Un Sant Jordi iŀlustrat

sant jordi

La celebració del dia del llibre reivindicarà enguany el valor de la il·lustració amb l’exposició durant dos mesos al Centre Cultural dels dibuixos i vinyetes de Fer (1949-2020) i la instal·lació, el 23 d’abril, d’un espai per a iŀlustradors a la plaça de l’Onze de Setembre.

El Centre Cultural de Ripollet mostra des de dissabte l’exposició Fer. L’humor amable, dedicada al dibuixant Josep Antoni Fernández ‘Fer’, professor d’història a Ripollet els anys de la transició. L’exposició i les activitats que s’hi faran són un dels plats centrals d’un programa de Sant Jordi que, com cada any, convida a la lectura i que a partir d’aquest 2022 vol posar en valor la iŀlustració
La biblioteca —que aquest mes d’abril commemora 25 anys— és un altre dels puntals de la festivitat, amb la inauguració, el dimarts 19 d’abril de la mostra. Biblioteca Municipal de Ripollet. 25 anys llegint camins (1997-2022) i la celebració simultània d’aniversari.
“Aquests dos actes faran moure la diada de sant Jordi més enllà del dia 23”, ha subratllat el regidor de Cultura Oriol Mor en la presentació del programa “Llegir per fer tots els camins”, dimarts de la setmana passada. L’acompanyaven l’historiador i alumne de Fer al Centro de Bup de Ripollet, Toni Ollé i la directora de la de la biblioteca municipal Elisabet Vázquez.

Un mes farcit d’activitat
La inauguració de l’exposició dedicada al reconegut ninotaire i l’acció de la iŀlustradora ripolletenca Efra Perez, que dissabte va pintar una iŀlustració gegant a la finestra de la biblioteca municipal de Ripollet, han iniciat un mes farcit de propostes al voltant dels llibres, la creació literària i gràfica i la lectura.
Avui, dimecres, Miquel Estapé, autor del llibre de relats Negre sobre gris i del monòleg Leila, presenta a la biblioteca (19 hores) la seva primera novel·la. L’ha titulada Poe, el nom del detectiu ripolletenc que protagonitza aquesta òpera prima del relat negre ambientada a Ripollet.
El dijous 7 la també autora local, Xènia Josa presenta Diari d’un burrunyo en el marc del programa Ripolletres. Sota aquest epígraf, la biblioteca exposa al llarg de l’any les novetats editorials d’autors ripolletencs. Els últims mesos hi han debutat les escriptores ripolletenques Elena Villaoslada (Vivir con miedo, 17 de març). Tamara Marín (Sígueme el juego, 3 de març) o Mireia Hernández Bellavista (Mi destino lo elijo yo, 16 de desembre).

Hi ha altres presentacions de llibres el dissabte 9 d’abril, amb la presència a la biblioteca de l’escriptora Luci Nevado per parlar del seu llibre La Parra, i el dimecres 20 d’abril, quan l’autora ripolletenca Beatriz Fernández exposarà l’obra La vida de Eva de al Centre Cultural. Una altra de les presentacions previstes, passat Sant Jordi i en una data a determinar és la de l’assaig El record de la bellesa, amb una conversa entre el seu autor, el director de teatre Oriol Boggi i l’actor establert a Ripollet, Diego Lorca.
La vigília de la diada, el 22 d’abril, tornarà a celebrar-se la popular Revetlla de Sant Jordi a la Biblioteca, una sessió especial de Nits de música “molt consolidada” explica Vàzquez. La revetlla estarà dedicada aquest any a la celebració de les noces de plata de la biblioteca municipal. La sessió però es farà a l’Espai de lectura Maria Aurèlia Capmany, a l’exterior, i no dins del recinte bibliotecari.

Dos espais a l’aire lliure
La diada de Sant Jordi, el 23 d’abril, tindrà com a epicentres la plaça de Pere Quart i la plaça de l’Onze de setembre. El regidor de Cultura, Oriol Mor ha anunciat la creació d’aquest nou espai a l’aire lliure, destinat en part a aplegar als iŀlustradors i iŀlustradores locals de la mateixa manera que els autors i autores de Ripollet es congreguen a la plaça de Pere Quart. A més de les tradicionals parades de llibres i roses qui visiti la plaça Pere Quart hi trobarà les carpes de la biblioteca i Ripollet Radio; un espai per autors i autores locals i una instal·lació per al públic familiar
A la plaça Onze de Setembre s’ubicarà el nou espai dedicat a iŀlustradors i iŀlustradores a més d’un escenari que acollirà producció escènica literària i una instal·lació amb experiències literàries per a públics familiars.
Les entitats que vulguin tenir presència en un d’aquests dos espais han de demanar-ho a través del web Ripollet.cat.

Un dia per gaudir de l’espai públic i privat amb recitals poètics i ballada de sardanes, entre altres activitats
Al llarg del 23 d’abril es faran presentacions d’obres a la carpa de la biblioteca com la de la il·lustradora ripolletenca Esther Bernal, creadora junt amb Jordi Porras del vídeo del Cabraboc, pel carnaval de 2017, i obra publicada en diversos llibres infantils.
La celebració Sant Jordi es notarà a altres punts del municipi: a les 12 del migdia, per exemple, hi ha convocada una ballada de sardanes amb cobla davant del Centre Parroquial.
Traça, grup promotor d’una fàbrica d’arts i creació a Ripollet, l’Associació Cultural Jaume Tuset i Ripollet Poesia organitzen el recital poètic “Seu i escolta’ns” al parc dels Mestres, de 12 a 14 hores.

Poesia per telèfon
La mateixa xarxa d’entitats promou l’acció poètica “de boca a orella”, una peculiar lectura de poesia per telèfon ideada a Paris durant el confinament i reproduïda des d’aleshores en altres indrets.
Qualsevol ripolletenc pot demanar hora perquè un rapsode li truqui el dia 23 d’abril i li reciti una poesia a cau d’orella. O bé encarregar l’acció perquè truquin a un conegut i l’obsequiïn amb la lectura de la poesia com a regal. Sigui espera’t o sorpresa, qui estigui a l’altra banda del telèfon gaudirà d’uns minuts íntims i privats de poesia. Per demanar-ho cal escriure abans del 20 d’abril un correu a ripolletpoesia23a@gmail.com indicant el nom, el número de telèfon i una franja horària per rebre la trucada. Aquesta mateixa acció ja es va realitzar a Ripollet l’abril de 2021, amb una molt bona acceptació dels participants.
Altres activitats del Sant Jordi 2022, la primera diada del llibre i la rosa que se celebra a Ripollet sense restriccions des de l’esclat de la pandèmia, és la visita de la bèstia de la lectura i els llibres, la Xamuskina a les escoles Bressol La Verema, Tatché i l’IE El Martinet, i la representació el diumenge 24 del concert Escolta les estrelles, inspirat en El Petit Príncep. — Judit Josa

Ripollet al Dia


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Ripollet al dia, es una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Ripollet.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?