La biblioteca que transformarà el barri de Can Mas

4 Biblioteca presentacio IMG_20230309_131746

Ripollet tindrà una xarxa de biblioteques municipals al 2025

En el calendari de posada en marxa de nous equipaments figura una data màgica: la de Sant Jordi de 2025. L’Ajuntament voldria que en aquesta data estigui operativa la biblioteca de Can Mas, el nou equipament que ha projectat construir entre el carrer de Sant Jaume i el parc de Carles Ferrer.

D’aquí a dos anys, Ripollet tindrà una xarxa de biblioteques municipals — la que li correspon per població segons el Mapa de Lectura Pública de Catalunya de 2014— amb l’actual biblioteca de Maragall seguint en actiu i el nou equipament de Can Mas —de 1.-890 m2— entrant en funcionament com a biblioteca central del municipi..
Aquestes són les ajustades previsions per un projecte que va molt més enllà de les biblioteques tradicionals i que aspira a dignificar, dinamitzar i transformar el barri de Can Mas, segons van explicar dijous passat, l’alcalde Josep M. Osuna, el regidor de Cultura, Oriol Mor i l’arquitecta Anna Feu, entre altres dirigents municipals, en la presentació a peu de carrer del projecte bàsic de la biblioteca central de Ripollet.
Els arquitectes Feu&Godoy, guanyadors al 2022 del concurs d’idees, han començat a dibuixar en detall l’edifici pel nou equipament. Confien que el projecte executiu estigui llest per aquest estiu. Posteriorment, l’Ajuntament haurà de buscar finançament, licitar el projecte i adjudicar les obres de construcció. 2025 és una data ajustadassima, si bé el projecte té el suport de la Diputació de Barcelona.

Descentralitzar serveis
El futur equipament estarà situat al costat de l’Institut Escola Martinet, pendent d’unes obres d’ampliació de la Generalitat. L’ajuntament ha previst instaŀlar en la mateixa zona un espai de vivers d’empresa, un altre dels nous equipaments projectats aquest mandat. Des del consistori esperen que entre l’institut-escola, la biblioteca i el viver d’empreses s’estableixi “un diàleg” per potenciar el poder transformador de la cultura i incidir en l’entorn.
En la seva intervenció, l’alcalde Osuna va subratllar la “importància” d’ubicar la biblioteca central de Ripollet a Can Mas, descentralitzant així els serveis municipals. Altres inversions realitzades durant el mandat al barri són l’ampliació de les voreres de Sant Jaume i l’inici aquest mes de les obres de remodelació del parc de Primer de Maig, segons va anunciar el mandatari durant la presentació.

Adaptat al territori
L’edifici de la biblioteca projectat pel despatx d’arquitectes Feu & Godoy s’adapta a la topografia del terreny connectant el carrer de Sant Jaume i el parc de Carles Ferrer a través d’unes grades. Aquestes generen un descens suau que permetrà passar de la ciutat al parc, creuant el futur edifici, va explicar dijous l’arquitecta Anna Feu.. La proposta, que en el concurs d’idees va imposar-se a 21 candidatures, preveu cobrir les parets de vidre, tant per accentuar “la vocació de transparència” de la biblioteca com per connectar visualment el barri. “Volem que la façana actuï com un aparador i que l’activitat de la zona infantil sigui un reclam” va dir Feu. Des de l’exterior, els vianants podran observar l’activitat dins l’edifici, mentre que els usuaris de la biblioteca podran gaudir de les vistes exteriors, la Masia de Can Mas (l’edifici històric situat davant dels terrenys de la biblioteca) i el parc de Carles Ferrer, a la part posterior.
A la planta baixa s’ubicarà l’espai infantil de la biblioteca i a la zona superior, les sales d’estudi i de lectura. Altres espais previstos, són sales per a joves, de formació i espais polivalents. La intenció és donar cabuda al teixit associacitiu del barri amb una sèrie d’espais i sales lab que tindrien accés independent al de la biblioteca i que podrien obrir-se fora d’horaris del centre. Una filosofia similar a la del nou arxiu municipal del carrer de la Salut, inaugurat al febrer.
Al maig de 2022 va cloure un procès participatiu per defenir els usos de la biblioteca. Les conclusions d’aquest procès, en que van intervenir-hi unes 800 persones, entre agents socials i ciutadania, van servir de bases per elaborar el plec del concurs d’idees, fonaments del projecte arquitectònic presentat. —J. Josa.

Ripollet al Dia


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Ripollet al dia, es una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Ripollet.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?