Sant Jordi 2023 amplia espais i la participació d’autors i iŀlustradors en la jornada festiva i els dies anteriors

7 Sant Jordi Presentacio

Des d’aquesta setmana i fins el 23 d’abril, tretze activitats amb el llibre com a eix anuncien aquests dies la diada de Sant Jordi que, al caure en diumenge, s’espera més participativa que mai. Exposicions, presentacions, recitals, la revetlla de Sant Jordi i un festival de narració, totes les propostes per fer en vigílies de la diada del llibre i la rosa

Quan la diada del dia del llibre i la rosa cau en diumenge, com passa aquest 2023, més veïns i veïnes surten al carrer. Aquesta és almenys la previsió que ha tingut en compte l’Ajuntament de Ripollet en la preparació de la diada de Sant Jordi. El 23 d’abril habilitarà més espais que altres anys per la celebració; molt abans, a partir d’aquesta mateixa setmana, arrenca la programació d’activitats culturals de Sant Jordi, amb el llibre com a gran protagonista.

La celebració comptarà enguany amb més implicació d’autors locals, prop d’una vintena entre iŀlustradors i escriptors, i la participació d’una altra vintena d’associacions i entitats, cinc de les quals han organitzat activitats del programa. Totes les propostes giren al voltant del llibre com a element de coneixement, gaudi i transmissor de cultura. La imatge del cartell d’aquest any, amb unes flors de fons i un llibre obert en primer pla, té una lectura inequívoca: “Quan obrim un llibre floreixen dins nostre un munt de sensacions”. Un missatge que va explicar el regidor de Cultura Oriol Mor, en la presentació del programa festiu, el darrer dimecres de març, a la Biblioteca Municipal de Ripollet.

Propostes literàries abans de Sant Jordi
Ripollet celebra aquest Sant Jordi des del dimarts 11 al diumenge 30 d’abril. Un total de 13 activitats prèvies entre exposicions, tallers de patrimoni a les escoles, recitals, presentacions de llibres i la segona edició del festival de narració de Can Mas anuncien aquests dies la diada del llibre, que, com no podia ser d’una altra manera, té l’epicentre de la celebració el diumenge 23 d’abril al centre ciutat.

El Centre Cultural acull fins a final de mes les exposicions Àlbums iŀlustrats infantils, lectures gurmets per als mes menuts i la coŀlectiva d’iŀlustració Què significa Sant Jordi? Des de fa unes setmanes, la Biblioteca exhibeix una mostra de llibres que parlen de Ripollet o que han estat escrits per vilatans i per Sant Jordi presentarà una iŀlustració gegant, de l’artista ripolletenc Alberto Martos, creada per decorar #LafinestradelaBiblio. També es podrà visitar les exposicions Joan Perucho. Creació, imaginació i Bon gust, fins el 29 d’abril i, entre els dies 17 i 22 d’abril, les fotografies del cerdanyolenc Dany Romero, Lectures robades, totes dues a la Biblioteca.

El dilluns 17 d’abril es farà una sessió de Lectures Compartides (17 h, al pati del Centre Cultural; el dijous 20 d’abril, dues sessions de Microconverses per promoure la pràctica del català (11 i 19 h, al pati del Centre Cultural) i la presentació del llibre Perquè tot és de tothom: gestió comunitària de la ultura i economia solidària (19 h, a la Biblioteca Municipal).

El cap de setmana concentra els actes més populars, amb la tradicional revetlla de Sant Jordi, el divendres 21, a les 20.30 hores i el recital de poesia i rumba, Rumbesia, el dissabte 22, a les 19 h, ambdós a l’espai Maria Aurèlia Capmany. També dissabte 22, de 17 a 20.30 h, l’institut escola El Martinet convoca la segona edició del festival de narració al barri de Can Mas. S’explicaran contes i es faran representacions als parcs Primer de Maig i Carles Ferré, al final de la Rambla de Sant Jordi i als carrers Girona i Font de Can Mas, en una vigília de Sant Jordi que promet molt més.

Concerts, recitals i espectacles. Totes les activitats, pel dia de Sant Jordi
De moment, 22 entitats, 16 autors locals (8 professionals de la iŀlustració i 8 de l’escriptura) i diverses llibreries i floristeries han confirmat parada a l’espai del llibre i la lectura de la plaça de Pere Quart. Les parades –junt amb la carpa del Drac- estaran obertes de 9 a 20 hores del diumenge 23. Al llarg de la jornada, s’explicaran contes i es faran espectacles familiars, entre altres activitats, a la plaça Pere Quart, a la Plaça del Molí, a les pistes de l’Esbar, al pati del Centre Cultural , al Centre Parroquial i al parc dels Mestres.
A les 10.30 hores de diumenge 23, l’Associació d’aturats de Ripollet convoca una mostra de cultura ucraïnesa a les pistes de l’Esbar. A les 11 h, MT Idiomes explica un conte en anglès a la Carpa del Drac; Traça inaugura el parc poètic, amb piano en directe i recital de Ripollet Poesia i l’Associació Cultural Jaume Tuset, de les 11 fins a les 13.30 h, al parc dels Mestres i a la plaça del Molí, obre al públic la instal·lació El laberint del cuco, de la companyia de teatre Itinerària.

A partir de les 11.30 h i fins a les 13 h, els Amics del Teatre representen tastets teatrals de mitja hora a la rambla de Sant Jordi, davant del Centre Parroquial. A les 12 h, té lloc la ballada de sardanes de Sardanistes de Ripollet amb la Cobla Ciutat de Granollers, a les pistes de l’Esbar i a les 12.30 h, el concert Matilda, interpretat per l’Escola Municipal de Música de Ripollet, al pati del Centre Cultural. L’espectacle familiar Carretada de contes, de la companyia La Guilla Teatre, a les 18 h, al Centre Cultural, i la instal·lació d’Itinerària a la plaça del Molí, fins a les 20 h, concentren les activitats de tarda.

Regala Poesia, durant tota la jornada de Sant Jordi
Ripollet poesia, l’Associació Cultural Jaume Tuset i el grup promotor d’una fàbrica de les Arts i la Creació, Traça, repeteixen amb la iniciativa Poesia de boca a orella. Regala un poema per telèfon. Qualsevol ripolletenc pot demanar aquest servei gratuït i altament poètic. Qui vulgui encarregar la lectura d’un poema per alguna persona del seu entorn haurà d’escriure un correu a ripolletpoesia23a@gmail.com, abans del 22 d’abril. Cal indicar el nom de la persona aquí volen enviar el poema, el número de telèfon i un horari preferent, per fer la trucada, el dia 23 d’abril i recitar a l’obsequiat, el poema.

Passada la diada, la programació de Sant Jordi s’estén fins el 30 d’abril amb les exposicions, noves visites de la dragona Xamuskina a les escoles i més presentacions de llibres i projectes literaris, el dia 26 d‘abril..Una sessió especial Sant Jordi del cicle de contes no sexistes Prínceps i princeses desexplicats enllaça el programa de Sant Jordi amb la programació de narracions setmanals de la Biblioteca, el dissabte 29 d’abril. Com diu el missatge d’enguany: “Quan obrim un llibre floreixen dins nostre u

Ripollet al Dia


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Ripollet al dia, es una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Ripollet.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?