La fauna i flora del riu Ripoll trigarà almenys cinc anys en recuperar el seu estat natural

4 Osuna i Plata Riu

Coincidint amb el final de les obres de recuperació a les lleres del Ripoll, qualificades d’actuació “històrica”, l’Ajuntament ultima una ordenança per regular l’ús del riu al seu pas per Ripollet i demana “paciència” i “respecte” a la ciutadania per facilitar la preservació d’un espai natural de 29 hectàrees.

Durant les obres al riu Ripoll, iniciades al mes de setembre, els operaris han retirat 1.680 tones de residus, un miler de les quals són de canya americana i rizomes. La retirada de canya —amb rizomes de 70 cm de profunditat—, d’horts i residus de la zona d’entreponts i la resta de la llera ha permès que molts ripolletencs puguin veure per primera vegada el recorregut del riu al seu pas per Ripollet i gaudir d’un espai natural de 29 hectàrees.

Coincidint amb la finalització de les obres, l’alcalde Josep Maria Osuna va voler destacar així la “magnitud” de l’operació, que ha tingut un cost d’1 Milió d’euros per a les arques municipals i que segons el mandatari, es comparable al deixar de donar l’esquena al mar de la Barcelona preolímplica. “Ripollet ha deixat de donar l’esquena al riu, s’hi ha posat de cara, per mirar-lo, gaudir-lo, estimar-lo i redescobrir-lo”, va dir dilluns en una visita a la zona, acompanyat pel regidor de Protecció del Medi, Eric Plata i els tècnics municipals de l’àrea.

Tant Osuna com Plata van aprofitar la visita per fer una crida a la població i recordar la “fragilitat” i “vunerabilitat” de l’espai, en vies de recuperació. El riu Ripoll trigarà almenys 5 anys en recuperar el seu estat natural, la fauna i flora originaria, motiu pel qual van demanar “cura” i “respecte”. També “paciència” per seguir l’evolució natural del riu.

L’operació de neteja, iniciada l’any 2019 amb unes primeres actuacions a la zona del Molí d’en Xec i que ha comportat feines prèvies com la realització d’un cens d’horts urbans o d’un protocol d’actuació per la protecció de les colònies de gats, és “un primer pas transcendental” i marcarà “un abans i un després al riu”, va sostenir Osuna que va parlar també el manteniment posterior i l’obtenció de fons Next Generatiu per a nous projectes al voltant de l’entorn fluvial.

En paraŀlel, Protecció del Medi està redactant els projectes executius per la creació de quatre àrees forestals a Can Pallarès, can Truites, Can Grases i el Molí de la Font, àrees amb zones de pícnic i joc infantil que actuarien de barrera al riu proporcionant espai d’esbarjo; i última la redacció d’una ordenança per regular l’ús del riu en un parell de mesos. L’Ajuntament publicarà recomanacions d’ús, al mateix temps que prepara activitats de descoberta de l’entorn. — Judit Jos.

Ripollet al Dia


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Ripollet al dia, es una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Ripollet.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?