Una festa lúdica a l’N-150 per reclamar la seva transformació en l’Avinguda del Vallès

be713709-85e6-4605-9387-c0ef83019c5e

La jornada Viu l’Avinguda del Vallès, que tindrà lloc el matí del 21 de novembre de 2021, convoca la ciutadania a repensar la connexió entre Barberà del Vallès, Cerdanyola del Vallès, Ripollet i Montcada i Reixac, per donar més protagonisme al transport públic i a la mobilitat activa. La carretera quedarà tallada al trànsit entre les 9 h i les 14 h en el tram comprès entre el carrer Monturiol i la Ronda Indústria de Barberà del Vallès. Entre les 9:30 h i les 13:30 h, un autobús recorrerà els quatre municipis per portar gratuïtament els veïns i veïnes a concerts, activitats de ball, zones de joc, un circuit infantil de bicicletes, una xocolatada i tallers per a petits i grans

La transformació de l’N-150 es fonamenta en tres pilars: la mobilitat activa i el transport públic, l’amabilitat i inclusivitat de la via i la sostenibilitat. Per mostrar-ho, s’han organitzat una sèrie d’activitats de sensibilització que tenen l’objectiu de destacar diferents aspectes de la transformació de la via.

En el cas de Cerdanyola  i Ripollet, les activitats se centren a destacar les aportacions socials i comunitàries per pensar les infraestructures a escala humana. Es plantegen activitats d’animació infantil, sevillanes, una xocolatada i vermuts musicals, entre d’altres, entre la plaça d’Adam i Eva i el lateral de l’N-150. Per moure’s entre les diferents activitats es comptarà amb un servei gratuït extraordinari d’autobús que, cada 30 minuts, connectarà els epicentres d’activitats dels quatre municipis a fi que la ciutadania pugui gaudir de totes les iniciatives. La carretera quedarà tallada al trànsit entre les 9 h i les 14 h en el tram comprès entre el carrer Monturiol i la Ronda Indústria de Barberà del Vallès. El recorregut alternatiu de trànsit i transport públic es realitzarà per la Ronda Santa Maria.

Una transformació que ve de lluny

L’N-150 és la principal carretera de la comarca del Vallès Occidental. Des de mitjan s. XIX connecta Barcelona amb Terrassa a través de Montcada i Reixac, Ripollet, Cerdanyola del Vallès, Barberà del Vallès i Sabadell.

El volum de vehicles i el tipus de mobilitat han variat molt des de la construcció de la infraestructura. Tot i les diverses intervencions que s’hi han fet, l’anomenada “carretera de Barcelona” provoca problemes de soroll a causa del trànsit, actua com a barrera dins dels municipis per on passa i no està preparada per acollir desplaçaments a peu o en bicicleta entre municipis.

L’Avinguda del Vallès

Una de les idees força del nou Pla Director Urbanístic metropolità (el PDU, en procés de redacció) són les avingudes metropolitanes, que s’han de convertir en els principals eixos estructuradors de la metròpolis per relligar els centres urbans i garantir els fluxos i la continuïtat de la mobilitat sostenible, un espai públic de qualitat i una gran intensitat d’usos.

Amb l’objectiu de tenir enllestit un pla d’acció integrat (PAI) que defineixi una visió de futur, estableixi un full de ruta i concreti les accions necessàries per connectar el Vallès Occidental amb Barcelona a través d’una avinguda que prioritzi la mobilitat sostenible i la qualitat de l’espai públic, des del març del 2021 i fins a l’estiu del 2022, 19 entitats veïnals, ciutadania i personal tècnic dels municipis de Barberà del Vallès, Cerdanyola del Vallès, Ripollet i Montcada i Reixac estan treballant conjuntament en la diagnosi i una proposta d’accions per millorar l’eix viari i el seu entorn.

Entre les mesures proposades hi ha l’eliminació d’aparcaments en calçada i de barreres arquitectòniques, la incorporació de carrils per a bicicletes, l’ampliació de la secció de la via en trams on és massa estreta, la reducció de la velocitat de circulació i dels vehicles de gran tonatge, així com la incentivació del comerç local, entre d’altres. Per millorar la connectivitat, es proposa la creació de nous eixos transversals mitjançant la construcció de ponts per a vianants que travessin infraestructures com el tren, els rius o la C-58. Per tal d’afavorir la salut i la sostenibilitat, es proposen nous eixos verds longitudinals al voltant del riu Ripoll i del riu Sec, així com nous accessos als rius per millorar la relació dels ciutadans amb els espais lliures de l’entorn. Finalment, a escala més local, es proposen tres microcentralitats: a Barberà del Vallès, a Cerdanyola del Vallès-Ripollet i a Montcada i Reixac. Aquests espais de trobada i concentració d’activitats han de servir per millorar la cohesió social i les relacions entre ciutadans.

La xarxa RiConnect

Aquest procés de cocreació entre la societat civil i les administracions públiques de la zona s’emmarca en el programa europeu URBACT, que fomenta el desenvolupament urbà sostenible. Dins d’aquest programa, l’Àrea Metropolitana de Barcelona lidera la xarxa RiConnect – Rethinking Infrastructure, una agrupació d’entitats metropolitanes que busca repensar, transformar i integrar les infraestructures de mobilitat per connectar persones, municipis i espais naturals.


Ripollet al Dia


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Ripollet al dia, es una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Ripollet.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?