Una llar de debò

6 residencia

Amb l’objectiu d’aprovar el projecte executiu al segon semestre d’aquest any i de començar les obres al 2023, l’Ajuntament de Ripollet ha encarregat el disseny de la futura residencia per a la gent gran i centre de dia de Ripollet a l’estudi Miba Architects, autors del projecte guanyador del concurs d’idees per a la redacció del projecte de la residencia i centre de dia.

La proposta de l’estudi barceloní, presentada amb el lema ‘Com El bon vi’ ha guanyat el concurs d’idees que va convocar l’Ajuntament de Ripollet al mes d’agost per projectar els dos edificis i l’entorn de l’equipament. Segons va explicar el consistori aleshores, es va decantar pel sistema de concurs amb la idea d’innovar en el model d’atenció a la gent gran i canviar el concepte de residències d’avis.
El novembre passat, el jurat del concurs va escollir 5 finalistes entre les 30 propostes presentades en la primera fase i a principi d’aquest any ha fallat el concurs a favor de la proposta de Miba Architects. La redacció s’ha adjudicat per un valor de 634.214 euros.

El treball guanyador, presentat el 24 de febrer, reflecteix, en paraules de l’alcalde Josep Maria Osuna, “les polítiques d’envelliment que parlen de vida digna.” Miba Arquitects ha ideat en la seva proposta un model de residencia i de centre de dia obert al barri. El concepte de residència, amb un centenar d’habitants, es basa més en el d’un habitatge amb cures i serveis compartits que en el d’assistència hospitalària. “Les persones grans són el centre del projecte guanyador” ha destacat el consistori en el comunicat del resultat del concurs.

Connectats amb el barri: Dues noves places públiques
La plataforma de serveis per a gent gran ocuparà una gran parcel·la municipal situada entre les avingudes de Catalunya i Mediterrani i els carrers de Puigmail i Barberà del Vallès, al barri dels Pinetons. L’espai dissenyat per l’estudi s’articula en dues unitats, connectades entre elles per jardins. Les dues unitats del complex comparteixen serveis.
L’entorn està pensat per generar nous espais públics pel que, a més dels jardins d’accés controlat, el projecte guanyador proposa l’edificació de dues places públiques. En una d’aquestes, la de llevant, hi ubica l’accés a la residència junt amb locals per a entitats. En l’altra plaça, de caràcter més lúdic, el centre de dia i una cafeteria, fent façana amb els jardins interiors i les escoles veïnes.
La idea és que el centenar d’habitants de la residència i els usuaris del centre de dia, amb una trentena de places, puguin establir vincles amb les entitats i el veïnat del barri i la comunitat escolar dels centres docents que hi ha a la zona. Al mateix temps es volen crear espais de convivència pels interns i les seves famílies. “La vida a la residència també s’ha de nodrir de les relacions amb el teixit social i cultural de la ciutat”, expliquen des del consistori.

Unitats de convivència i espais privats tunejables
La proposta organitza la residència en quatre unitats de convivència, cadascuna d’aquestes, amb serveis i espais comuns pels seus 25 habitants. Un pati central crearà subunitats de 12 o 13 residents, amb la voluntat de potenciar la idea de llar. El projecte fuig del concepte hospitalari d’habitació i contempla que els futurs residents puguin personalitzar el seu espai privat, per tal de convertir-lo en una llar de debó. Els residents disposaran d’entre 30 i 42 m2. Pensats per a una o dues persones, tots els espais privats inclouran un espai exterior propi, tindran llum natural i estaran adaptats a diferents necessitats de mobilitat.

Altres exemples en què la proposta de residència i centre de dia guanyadora del concurs d’idees repensa el concepte tradicional de residència, és en l’us de la jardineria com a font de benefici físic i mental per a la salut de les persones. Es preveu que la jardineria pugui ser una activitat terapèutica per als usuaris.
Tal com s’ha explicat, el projecte preveu una gran varietat d’espais exteriors, amb diferents usos socials i tractaments de vegetació diferents. Així, contempla un jardí d’hivern, més assolellat, i un d’estiu, amb espais d’ombra.; a més d’incorporar espais d’horta i cultiu de flors i plantes aromàtiques, perquè els usuaris de la residència i centre de dia per a la gent gran puguin cultivar-los, potenciant la idea d’envelliment actiu. Els arquitectes de l’estudi Miba Architects han treballat la idea amb la paisatgista Roser Vives.

Hort solar amb excedents d’energia per altres espais
La proposta també planteja solucions ambientals des d’un punt de vista arquitectònic, la vegetació crea refugis climàtics i l’edifici incorpora un hort solar a la coberta de 2.800 m2. Quan estigui en funcionament, l’excedent elèctric que generi l’equipament per a la gent gran podrà repercutir en altres edificis i equipaments propers, segons ha explicat l’Ajuntament. — Judit Josa

Ripollet al Dia


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Ripollet al dia, es una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Ripollet.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76



Newsletter



Abrir chat
Necessites ajuda?