El Ripollet Rock tanca al Centre Cultural la celebració dels 30 anys

4 Ripollet Rock IMG_20240109_191749 copia

Una exposició de cartells i material de marxandatge reviu tres dècades de concerts heavys en la Festa Major de Ripollet

Inauguració concorregudíssima la del Ripollet Rock, dimarts de la setmana passada al Centre Cultural. Les dues ànimes del Ripollet Rock Festival, Jaime Villén i Paco González, de l’associació homònima, van salpebrar el recorregut per l’exposició d’homenatge a tres dècades de heavy rock a la Festa Major de Ripollet amb sucoses anècdotes dels grups que hi han actuat i de la organització d’un dels pocs festivals gratuïts heavy rock existents a l’Estat espanyol .
La mostra recull els cartells de les 30 edicions celebrades des de l’any 1993 —al 2020 el festival es va anular per la pandèmia de la Còvid—, fotografies de la celebració de la 25 edició, l’any 2017, retalls de premsa i peces de coŀleccionista, des de samarretes a gorres, passant per pues de guitarra, xapes i una mascareta Ripollet Rock de l’any 2020 d’edició exclusiva per a socis de l’entitat.

Visites fins al 31 de gener
Tot plegat es pot visitar al Centre Cultural fins el dia 31 de gener, després d’haver-se exhibit gran part del material a la Biblioteca i a l’Arxiu Municipal de Ripollet durant l’any 2023. L’exposició al Centre Cultural és “l’acte final”, de la celebració dels 30 anys, va apuntar Paco, en una inauguració amb tanta representació política com colors hi ha al ple municipal de Ripollet.
El Ripollet Rock Festival celebra 30 anys –l’associació prepara ja el cartell de l’edició d’agost de 2024, del qual va confirmar dimarts passat la presència de la banda d’origen estatunidenc Kamelot, el primer cop que el festival creuarà l’oceà Atlàntic després d’un intent fallit l’any 2000–, si bé la història del seu origen és remunta a mitjans dels anys 80.
L’abril de 1985 Paco & company van començar a emetre el programa de ràdio “Viaje al Reino del Metal”, cinc anys després celebraven un lustre amb l’organització d’un primer concert. Una iniciativa que es consolidaria l’any 1993 en el que es considera la primera edició del festival: quatre bandes locals, Bronce, Zinky Barú, The Ignorants i Menos Rollo, que debutava als escenaris, van actuar davant l’explanada de Can Masachs ( l’actual parc del riu Ripoll) el divendres, 27 d’agost, vigília de Festa Major, en el Festival Hard Rock Local. Dos anys més tard, l’escenari passaria de Can Masachs al parc Masot.
El 1999, amb el divendres ja dins del programa de la Festa Major des de feia un any, el cartell incorpora la primera banda internacional, els panamenys Los Rabanes. Un anys abans, el festival s’havia traslladat de nou del parc Masot al camp de Futbol de Ripollet, en una edició amb públic de tota la península congregat per l’últim directe de comiat del grup Ktulu..Altres noms mítics per la volada del festival ripolletenc van ser els Ska-P, contractats al febrer de 1997 quan pràcticament eren desconeguts i que van actuar a l’agost d’aquell any, ja al cim de la popularitat.
De l’any 2000, el primer amb el nom de Ripollet Rock imprès, s’exhibeix un doble cartell perquè a 20 dies de l’esdeveniment l’associació Ripollet Rock va haver de trobar substituts a les dues primeres bandes nord-americanes que convidaven. Onzè anys més tard, apareix per primera vegada el dibuix del Verduguillo al cartell, emblema des d’aleshores d’un festival singular i que, instaŀlat al parc dels Pinetons, no ha deixat d’evolucionar. Qui visiti l’exposició es toparà amb aquestes i moltes altres històries..

Un Festival Singular
En la declaració d’intencions que obre la mostra del Centre Cultural es destaca com a característica principal el fet que el Ripollet Rock Festival “s’orsganitza a partir del treball voluntari i coŀlectiu” de l’associació Ripollet Rock i d’una “seixantena llarga de persones unides per una passió comuna, la música” — per a qui Jaime i Paco van tenir paraules d’agraïment – “i que entenen la importància de l’associacionisme com a eix vertebrador de qualsevol societat: sempre al voltant de la cultural”.
Iniciatives com el Ripollet Rock Festival “es fan imprescindibles” i entitats com l’Associació Ripollet Rock “posen de manifest la importància dels lligams entre les persones no només per passar-ho bé i gaudir de la festa, sinó també per defensar gratuïtament la creació artística al marge de les institucions i de les empreses de consum cultural.”, es llegeix en el text de presentació de la mostra. No es d’estranyar que la inauguració fos, com s’ha dit, concorreguda amb prop d’una trentena d’assistents entre associats —persones que aporten temps i diners per la continuïtat del festival—, diversos representants del món cultural i polític i ripolletencs de peu.

Patates xips i birres
El regidor de Cultura, Roger Bayó va definir els membres de l’associació Ripollet Rock de “currants” i va destacar-ne la “passió” posada tant en la preparació de l’exposició com al programa de ràdio i en l’organització del mateix festival. Bayó va agrair-los la seva contribució per “fer conèixer el rock a Ripollet i fer conèixer el nom de Ripollet fora del municipi”. Simplement, va afegir Paco, “hem volgut compartir-ho amb el poble”.Per acabar, patates xips i, com no podia ser d’una altra manera, birres pels assistents a la inauguració, gentilesa de l’associació Ripollet Rock, que ha celebrat els 30 anys del festival, “amb l’esperança i l’esforç dipositat en un futur que totes i tots esperem ple de rock’n’roll”. —Judit Josa

Ripollet al Dia


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Ripollet al dia, es una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Ripollet.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?