Una retrobada per celebrar la vigència de la cultura popular

6 gegants

Entre el 26 i el 30 d’agost, Ripollet va tornar a celebrar la seva festa gran. Per voluntat pròpia. Perquè un any després d’haver suspès la celebració per la pandèmia es creia necessari recuperar una de les expressions més populars del municipi. Per preservar la salut comunitària, la identitat i els teixits socials. Iniciem un recorregut per alguns dels molts actes protagonitzats per entitats, en una Festa Major, diferent, valenta, difícil i no sense ombres. El que segueix és la primera d’una sèrie e de cròniques

La retrobada de la família gegantera, el diumenge, 29 d’agost, va ser una autèntica festa. Com els hi ha passat a tantes altres entitats de cultura popular, la pandèmia ha obligat a la colla gegantera a restar molt de temps separats. També els ha mantingut lluny del seu hàbitat natural: els carrers de la ciutat i de la seva expressió més característica: la cercavila.

Geganters i grallers necessitaven dir-se que s’estimaven, cosa que van fer durant el ball de gegants i concert de grallers de la festa Major.
Ripollet ha sumat durant els últims anys figures festives a la seva col·lecció de gegants, gegantons i gegantonets. Al mateix temps que els grallers, i això és el més destacat, guanyaven solvència musical sota la batuta de Gerard Giménez. El repertori de la colla té fins i tot temes propis, com les peces Toc de gralles de Ripollet o els Pastorets, interpretades entre ball i ball. I prepara noves coreografies, amb la incorporació de cançons com la Marxa dels falcons, tocada per primera vegada amb públic al concert de la Festa Major.

Ballant des de les cadires
Tot i que haver-se de celebrar en recinte tancat, la retrobada al pati del Centre Cultural va ser, com s’ha dit, una festa. L’excusa perfecta, diuen, per tornar a fer plegats el que més els agrada:”tocar i ballar”. I així va ser. Contes, balls de parelles i de conjunts, estrenes, història, reivindicació de la cultura popular, participació i molta música. Els infants, les famílies i la gent gran que exercia de públic acompanyava cada ball d’exhibició i la interpretació musical intercalada amb sonores cleques, mentre que les intervencions del presentador eren saludades amb els crits de guapo.

“Qualsevol qui vulgui, pot fer créixer la família gegantera: durant l’acte la invitació a formar-ne part es va retirar.”

Càntics conjunts i balls de mocador amb la tavernària Bella Lola. I al final de l’espectacle, el públic va acabar ballant des de les cadires el Belachao i el Passi-ho bé fins l’any que bé, amb el que els grallers acomiadaven l’acte.

Presentats com estrelles futboleres, la família gegantera està formada per incorporacions recents, com són el Tatchí i el Drac Màgic, presentats juntament amb els gegantonents Jordi (9 anys) i Mariona (7 anys), representació dels infants; els gegantons Teresa i Gonzal –mestres històrics del municipi- i els gegants d’estil medieval, el jutge Pere i la dama Elisenda.

Qualsevol qui vulgui, pot fer créixer la família: durant tot l’acte no només es va animar a ballar a tots els assistents, sinó que de forma reiterada, van invitar a tothom a formar-ne part. D’una colla oberta, es presenten la pàgina de Facebook Gegants de Ripollet, que té ganes de fer cultura i explorar en tradicions populars. Hi ha places per ser portador o graller.

La de cultura segura, va ser una de les reivindicacions més escoltades en aquest peculiar espectacle de Festa Major, celebració de la cultura popular, retransmès per Facebook i amb un centenar extra d’espectadors virtuals visionant el vídeo.
L’any vinent, més, esperem que pugui ser ja amb cercavila i des dels carrers

Ripollet al Dia


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Ripollet al dia, es una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Ripollet.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterAbrir chat
Necessites ajuda?