixer d’un avi després de la mort de la seva dona.

La riquesa de conviure i actuar diferents generacions
El film d’animació UP tracta temes com la pèrdua, però també la relació dels avis amb els nens. Segons la coordinadora de Gent Gran de la Gresca s’aborda la importància de les relacions intergeneracionals d’una manera entranyable. Els infants donen molta vida, reflexiona i afegeix que sense aquest contacte, possiblement seria més difícil per molta gent gran.
Entre les activitats del programa de la Setmana de la Gent Gran, destaca la proposta d’un grup de joves de l’Esplai la Gresca per participar en la pintada d’un mural al Parc Massot. Joves i grans pintaran guiats per l’artista Berta Artigal, iŀlustradora de Valls i muralista que acompanyarà els pintors aficionats en el disseny i l’execució de l’obra.
Plantejada com una acció coŀlaborativa i intergeneracional, qualsevol persona —des de gent gran a infants— podrà intervenir en el disseny i pintar en el mural commemoratiu que es farà dijous a la tarda, de 15 a 20 hores, al Parc Massot. “No tot està decidit, volem que els participants puguin prendre part en el disseny”, comenta Soler.

Drets i reconeixements
Durant tota la setmana es pot visitar l’exposició “Els drets de la gent gran” a les seus de Creu Roja Ripollet (avinguda de la Creu Roja , 25) i de l’Esplai La Gresca (carrer Nostra senyora dels Angels, 15) i fins el dia 31 d’octubre, la mostra de photovoice “El dret a la participació”, al Centre Cívic de la Mancomunitat.
El recull de fotos, comentaris i dades que s’exposen al Centre Cívic amb el nom del Dret a la participació no han estat realitzats per experts ni tenen autoria individual: s’han obtingut utilitzant la metodologia participativa coneguda com a Photovoice, que consisteix en generar documentació a partir de l’ús de càmeres fotogràfiques i discussions en grup. Els autors són gent gran del municipi.
En els casals d’estiu per a gent gran de la Gresca “A la flor de la vida”, els participants em l’edició de 2021 van fer de fotògrafs durant les cinc setmanes de juliol, documentant perquè era important per a la gent gran la participació social.
El gran festival —una mostra d’entitats locals de gent gran que faran diverses actuacions culturals al carrer Nostra Senyora dels Àngels— clourà divendres, Dia Internacional de la Gent Gran, el programa d’activitats. En aquesta mostra, oberta de 17 a 20 hores, Creu Roja i l’Esplai la Gresca tenen previst presentar el projecte de consulta participativa. En la mostra d’activitats i exposició intervindran el Casal d’Avis, l’Associació Jaume Tusset, el grup de grans de l’Associació Aspasur i l’Associació de Familiars Cuidadors de Malalts d’Alzheimer, entre altres, a més de la residència d’avis Ripollet Mevi, del carrer Calvari.
L’Ajuntament de Ripollet ha ofert suport econòmic i tècnic a la Setmana de la Gent Gran i al projecte de consulta participativa de les dues entitats. També hi han donat suport una desena de comerços i serveis del barri del Pont Vell i Tiana, implicats en el territori, així com la vintena de persones que fan voluntariat als projectes de gent gran que promouen Creu Roja Cerdanyola Ripollet Montcada i l’Esplai La gresca. Des de les dues entitats celebren la implicació comunitaria, essència del projecte, i el lideratge de les persones grans en prendre la paraula. — Judit Josa

Ripollet al Dia


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Ripollet al dia, es una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Ripollet.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterAbrir chat
Necessites ajuda?