El curs escolar comença a Ripollet amb 200 alumnes menys a infantil, primària i la ESO

4 escola infants rotllana_2

La pèrdua progressiva d’alumnat a causa de la davallada demogràfica és un dels reptes que afronta l’escola a Ripollet junt amb la segregació escolar – el percentatge és superior a la mitjana catalana—. Uns 5.150 alumnes de 3 a 16 anys, 200 menys que el curs passat, van tornar al cole la setmana passada i aquesta setmana han iniciat estudis centenars de joves als centres de Batxillerat i FP de Ripollet. Fotografies del primer dia de curs a Tiana.

Rentar cara i mans, pentinar i fer clenxes o cues, bossa d’esmorzar i motxilla. Milers de famílies ripolletenques recuperen aquests dies la rutina amb l’inici del curs escolar: 3.046 infants van retornar dimecres de la setmana passada a un dels 11 centres d’educació infantil i primària de Ripollet (entre públics, concertats i privats) i 2.104 estudiants de secundaria ho van fer als set centres públics i concertats que imparteixen l’educació secundària obligatòria (ESO). Els instituts han iniciat aquesta setmana els cursos de batxillerat i els cicles formatius de grau mig i superior amb la incorporació dimarts d’estudiants a batxilletat i a formació professional. La pèrdua d’alumnat per la baixada demogràfica, un problema general arreu de l’Estat, s’ha notat aquest inici de curs a Ripollet, amb uns 200 alumnes menys que el curs passat a l’etapa d’escolarització obligatòria (3-16). La pèrdua d’alumnat i la segregació escolar — la distribució desigual de l’alumnat entre els centres educatius de Ripollet, amb la concentració d’alumnat vulnerable ens dues escoles— són els reptes que destaca el nou regidor d’Educació, Óscar López.

Primer dia d’escola a TIana de la Riba
Abraçades, petons, algun plor i molts selfies familiars, accions que resumeixen com l’alumnat i les famílies de l’escola Tiana de la Riba van viure els primers moments de la retrobada, dimecres 6 de setembre. Va ser aquest un retorn tranquil i amable: després d’obrir les portes l’alumnat es va agrupar amb els seus companys a la pista i cada grup es va reunir amb el tutor corresponent. Temps pausat per parlar entre companys d’aula, de presentació dels tutors i d’intercanvis informals entre tutors i famílies. Un quart d’hora més tard, els grups d’escolars van obrir-se camí a les aules mentre pares i mares els acomiadaven.
En un edifici ple de plantes verdes i llum, l’aprenentatge es va reprendre em cadascuna de les classes de l’escola, amb l’alumnat asseguts en rotllana, al terra o en cadires, conversant i compartint experiències.
Davallada demogràfica oportunitat o problema?
El curs 2023-2024 va arrencar a Ripollet amb 184 alumnes menys a educació infantil i primària i 16 menys a la secundària obligatòria.
La davallada de la natalitat ha fet que per segon any consecutiu hagin baixat les ràtios (la proporció d’alumnes per professors), amb un màxim a primer d’educació infantil (3 anys) de 19 alumnes per aula en les escoles públiques i de 22 en les escoles concertades.
L’escola acusa el descens demogràfic des de fa uns anys. Aquesta tendència ha permès que els dos darrers cursos baixessin el nombre d’alumnes per aula (les ratios), una reivindicació de les associacions de famílies i sindicats durant dècades. Però sí l’escola continua perdent alumnat es tem la possibilitat que es tanquin grups i finalment, es puguin tancar centres escolars.
A Ripollet, només 220 infants de 3 anys han iniciat l’etapa d’educació infantil davant els 309 del curs passat; malgrat la previsió de 89 alumnes menys, s’han pogut mantenir les mateixes aules d’educació infantil (EI) 3 que al 2022, excepte a l’escola Escursell, que ha perdut un grup respecte el curs passat. La ràtio es manté en 30 alumnes per classe a la ESO.

Pla educatiu Entorn.
L’Ajuntament de Ripollet està pendent de signar un conveni amb el Departament d’Educació per continuar durant quatre anys més amb el pla Educatiu Entorn de Ripollet. Les accions d’aquest pla, que es realitzen fora de l’horari escolar, s’adrecen a infants i jovent de 0 a 20 anys i a les famílies respectives. A través del pla, es reforça, per exemple, el suport a infants i famílies amb necessitats educatives i socials i s’implica als agents educatius del territori. Hi participen des d’associacions de famílies a entitats de lleure, esportives i culturals, a més dels propis centres educatius i d’altres professionals del món de l’educació.
Algunes de les propostes que es preveuen realitzar aquest curs dins del nou pla Educatiu entorn són: “El racó de la petita infància”, formació per a famílies amb infants de 0 a 3 anys; orientació educativa per als canvis d’etapa; tallers de suport i acompanyament educatiu per a infants i joves que acaben etapa educativa (6è de primària) o la comencen (1r de l’ESO); suport digital i lingüístic a les famílies durant la preinscripció i tallers de coneixement de la llengua catalana, entre altres. Les AMPA i els centres educatius coordinen a més activitats i tallers per a joves.
Altres accions educatives es concretaran conjuntament amb la resta de la comunitat educativa de Ripollet. El regidor d’Educació Òscar López, va agrair dimecres passat l’esforç de docents i personal municipal per tenir-ho tot a punt per iniciar el curs amb normalitat. El regidor va visitar l’escola Anselm Clavé, el primer dia de classe. —JJR

 

Ripollet al Dia


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Ripollet al dia, es una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Ripollet.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76



Newsletter



Necessites ajuda?