Una exposició al CIP evoca els ‘menús de guerra’ i situa l’inici de l’alta cuina catalana en la II República

4 Exposicio IMG_20230122_121934

És pot preparar una truita de patates sense ous ni patates? El lector trobarà la resposta —i la recepta— a l’exposició Menús de guerra. Cuina d’avantguarda i de supervivència que aquests dies i fins el mes de juny s’exposa a la sala principal del Centre d’Interpretació del Patrimoni Local CIP Molí d’En Rata. El comissari de la mostra, coproduïda pel Museu d’Història de Catalunya, Sergi Freixes ha rescatat de l’oblit als Ferran Adrià, Roca i Ruscalledes de la II República, la guerra i la postguerra per mostrar que ni el boom de l’alta cuina catalana ni els xefs mediàtics són cosa de fa quatre dies ni tampoc dels últims 20 anys.

Durant la II República, la indústria i els programes radiofònics de l’època es rifaven els cuiners Ignasi Domènech (1874-1956), Joan Vila (1882-1959) o Josep Rondissoni (1890-1969); el periodista i crític gastronòmic Ferran Agulló “Pol” (1863- 1933) definia per primera vegada la cuina pròpia de Catalunya—, “amb un dels receptaris més antics d’Europa” apunta Freixes, diumenge, en la primera d’una tongada de visites guiades— i el naturista doctor Capo (1899-1977) advertia dels perills de consumir carn.

Personatges que es mostren al CIP Molí de Can Rata a través de fotografies d’època, els receptaris o les revistes que van publicar, utensilis i objectes de coŀleccionista, o frases seleccionades. I molt més perquè a l’exposició es parla també dels menjadors populars, de la singular campanya política “la batalla de l’ou” per convèncer l’any 1937 a una població amenaçada pels bombardejos d’instaŀlar galliners als balcons de Barcelona i disposar així d’ous. O de com els grans xefs van reaccionar a les carències publicant receptes per superar-les, la Generalitat va encarregat al 1937 el receptari Menús de guerra al cuiner Vila, mentre Domènech explicava com fer una truita de patates sense ous ni patates a Cocina de recursos (Deseo mi comida), publicat al 1941i reeditat al 2012. Petites històries que diumenge, en la inauguració, van sorprendre a uns vintena de visitants, i a través de les quals, els van evocar les farinetes o els naps que menjaven de petits.

Recerca local: aporteu els vostres tresors al museu

L’exposició Menús de guerra. Cuina d’avantguarda i de supervivència, inaugurada en el primer acte de la cinquena edició de les Jornades de Memòria Històrica, es complementa amb una sèrie de visites guiades, un taller de cuina d’aprofitament i una recerca local sobre l’alimentació que implicarà ciutadania i restauradors locals. També es faran post a les xarxes socials de les receptes recopilades, en un intent de captar l’atenció del públic jove.

a tècnica de Patrimoni, Elena Vilalta va fer diumenge una crida a tota la població perquè aportes els petits tresors guardats a les cases, materials com el popular receptari La Teca, exhibit ara al CIP. Durant aquesta setmana tenien previst reunir-se amb els responsables del gremi i diversos restauradors locals, entre altres agents.

Segons va explicar diumenge, el regidor de Patrimoni Sergio Linares, el CIP consolida amb aquesta exposició temporal i activitats associades, l’etapa d’obertura al públic iniciat el passat mandat pel regidor Fontanals i que s’ha concretat durant aquesta legislatura, amb l’obertura el pròxim dia 5 de febrer del nou arxiu municipal i la reforma del casc antic, mantenint “l’essència” en carrers com la Sagrera.

Recordar per al futur
La inauguració de l’exposició obria diumenge les V Jornades de Memòria Històrica que se celebren a Ripollet entre els mesos de gener i febrer amb el lema Memòria oral: recordar per al futur. El CIP recull aquests dies vivències de ripolletencs d’entre 85 i 97 anys; i en el marc de les jornades, estudiants de secundaria visitaran els camps de concentració en record dels cinc ripolletencs assassinats als camps nazis. En paraules de Pablo López, regidor de Memòria Històrica, la memòria democràtica va més enllà “de la reparació imprescindible i necessària de les víctimes” i es justifica en “l’exercici continuat de l’educació als més joves“ per saber i prevenir els horrors del passat. — Judit Josa

Ripollet al Dia


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Ripollet al dia, es una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Ripollet.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?