Els Escacs a Ripollet

8 Escacs
Fotograma de la sèrie _ F: Netflix

Els ripolletencs disposen de dues opcions per accedir a un joc, popularitzat per sèries com The Queen’s Gambit i que va arribar a Europa la segona meitat del segle XV

Si us ha agradat la sèrie The Queen’s Gambit (Gambit de dama), us encurioseixen els escacs o voleu practicar aquest joc que va arribar a Europa la segona meitat del segle XV, a Ripollet teniu dues opcions per accedir-hi. Una és el Club d’Escacs Palau Ausit https://escacspalauausit.wixsite.com/clubescacspalauausit, entitat que té la seu al local de l’AAVV de Can Vargas 122, al carrer de Federico García Lorca, 5. Es pot contactar via el telèfon 626 570 770 o mail escacspalauausit@gmail.com La segona opció és el Club d’Escacs de Ripollet. Té la seva seu al Poliesportiu i s’hi pot connectar a través del telèfon 603 233 306 o bé via mail a escacsripollet@gmail.com Ambdós clubs organitzen cursos d’iniciació i competicions entre les persones associades, en funció de la seva categoria.

Les restriccions sanitàries fan que les dues entitats no puguin dur a terme activitats presencials. Internet és la solució per totes aquelles persones que volen contactar amb els escacs, un joc que obre moltes possibilitats a la nostra inteŀligència.

Penya d’Escacs de Ripollet; Una mica d’història
Les dues entitats que actualment funcionen a Ripollet fan una gran feina. Però no són pas les primeres que hi va haver a la vila. 80 anys abans, el 16 d’abril de 1929 i a la Societat l’Aliança es constitueix la Penya d’Escacs de Ripollet. La junta la formaven Josep Soler, com a president, Francesc Cardona, vicepresident, Jaume Guinot, secretari, Antoni Comadran, tresorer, i Ignasi Figueres, comptador.

El diari La Publicitat recollia la notícia, en l’edició del 24 d’abril i a la secció d’Escacs. Per a celebrar el dia es va celebrar una sessió de simultànies, a deu taulers, a càrrec del soci Antoni Comadran, que obtingué un resultat molt favorable, i en la qual prengueren part els jugadors de més vàlua de la Penya. Els vencedors foren els senyors Josep Pedro, Manuel Giménez i Ramon Calpena.

La Penya d’Escacs de Ripollet jugava partides – matchs, segons el diari – amb clubs propers, com el Club d’Escacs Montcada o la Unió d’Escacs de Sant Cugat del Vallès. Les notícies de l’època destaquen el molt bon nivell dels jugadors locals als taulers. També s’organitzaven simultànies, al local de la penya ripolletenca.
Altres jugadors destacats del poble van ser, entre d’altres, J. Teruel, Silvestre Gené, Antoni Nonell, Sallent, Escursell i Castejón.

Després de la Guerra Civil es va seguir jugant a escacs a Ripollet. Al Centre Parroquial o a establiments com el cafè Faró. Mai hi faltaven l’escaquer i les fitxes, perquè dues persones mesuressin les seves estratègies. Sempre envoltats d’afeccionats, observant i esprement les seves neurones per solucionar el joc i acabar amb l’escac i mat.— RAD

Ripollet al Dia

Ripollet al Dia


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Ripollet al dia, es una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Ripollet.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterAbrir chat
Necessites ajuda?