Incipient deteriorament del plafó de l’eixample de Can Mas

Foto 1 - El plafó un cop tret l'espai publicitari copia

Ha caigut un bocí de l’escaire superior esquerre de l’esgrafiat publicitari, situat sota del rellotge de sol, a la façana est de la masia de Can Mas

Aquesta publicació ha pogut comprovar com l’anunci de ciment pòrtland, amb una estètica pròpia de principis del segle XX, situat a la façana est de Can Mas, ha començat un procés de deteriorament. Aquest plafó és bessó del que hi havia a la façana oest, actualment extret del lloc i en procés de restauració en una actuació auspiciada per l’Ajuntament.
Les afectacions s’aprecien a la zona superior esquerra de l’anunci. En concret, a les lletres E i N, d’ «Ensanche», la primera paraula del missatge propagandístic.
Ja es coneixia l’existència d’aquest plafó, situat sota una tanca publicitària. La família Grau Sastre, propietària de Can Mas, va decidir no renovar el contracte de l’espai publicitari quedant l’anunci i el rellotge de sol a la vista de tothom. Paral·lelament Cèlia Sastre, per la família propietària de Can Mas i José Maria Osuna, alcalde de Ripollet, van signar un conveni segons el qual la família cedia aquests plafons a la vila. De fet, es tracta d’un acord més entre les parts que ha permès que diversos materials de la masia, que en altres èpoques havia estat important en conreus com el de la vinya, passin i es conservin al museu local.
El regidor de Cultura, Oriol Mor, assabentat per aquesta revista de la situació del plafó, ha explicat que persones tècniques i govern municipal comprovaran i valoraran la degradació de l’element patrimonial. Posteriorment i en funció del dictamen s’aplicaran les solucions escaients que garanteixin la conservació del plafó.

El missatge dels plafons de Can Mas
Es tracta d’un treball esgrafiat on es pot llegir: «Ensanche de Ripollet – Can Mas- venta de solares sin gravamen al alcance de todos informe y venta: en Barcelona calle Trafalgar nº 56, 1º2ª y aquí los dias festivos.» Els dos plafons són elements patrimonials, tal com contempla el conveni signat per l’Ajuntament i la família. Un dictamen dels tècnics del Servei de Restauració de Béns Mobles de la Generalitat va aconsellar l’extracció del plafó situat a la façana oest, actualment en procés de restauració. L’Ajuntament de Ripollet ha de decidir què en farà, de la placa. O instaŀlar una rèplica i coŀlocar-la al lloc originari o bé alguna placa o document explicatiu. —Jordi Jorba

Ripollet al Dia


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Ripollet al dia, es una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Ripollet.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?