
Durant cinc dies, hi ha hagut molt moviment a l’Arxiu Municipal de Ripollet, al carrer de la Sagrera, al Teatre Auditori del Mercat Vell i altres indrets del municipi com el parc Rizal. Artistes i creadors de Ripollet i de fora del municipi s’han trobat en aquests indrets amb grups de joves, amb activistes veïnals i amb persones implicades en la vida cultural i social per participar en accions i intercanvis del projecte A un grau. “Girar rumb només un grau pot semblar un canvi insignificant, mantingut en el temps aquest desplaçament esdevé un canvi substancial” s’escolta en el vídeo que el grup promotor d’una fàbrica d’arts i creació a Ripollet, Traça, va penjar a Youtube per difondre les jornades artístiques i comunitàries Grau Zero. Com indica el seu nom, aquestes jornades són el punt de partida d’un projecte de Traça per transformar la ciutat a través de l’art i la cultura.
Entre dilluns 16 i divendres 20, hi hagut moviment cada dia, intercanvis i trobades a porta tancada, durant els matins i a la tarda, amb la participació activa del públic. Al carrer de la Salut, els collages de l’artista visual Neus Requena, reproduïts en pancartes penjades dels balcons, dialogaven amb les fotografies de Miquel Alba, mentre al vestíbul de l’Arxiu, s’escoltaven dimarts les històries de vida de ripolletencs de diferents orígens, recollides per estudiants de l’Institut Lluís Companys i en el llibre Històries Compartides, de les periodistes Maria Jesús García i Sandra Domènech.
Aquella mateixa tarda, el guitarra flamenc Ángel Molina interpreta una buleria i el Duo Saufer, de fusió veneçolana, canta a la terra enyorada, en un dels tres mestissatges musicals creats durant la setmana. Unes estudiants d’art visual dibuixen en directe sentiments i emocions.
Durant les jornades, punt d’inici del projecte de residències artístiques A un Grau, s’han pogut escoltar testimonis de persones d’edats i orígens diferents, conèixer projectes d’aprenentatge vivencials de l’institut Lluís Companys o recuperar referents culturals d’altres èpoques. També s’ha gaudit de moments creatius únics i el públic ha pogut descobrir l’obra d’autors nascuts a Ripollet, com Alba o els cineastes premiats als Goya Ivan Zahinos i Belen Funes.
Expliquen des de Traça que “des de la pràctica artística“ han volgut “cercar respostes coŀlectives a la pregunta Per què marxem o ens quedem a un lloc?”. Els moviments migratoris a Ripollet, l’exili cultural i la realitat cultural i sociolaboral del jovent han estat centrals en les trobades realitzades al llarg de la setmana, tant com la recuperació de referents culturals. —JJR