Darrera del llibre, hi ha un plantejament polític

5 Petit Ripollet-min

Convençuts que calia descobrir Ripollet a la infància, l’activista David Fontanals i l’iŀlustrador Javigaar van superar la falta de finançament per produir el llibre demanant aportacions a través de Verkami. La Còvid 19 va arruïnar-los el Sant Jordi popular que havien imaginat, però de nou van recórrer a la comunitat. Amb el llibre a punt d’exhaurir la primera edició, en pocs mesos han pogut constatar l’encert de la seva idea i el poder de comptar amb la coŀlectivitat per tirar-la endavant. Ho expliquen demà, dijous, a la terrassa de la Gurri Taverna, l’espai de l’antic casino del carrer de la Salut

“Què bé que ens hauria anat tenir aquest llibre, pare, quan vam arribar!”. Aquest és el comentari que, segons l’iŀlustrador Javi García (Javigaar) va deixar anar el seu fill, primer lector del llibre El Petit Ripollet, només fullejar-lo. Cinc anys endarrera, recent instaŀlats a Ripollet, la família ho ignorava pràcticament tot del municipi escollit per viure-hi.

Javigaar forma part d’un moviment d’iŀlustradors que trasllada al paper allò que veu: Així va ser com al 2019 va acabar pintant el mural de la casa del comú, al carrer de la Salut. També va iŀlustrar la portada del Ripollet al Dia, retratant la visita sorpresa del conseller Bargalló a l’escola Pinetons, si bé això, són figues d’un altre paner.

Pintant el mural del carrer de la Salut, Javigaar va conèixer l’activista antifeixista i ex regidor de Patrimoni i Memòria Històrica, David Fontanals. Autor de dos llibres sobre el municipi, la idea de Fontanals d’explicar Ripollet a la infància va començar a cobrar forma només topar-se amb l’iŀlustrador.
N’ha resultat un objecte bell; un àlbum de gran format, iŀlustrat amb imatges del poble d’ara, ple de color, amb textos breus i suggestius, diferents capes de lectura, i una invitació a recórrer i descobrir en família la ciutat on es viu.

Al mateix temps, El Petit Ripollet, que els seus autors presenten demà, dijous 24, a les 19 hores a la Gurri Taverna (Whatsaap d’inscripció 635126794) té història pròpia per la forma de producció i les circumstancies en les que s’ha creat. “Darrera del llibre hi ha una plantejament polític”, adverteix Fontanals.

Perquè explicar Ripollet i perquè fer-ho a la infància?
— Feia falta. Tenim una col·lecció de llibres local prou interessant però res del que estava escrit estava pensat per la infància.

Al llibre expliqueu història local i en recupereu la memòria popular retratant escoles, cases i places del municipi. Com els vau triar?
—Vam escollir espais que no haguessin desaparegut, llocs que els infants poguessin reconèixer, trepitjar-los o visitar-los amb els pares, mares, avies i avis. Ha estat un criteri bàsic: no volíem explicar fets històrics a partir d’espais desapareguts.
— Hauria estat absurd, perquè els infants no haurien entès res ! La millor manera de conèixer Ripollet és visitar llocs que existeixen, saber-ne la història.

Algun altre criteri per escollir aquests 21 indrets del poble?
— Què fossin llocs repartits arreu del terme. No ens interessava un llibre sobre el casc antic i el centre històric, sinó amb racons què abastessin tota la geografia ripolletenca, des de Tiana Pont Vell a Can Mas o Pinetons. La idea era descentralitzar i també integrar en un mateix nivell els, per exemple, pisos del sindicat, amb la torre de l’església o les cases antigues.
— L’elecció de diferents espais històrics ens ha permès explicar diferents contextos històrics. No ens hem centrat només en els espais catalogables, hem incorporat al relat de la ciutat els espais que formen part de la classe treballadora, can Mas, els pisos vermells, els del Sindicat o la Maragall, la fàbrica d’Uralita o la dels Pantalons. Són elements que conserven la memòria popular de Ripollet.
— Són espais que estan en el dia a dia dels nens, que els creuen contínuament. No pots connectar amb allò que no veus i reconeixes visualment!.La història s’ha d’explicar des del present.

Pel que dieu, la il·lustració ja estava present des d’un primer moment
—Sí, és un llenguatge artístic que facilita la connexió, ideal per apropar la història als infants com volíem..
— Ens han dit que hi ha un precedent a Ripollet de postals de Pilar Bayés (Pilarin Bayés), si bé fins ara no existia un llibre dibuixat que expliqui història de Ripollet a infants. Les il·lustracions són un ganxo, la novetat del projecte.
—Conviuen amb el text, que a la força, ha de ser breu i concret. Aquesta limitació ens ha obligat a fer les coses diferents, a anar més enllà amb la creativitat.
—El David, que tenia informació per a 700 pàgines, ha hagut de condensar, apilotonar i comprimir la informació en 17 línies o menys, mentre jo m’he pogut expandir per la pàgina.

— Insistiu en la idea d’un llibre per a infants. Tanmateix, amb el retorn del llibre heu pogut constatar que teniu lectors adults
— El punt de partida és explicar Ripollet a la infància. És la idea base i el motiu de tot plegat. No es tracta però, d’un llibre infantil. Nosaltres diem que “és el llibre que tu també et voldràs llegir”. Té varies capes de lectura i els textos estan escrits perquè el lector, tingui l’edat que tingui, es faci preguntes.
— Els textos enganxen, suggereixen, tenen gràcia i, a estones, fan riure. No són gens avorrits per l’adults.
— Amb el dibuix de portada suggerim una idea de lectura compartida, en què l’adult acompanya i pot respondre preguntes com ara que és la mili?

Heu pogut publicar el llibre gràcies a una campanya de micromecenatge a la plataforma digital Verkami i haver aconseguit que 159 persones aportessin diners Com ha estat tot el procés?
— Ha estat definitiu, imprescindible. La part creativa l’ha pots fer de cor i tirar milles però per produir-la has d’invertir. Gràcies a aquest finançament hem pogut fer una edició molt bona: ens va sorprendre el resultat perquè imaginava el llibre més petit. L’experiència objecte ha estat i és molt potent: fa que la idea sigui arrabassadora.
— Quan vam obrir el Verkami no sabíem si aconseguiríem els 4.000 euros per la impressió o no, perquè està clar que un projecte d’aquesta envergadura va molt més enllà dels amics i familiars. Ho vam aconseguir i ha estat molt motivador.
—T’adones que la idea s’ha entès i és compartida. Més de 150 persones s’han rascat la butxaca i han confiat en el projecte abans que fos una realitat. Sense aquesta confiança i aquest mecenatge no hauríem pogut fer-lo. D’aquí surt una idea molt potent: On tu sol no pots arribar és possible arribar-hi amb els altres.
— El micromecenatge és una molt bona idea per a productes culturals que no tenen una sortida clara i definida, productes que són poc comercials, i per a coŀleccions locals.
— També t’obliga a superar el handicap en el que pot caure l’autoedició. Quan t’autoedites no importa la qualitat del producte, pots editar qualsevol cosa i acabar sent un exercici de vanitat. El mecenatge t’obliga a fugir d’això: ten’s responsabilitat davant d’altres persones, que a sobre hi han posat les peles.

Vau posar en marxa el Verkami al febrer, amb la idea de poder treure el llibre a l’abril, per Sant Jordi. La Còvid us va dinamitar els plans?
— L’estat d’alarma es va declarar una setmana abans de la data prevista per entrar a impremta. Va néixer al mig d’una tempesta, tot i que mirat en perspectiva estem molt contents…
— La campanya de mecenatge contempla un retorn: has de fer arribar el producte al mecenes, Després del confinament hem pogut tocar-los a tots, un a un. Hem fet un porta a porta. Una bogeria de repartiment!.
—Ha estat un projecte molt coŀlectiu, des de la idea, l’execució el repartiment. La idea de coŀlectivitat és el que envolta tot el projecte!.
—Per mi és una meravella, quan et trobes una àvia que t’explica que llegeix el llibre amb el seu net, a un altre que cada dissabte fa recorreguts seguint els itineraris del llibre, que inclou plànols, o a un pare a qui la filla li pregunta que és la mili, perquè ha llegit la menció al mural de la plaça de l’Esbar D’això es tractava. De fer preguntes.
— La història i la memòria és un instrument per construir futur. Al recuperar-la, no mirem endarrera sinó endavant: Hi ha tot un plantejament polític al darrera.

Ripollet al Dia


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Ripollet al dia, es una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Ripollet.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterAbrir chat
Necessites ajuda?