El govern preveu 244 projectes per transformar Ripollet i desenvolupa una eina digital per rendir comptes
GOVERN

0afa57c41887ce47355dc00226c6156f

El govern de Decidim ha plasmat en el document del Pla d’Actuació Municipal (PAM) com vol que sigui el Ripollet del futur i les 244 mesures que es compromet a impulsar entre 2020 i 2023 per la transformació social de la ciutat. La fulla de ruta del mandat es podrà consultar en breu al web Ripollet.participa.cat i en uns mesos, els ripolletencs podran valorar en línia el se compliment, segons va anunciar l’executiu en bloc dimarts de la setmana passada, en la presentació del PAM al Centre d’Interpretació del Patrimoni CIP Molí d’En Rata.
Ajuntament i Diputació de Barcelona estan desenvolupant una eina que permeti seguir el compliment del PAM i que estarà disponible a partir de juny, quan té previst convocar la primera d’una tongada d’audiències públiques de rendiment de comptes. Un procés que volen “accessible i transparent”, perquè per dur-lo a terme i a banda del compromís del govern, cal segons Osuna, la implicació i la coresponsabilitat dels agents socials i la població.

Els tres eixos bàsics
Les 244 accions i projectes que formen part del full de ruta responen a tres objectius bàsics: la centralitat dels drets de les persones, el desenvolupament de polítiques públiques i la transformació del municipi, per cimentar el Ripollet del futur. “S’ha partit d’una diagnosi acurada i realista de les necessitats i les potencialitats de la ciutat i l’ajuntament” va dir l’alcalde Osuna, a l’explicar el procés de treball “coral” dels últims mesos. Segons l’alcalde, el PAM incorpora els propòsits definits per l’Assemblea de Decidim, és fruit de les reunions amb entitats, agents socials i culturals i particulars durant aquest i el mandat anterior i la campanya electoral. Suma, a més, les aportacions d’ERC –formació que amb el seu regidor és clau per garantir la governabilitat els propers tres anys i mig— concretades en diverses línies d’actuació, entre les que va citar la planificació escolar, les actuacions contra l’atur, la conversió en zones de vianants de carrers del centre ciutat o la reforma de la plaça Pere Quart.

Línies estratègiques
Osuna va desgranar els eixos estratègics per assolir els tres objectius bàsics acompanyat pels nou regidors de govern. Asseguts a la taula del CIP, la majoria de l’equip consultava una tauleta electrònica, totes iguals. Les tauletes han estat adquirides recentment en una acció que s’emmarca en l’eix de desenvolupament econòmic i social, d’atenció a les vides de les persones, de forma sostenible, amb consciència ecològica i en resposta a l’emergència climàtica i les demandes de l’agenda 2030 de Nacions Unides.
La justícia social, els drets de les persones i la millora de les condicions de vida de la població a partir del coneixement i l’apoderament, és el segon eix. Democràcia i participació, amb polítiques d’augment de la despesa pública i l’avenç cap a una fiscalitat progressiva, la modernització de l’administració i la incorporació de la població a la presa de decisions seria el tercer eix estratègic al que respon el pla. Amb mesures i inversions a curt, mig i llarg termini, aplicables als diferents barris del municipi, el PAM 2019-2023 planteja “solucions ambicioses però factibles per fer el Ripollet del futur”, va resumir Osuna.

Polítiques públiques
Entre els exemples de polítiques valentes i ambicioses de transformació social, el mandatari va citar: la conversió de carrers en zones de vianants, la municipalització del servei d’abastament d’aigua, la recollida de deixalles porta a porta, l’ampliació del parc d’habitatge públic, el feminisme o l’educació.
Pel que fa als plans, projectes i inversions, van ser els regidors Fran Sánchez, Txell Caler, Andrea Guijarro, Reyes Muñoz i Pilar Castillejo els encarregats de detallar-los en els capítol de Ciutat i Sostenibilitat, Desenvolupament econòmic, Serveis Comunitaris, Justícia Social i Drets i Democràcia. El regidor de comunicació, Oriol Mor va desgranar el sistema de rendiment de comptes, amb les audiències públiques anuals i l’eina de seguiment digital com a principals accions. Algunes de la llarga llista d’inversions detallades veuran la llum a finals del mandat –Osuna va prioritzar “si o si” finalitzar la residència de gent gran i la primera fase de reforma del Poliesportiu Municipal si bé d’altres tot just perfilen traçat.
“Hem aprés dels quatre anys anteriors, en què va faltar planificació i per això hem dedicat aquesta primera part del mandat a preparar, redactar i encarregar projectes”, va admetre. Al juny, en la primera audiència pública, es concretaran encara més les dates d’execució, els calendaris i el finançament, a sol·licitar a l’AMB, a la Diputació, la Generalitat i els fons europeus Feder. Dependrà en gran part dels recursos econòmics i humans quins projectes es realitzaran i quins no es podran acabar. —

Judit Josa

Ripollet al Dia

Ripollet al Dia


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Ripollet al dia, es una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Ripollet.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterAbrir chat
Necessites ajuda?