
La commemoració del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones s’allargarà fins el 15 de desembre
El programa d’activitats del Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones. – 25 N, comença aquest dissabte 5 de novembre amb una Nit de Bruixes renovada, continua amb activitats esporàdiques els dies previs al Dia Internacional fins arribar a uns hiperactius 25 i 26 de novembre i finalitza el 15 de desembre amb la presentació de l’actualització del Protocol de Ripollet d’abordatge de les violències masclistes. Amb el lema Prou Excuses! i la imatge de la mà d’una dona jove trencant una paret de vidre -elements escollits per les estudiants de la Xarxa Lila- s’ha volgut “plantar-nos davant dels qui ens violenten” i interpel·lar a altres col·lectius, més enllà de les pròpies dones, ha explicat la regidora de Feminismes Txell Caler en la presentació de la Xarxa Lila i el cartell del 25 N.
Per preparar el programa, s’ha convocat la Taula Feminista i seran els col·lectius de dones i entitats qui liderin la lluita al carrer, amb performances i actes reivindicatius els dies 25 i 26 de novembre. Les Bruixes de Ripollet inauguren el programa d’actes amb la celebració dissabte 5 de novembre de la Nit de Bruixes, un espectacle pirotècnic que s’acostumava a realitzar al juliol i que després de força anys sense convocar-se, retorna per commemorar els 400 anys de la fi de la caça de les bruixes. Segons el treball La caça de les Bruixes al Vallès, a Ripollet es van capturar dues dones acusades de bruixeria i se’n van executar 10 més procedents d’altres municipis. El nou espectacle de Les Bruixes de Ripollet atribueix la cacera a la violència masclista i ho denuncia. L’espectacle inclou una cantata de la Societat Coral El Vallès on hi participen la Coral Juvenil, i els cantaires que han volgut de les corals Veus del Vallès, Cor Tradicional i Coral Mitjans. Tot plegat, començarà a les 22h a la Rambla de Sant Jordi, alçada del Centre Cultural, però des de les 20h hi haurà ambient per poder sopar o fer un beure, informen les entitats.
L’Ajuntament reprèn el programa amb un taller d’elaboració de protocols en contra de l’assetjament sexual en entitats esportives, el dimarts 22 de novembre i una sessió de l’hora del conte de la biblioteca crítica amb els rols de gènere, el 23 de novembre. Entre els dies 14 i 30 de novembre, la biblioteca exposa libres al voltant la violència de gènere, el feminisme i la igualtat de gènere. La selecció Lletres violetes 25 N inclou aquest 2022 racons especials dedicats a la caça de bruixes, la sexualitat femenina i a la cosificació femenina.
25 i 26: Reivindicació al carrer
El Comitè de Dones convoca a concentrar-se per l’eliminació de la violència envers les dones, el dia 25 a les 17.30 hores a la plaça del Molí. La simbòlica plaça pel moviment feminista local serà l’escenari de la lectura del manifest (18 hores), de la performance de la xarxa lila Les violències que es veuen i les que no es veuen (18.30 hores) i de l’acció artística Art contra les violències, del Comité de Dones.
Durant el matí del 25-N, estudiants de secundària de Ripollet llegiran el discurs que va pronunciar l’activista paquistanesa Malala Yosafzai, al rebre el premi Nobel de la Pau amb només 17 anys, l’any 2014. La lectura col·lectiva tindrà lloc a l’Espai Maria Aurèlia Capmany, a les 11.30 hores del dia 25. L’emissora municipal Ripollet Ràdio iniciarà els actes amb l’emissió d’un especial amb el Podcast de presentació de la Xarxa Lila (11 i 15 h) i el debat El treball sexual de les dones: Abolicionisme o regulació.(12 i 16 h).
Les activitats reivindicatives prosseguiran el dia 26 amb l’acció Portadores de desitjos: NO a la violència de gènere!, al CIP Molí d’En Rata i la xerrada Grassofòbia i violència estètica, a l’Associació Cultural El Local.
El dia 28 de novembre, el taller d’alfabetització digital Connecta’t de la Biblioteca i la Fundació Pere Tarrés dedica una sessió a identificar les violències masclistes a les xarxes socials. Durant el taller s’adquiriran estratègies per prevenir-les i s’oferiran recursos pel tractament i denúncia de la violència digital, segons es llegeix al programa. Els actes finalitzaran el dia 15 de desembre amb la presentació del Protocol d’abordatge de les violències masclistes de Ripollet, actualitzat, a les 11 h, a la Sala d’Actes del Centre Cultural.
Al dia a dia, “ens topem amb diferents formes de violència”, “sabem que juntes ens cuidem”, però simplement “no volem que passi” va subratllar en la presentació Caler. Segons la regidora, el programa per al 2022 aborda la violència des de diferents perspectives i des d’àmbits com els esports i la cultura per dir “Prou”, “Prou Excuses!”. — Judit JosaI