Festes i dies assenyalats confinats, noves formes de celebració col·lectiva
4 enma

3a9fdfdb8b1a460a423baa85a1a46274

 L’Ajuntament encara no ha decidit si suspendrà la Festa Major d’agost ni si, en cas de poder-se celebrar, aquesta s’haurà de fer en format digital. Una possibilitat que, d’entrada, sembla força improbable i que es decidirà a finals de maig. En canvi, aquests dies Ripollet ha commemorat el Dia dels Museus i el dia contra la LGTBIFòbia, dues de les moltes diades amb propostes a les xarxes des de Sant Jordi. La creació de contingut cultural del municipi està en alça.

Sant Jordi va ser la primera però no pas la única gran festa popular confinada. El 23 d’abril, Ripollet va celebrar en format online la diada. Molt diferent a la diada de carrers plens de passejants, llibres i roses, si bé va ser festejada. Dies abans i després del 23, es van llançar propostes culturals i lúdiques a la xarxa. Cultura, entitats i creadors locals van dissenyar continguts perquè els ripolletencs poguessin gaudir-los a les cases i participar-hi des dels balcons. Sorgia una nova forma de festeig de grans esdeveniments col·lectius?

L’Ajuntament encara no ha decidit si suspendrà la Festa Major d’agost ni si, en cas de poder-se celebrar, aquesta s’haurà de fer en format digital. Una possibilitat que, d’entrada, sembla força improbable. En canvi, sí s’ha celebrat virtualment el dia internacional de la dansa, per la qual a Ripollet va escollir-se el dissabte 9 de maig, i aquest dilluns, el dia internacional dels museus. “Amb Sant Jordi es va demostrar que hi ha propostes culturals que es poden fer via xarxes socials i que aquestes permeten gaudir, participar i consumir cultura a les llars” sosté el regidor de Cultura, Oriol Mor, i destaca que “ la cultura uneix”.
Segons l’edil, les celebracions virtuals han obert noves oportunitats, amb la programació de propostes prèvies o amb continuïtat després de la diada, continguts que interpel·len a la participació i amb la singularitat que, les persones receptores, han pogut decidir el moment en què hi participaven o els consumien. Entre els continguts, Mor cita com a exemple la publicació de l’especial de Sant Jordi de la revista municipal La Llana o la difusió del material de l’espectacle col.lectiu eNma, pel dia de la Dansa. Aquest últim cas es tracta d’un material ja existent, però al que “se li ha donat transcendència” amb la seva recuperació a les xarxes, especifica.
Per la cloenda de l’Any escènica, un centenar d’artistes locals, la majoria vinculats a grups i entitats de dansa i música de Ripollet, van escenificar la vida de la concertista, ballarina i intèrpret de castanyoles Enma Maleras, sota la batuta de la directora i dramaturga local, Judith López i la primera ballarina del Ballet d’Espanya, Inma Salomón. Estrenat al desembre de 2019, l’espectacle eNma recreava episodis de la vida de Maleras i posava el punt i final a l’any Escènica, durant el qual s’havia commemorat el centenari del naixement de la concertista, filla il·lustre de Ripollet, i el 25 aniversari de l’Associació d’Espectadors del Mercat Vell. El vídeo de l’espectacle, penjat al Facebook de Cultura Ripollet ha superat les 1.000 reproduccions des del 9 de maig.
La celebració de la diada de Sant Jordi i el dia de la dansa a les xarxes “no només ha tingut un impacte notori” sinó que “ha deixat una bona sensació”. La valoració és positiva, creu Mor, perquè l’emprenta “s’ha notat a les xarxes, als balcons i també en iniciatives com la de les llibreries obertes”. Segons el regidor de Cultura, es va poder preservar la dinàmica entre autors, lectors i entitats generada els últims anys a la plaça Pere Quart, malgrat haver de romandre a les cases i no poder omplir els carrers. “No vam voler oblidar, malgrat tot, quin dia és el 23 d’abril per nosaltres”, diu, i argumenta en l’intent de “donar normalitat” el fet que no s’optes per suspendre’l.

Si finalment la proposta del gremi de llibreters de celebrar una segona diada del llibre el 19 de juliol o un altre dia tira endavant, l’Ajuntament s’hi sumaria amb independència que s’hagi gaudit el 23 d’abril en format virtual.

Reivindicant el calendari festiu local i El patrimoni
Trencar l’aïllament i posar en valor el calendari festiu, no als carrers com fins ara, sinó a les cases, van ser alguns dels objectius de la diada de Sant Jordi que, amb col·laboració d’entitats i instituts públics, van assolir les expectatives inicials. El paper dinamitzador de Cultura passava diu Mor, per posar en coneixement de la població el festeig de la diada en format digital, dotar-lo de discurs i ser altaveu d’entitats que, subratlla el regidor, han tingut “un paper importantíssim” durant el confinament. Després de Sant Jordi, les festivitats han esdevingut una plataforma per difondre les pròpies iniciatives de les entitats culturals i, alhora, els seus canals de difusió, destaca. El dia dels Museus, celebrat aquest mateix dilluns i el dia de la dansa, el 9 de maig, en sòn dos exemples.
Al voltant del dia de la dansa, es van crear o retransmetre actuacions i festivals, com l’espectacle familiar “La nit màgica” de l’escola de dansa Odette o Danzasia confinada del coreògraf Juan López. Ripollet country, Line Dance Palau Audit o Bollywood Anaath, entre altres grups locals, van impartir classes de ball en línia i Bollywood a les xarxes. Les artistes Noelia España, de Danza Flamenca Noelia España i Silvia Miquel, de l’escola de Música de la Societat Coral el Vallès, van interpretar una peça conjunta de Federico García Lorca, creada en ple confinament. La iniciativa del duet de piano i dansa, de dues artistes veïnes, va tenir una gran acceptació. En total, més d’una desena d’entitats, gimnasos i grups artístics va implicar-se en la celebració virtual.

Pel dia dels museus, celebrat aquest dilluns i durant la setmana de l’11 al 18 de maig, s’han fet visites virtuals al Molí d’en Rata i a l’exposició Andreu Solà, un ripolletenc a la Catalunya modernista, propostes de jocs, qüestionaris o manualitats inspirades en el patrimoni local i un repte per reinterpretar a les cases tres quadres del pintor local Andreu Solà (1863-1902), persona iŀlustre, com ho va ser Emma Maleras (1919-2017), de Ripollet. Una sèrie de vídeos recupera ara la seva empremta.
Al canal de Youtube de RipolletTV estan penjats des del cap de setmana passat una sèrie de vídeos accessibles que, agrupats amb el títol de la mirada tàctil, presenten els artistes, esportistes i altres ripolletencs representats en l’exposició permanent del Centre d’Interpretació del Patrimoni CIP Molí d’en Rata, Protagonistes. Ripolletencs que deixen petjada. No en va, el dia Internacional dels museus de 2020 ha estat dedicat a la diversitat i la inclusió.
Altres fites celebrades han estat el 30 aniversari, el dijous 14 de maig, de la presentació dels gegants de Ripollet, Pere i l’Elisenda, dues figures de l’imaginari local que representen un jutge del segle XII i la seva muller. Fora de l’àmbit cultural, s’ha commemorat virtualment, el dia de la visibilitat lèsbica, el 26 d’abril i el dia internacional contra la LGTBIfòbia aquest diumenge 17 de maig. Patrimoni ha publicat històries relacionades amb el vi — al març es va suspendre la presentació del projecte per la declaració de l’estat d’emergència, en l’intent de crear contingut i memòria cultural ripolletenca.
A mesura que s’avanci en les fases de desconfinament i Ripollet pugui recuperar la normalitat, obrint els equipaments que ara estan tancats, Cultura preveu contactar amb les entitats per analitzar les necessitats i ajustar els projectes. Tenim el handicap que van ser dels primers sectors a aturar-se i poden ser dels últims a tornar a la normalitat plena, comenta Mor.

Festa Major, a finals de maig
A finals de maig, el consistori decidirà que fer amb la Festa Major de Ripollet. La comissió de Festa Major —ens participatiu encarregat d’organitzar-la i decidir la programació— s’ha reunit de forma virtual dues vegades i, de moment, manté la seva activitat habitual. Aquest dijous hi ha una nova trobada convocada. “Estem treballant com si fos Festa Major”, explica Mor. Les subcomissions amb les que s’estructura la comissió també segueixen reunint-se per videoconferència i a través de WhatsApp. Però ningú sap encara amb certesa que passarà. “És molt més complex que decidir si virtual o real”, apunta. La Festa Major és un dels esdeveniments que mobilitza més persones de la comarca, recorda el regidor. D’altra banda, retrobar-se al carrer amb el veïnat, fer-se petons i abraçades, forma part de l’esperit de la Festa. La decisió final dependrà molt de la situació, però la seva viabilitat en les circumstàncies actuals, ens sembla molt complicada, respon Mor. La superfície limitada del municipi, de poc més 4 Qm2 i les característiques de la festivitat de Ripollet, de trets populars i amb grans actes, tots gratuïts, ho dificulten. “Políticament tenim molts dubtes, perquè no volem posar en risc l’esperit de la festa ripolletenca”. El consistori haurà de prendre la decisió i adoptar un plantejament polític davant la comissió, on es recolliran les opinions i s’explora les possibilitats. “Les decisions en una crisi sanitària com la que vivim, han de correspondre a l’administració”, opina Mor. — Judit Josa

Ripollet al Dia

Ripollet al Dia


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Ripollet al dia, es una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Ripollet.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterAbrir chat
Necessites ajuda?