La joia d’aprendre

6 Maria Llado

A punt per la segona classe magistral, dimarts vinent, l’Aula ha iniciat el curs amb més demanda de la que pot cobrir. Instal·lar-se de forma permanent al teatre, on es fan les classes fins desembre, solucionaria el problema

L’Aula d’Extensió Universitària per a gent gran de Ripollet ha inaugurat un nou cicle de classes magistrals amb la vocació d’incrementar aquest curs els seus 160 associats. La de Ripollet ha estat una de les 18 aules d’extensió universitària vinculades a la Universitat Autònoma de Barcelona que, malgrat les restriccions, va mantenir l’activitat l’any de la pandèmia. Amb trobades virtuals, primer i amb el trasllat, després, de les conferències d’experts al Teatre Auditori de Ripollet durant l’últim trimestre del curs 2020-2021.

Amb l’aforament complert i el desig de seguir reunint-se al Teatre Auditori del Mercat Vell, l’Aula iniciava un nou curs el dimarts 5 d’octubre. En els parlaments inaugurals, l’actual presidenta, Maria Lladó, va voler agrair el suport dels 160 associats actuals, al mateix temps que expressava el desig de seguir al teatre. L’ús de la llotja, amb un aforament més gran que el Centre Cultural, permetria a l’entitat créixer en nombre d’associats i donar sortida a les sol·licituds de formació universitària per a persones de més de 50 anys.

Després d’un any i mig de pandèmia, les aules no han perdut el referent d’envelliment actiu i segueixen sent font de creixement social i personal, va subratllar el coordinador de les aules de la UAB, Tomàs Peire. Un estudi recent ha certificat les millores psicològiques, culturals i en salut física i social que comporta seguir de forma rigorosa i formal els aprenentatges de les aules i pertànyer a les associacions homònimes, va explicar Peire. Com la resta d’aules catalanes, la de Ripollet, que depèn de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) està orientada a la formació i a la divulgació de coneixement entre el coŀlectiu de persones grans. Per aconseguir-ho, selecciona experts avalats per la universitat perquè imparteixin als seus associats conferències quinzenals sobre gran varietat de disciplines.

Coneixement transversal
La psicologia i l’autoconeixement, la novel·la negra, l’antic Egipte, la tecnologia 5 G o l’astronàutica són algunes de les temàtiques sobre les que es parlarà al primer trimestre del curs 2021-2022 de l’Aula d’Extensió Universitària per a Gent Gran de Ripollet. Tot un ventall de coneixement per “la joia d’aprendre”, a la que es referiria el psicòleg Antonio Bolinches, en la primera xerrada d’aquest curs.

En un moments d’incertesa, “ la necessitat de les aules és més viva que mai”, va subratllar l’alcalde Josep M. Osuna durant el parlament inaugural, ja que les aules, va afegir, cercaven respostes pel present i el futur. Entre les seves virtuts, va destacar el coneixement transversal i pluridisciplinar, però també valors com la proximitat i la diversitat. Les aules contribueixen a l’autonomia i l’envelliment actiu de les persones, aspectes que han de regir, va dir, les polítiques institucionals per a la gent gran.

Osuna va agrair tant el suport de la UAB a la programació i a la formació al llarg de la vida com la voluntat de treball, energia i capacitat d’adaptació de l’aula ripolletenca. Les aules són autònomes i s’autogestionen amb una junta voluntària.

La conferència del psicòleg Antonio Bolinches, que va desenvolupar les tesis del llibre Els Secrets de l’Autoestima sobre seguretat personal, va omplir el Teatre Auditori d’estudiants de la UAB, com va referir-se Peire al públic assistent. Conferència inaugural del curs, la primera classe magistral està oberta a tota la població. L’aforament al complert mostra la capacitat de creixement de l’aula ripolletenca, una de les poques que no va aturar l’activitat durant la pandèmia, si disposa de l’espai idoni per impartir les classes magistrals. I aquest no és altre, que el Mercat Vell, insisteix Lladó.
El teatre acollirà fins desembre les classes, passada aquesta data la continuïtat a la llotja no està encara assegurada. Doblar l’aforament del centenar de localitats que ofereix la sala d’actes del Centre Cultural permetria obrir la llista d’espera. Abans de la pandèmia les conferències de l’aula tenien de mitjana entre 90 i 100 assistents, una xifra llargament superada en les dues primeres classes del curs i que es podria mantenir amb la millora de la situació sanitaria. La propera trobada és dimarts 2. – Judit Josa

Ripollet al Dia


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Ripollet al dia, es una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Ripollet.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?