Salvar les persones i salvar l’economia”, objectius del pressupost de la Covid 19

Portada fase1-riu-ripoll-03

Tirado i Gabarra retreuen a Decidim no haver-los trucat per negociar els pressupostos per al 2021 i els acusen de recolçar-se en “una majoria minoritària”. Decidim denuncia per enèsima vegada les limitacions dels consistoris per administrar els seus recursos i preveu demanar un préstec per mantenir les inversions. Tot i centrar-se en minimitzar els efectes de la pandèmia i rellançar l’economia local, es mantenen projectes de ciutat com la construcció de la residència per a gent gran o la recuperació de la llera del riu Ripoll.

El darrer ple municipal de Ripollet, celebrat per videoconferència el dia 17 de desembre, va aprovar els pressupostos per a l’any 2021 amb els suports de Decidim, SOM i el regidor no adscrit, Eugeni Montanuy. PSC i C’s, que van votar-hi en contra, van lamentar que el govern “passes de l’oposició“ i,. per primera vegada, ni tants sols els truques per presentar-los la proposta.

El pressupost, que incorpora els ingressos i les despeses de l’Ajuntament i de l’empresa municipal Genera i que arriba als 40 milions d’euros, marca les polítiques que es portaran a terme al 2021 a Ripollet.. La primera tinent d’alcalde d’Hisenda, Pilar Castillejo es va encarregar de defensar la proposta al plenari. Segons va explicar Castillejo, elaborar el pressupost ha estat “complicat” per la crisi sanitària, social i econòmica derivada de la pandèmia. L’Ajuntament ha de fer front a necessitats de la ciutadania— el govern de Decidim s’ha proposat centrar-se en els objectius de “salvar les persones” i “salvar l’economia local”, va dir— si bé ho ha de fer amb menys ingressos.

El pressupost preveu recaptar globalment un 1% menys en impostos directes, malgrat la previsió d’incrementar la recaptació per l’IBI en 200.000 euros. Aquest increment derivat de la revisió cadastral — l’Ajuntament ha decidit no rebaixar el coeficient per evitar una pujada del rebut— no compensa la disminució global de l’1 per cent dels ingressos, va sostenir. El pressupost també contempla una disminució del 6,7% en Taxes i preus públics. Malgrat aquestes previsions, l’Ajuntament de Ripollet disposarà de 40 M d’euros, davant dels 36 del 2020.
Castillejo va explicar que el consistori ha fet un esforç extra en cercar recursos externs per sostenir la despesa ordinària, amb serveis que s’han hagut d’ampliar com per exemple l’atenció domiciliaria. El consistori ha fet estudis de copagament del servei per tal d’ajustar la distribució de recursos de forma justa i equitativa, va dir. Altres estudis fets han estat pel pagament d’estacionament en zones comercials,o l’increment de vigilància de conductes sancionades.

El pressupost comptabilitza les subvencions compromeses per altres administracions així com un hipotètic préstec de 2 M d’euros, en canvi no contempla ni els romanents ni altres recursos propis fins que l’Estat no autoritzi la despesa.

Entre les subvencions, Castillejo va destacar 400.000 euros de la Diputació de Barcelona per un pla educatiu entorn; 100.000 euros per habilitar punts d’assessorament energètic per promoure l’estalvi i el consum racional d’energia, o els 850.000 euros pel projecte estratègic d’un nou model de recollida residus. La Diputació de Barcelona s’ha compromes a invertir 1,9 M en la primera fase de reforma del poliesportiu municipal . “Ens comprometem a tirar endavant la ciutat” va proclamar la regidora, Obligats “a fer canvis, reinventar-nos i deixar projectes”, la proposta de pressupostos s’ha centrat en dos punts: “no deixar ningú endarrera” i promoure l’economia local. “En salvar les persones i salvar l’economia” va resumir Castillejo, i va afegir que s’havien elaborat propostes de recuperació econòmica amb mirades a curt i llarg termini. Entre els exemples d’ajudes a les persones va citar l’increment del 56% en el contracte d’atenció domiciliaria, del 50% dels ajuts econòmics i noves partides per a ajudes a l’habitatge, transport adaptat o per combatre la pobresa energètica, entre altres. La regidora també va subratllar una partida per iniciar la licitació de la residència i plataforma de la gent gran, donant continuïtat al projecte

VIVER D’EMPRESES.
Els pressupost reserva una partida de 75.0000 euros per a una convocatòria d’ajudes a fer front a les despeses de l’ habitatge i al pagament IBI. Castillejo va citar-lo com a exemple de polítiques de resdistribució dels diners i ajudar a les persones que més ho necessiten. La crisi econòmica afecta veïns i veïnes, amb ERTEs derivats a ERO, i una difícil situació empresaris i autònoms. L’aportació municipal per a plans ocupació s’ha incrementat en 200.000 euros, i es destinaran uns altres 50.000 en projectes com a Ripollet vital, en campanyes per dinamitzar el comerç local i ajudes a les empreses. En aquest sentit, el pressupost contempla en l’apartat d’inversions la reforma de la nau municipal que actualment ocupa l’empresa Urbaser, situada al costat del tanatori, per ubicar-hi un viver d’empreses. “Un espai, va dir Castillejo, “que impulsi nous projectes empresarials, necessari pel futur econòmic de la ciutat”. Alhora “volem continuar treballant per una ciutat més neta, accessible i per uns serveis que siguin de més qualitat” va afegir la regidora i va citar el contracte de neteja viaria, ampliat al novembre, o els projectes de manteniment d’enllumenat, d’escoles i les ajudes a entitats socials, juvenils, esportives i culturals —que cohesionen i font de desenvolupament comunitari— com a exemples d’aquesta voluntat política.

Respecte les inversions, va destacar les aportacions a l’AMB d’1,9 M d’euros pel poliesportius i pel pas fluvial riu sec; els 300.000 per la construcció del nou arxiu municipal —des d’una visió circular i d’estalvi energètic—, i els 250.000 per instaŀlar la futura Casa de la Dona a l’antic jutjat de pau. L’Ajuntament destinarà uns altres 170.000 euros a la pavimentació de la passareŀla i la creació de camins per a persones amb discapacitat visual i al manteniment de les escoles. El consistori ha previst dotar-se amb una centraleta telefònica pròpia per millorar les comunicacions telefòniques de l’Ajuntament i l’atenció a la ciutadania.

Castillejo va aprofitar la seva intervenció per denunciar per enèsima vegada la “lamentable situació dels ajuntaments”. ”No s’han de flexibilitzar les regles financeres sinó canviar-les”, va opinar., al reclamar un millor finançament de les administracions locals.

Els portaveus de PSC i C’s, Luís Tirado i Josep Gabarra van coincidir en denunciar la manca de diàleg i participació en els pressupostos. “És la primera vegada que el govern no truca al principal partit de l’oposició per preguntar o reunir-nos. La participació brilla per la seva absència”, va lamentar Tirado. En unes pol·lèmiques declaracions, Gabarra va considerar que el govern se sostenia en una “minoria majoritaria” i apuntalava la seva proposta amb el suport “d’un regidor trànsfuga” i un “partit inexistent”. PSC i C’s van votar en contra de la proposta. “Els pressupostos no salven l’economia ni les persones ni fan més amable Ripollet” va etzibar-los Gabarra. La manca d’ajudes directes al petit comerç, l’abandonament al seu parer de barris com Pont Vell- Tiana o “l’obsessió “amb el porta a porta va motivar que els titlles de “pressupostos erronis” menys incendiària però en la mateixa línia va ser la intervenció del portaveu socialista, Lluís Tirado. La seva intervenció contraria al pressupost es va sostenir en retallades en partides de drets socials com joventut, transport o educació; la pujada dels impostos ( en referència al rebut de l’IBI) o la falta d’inversions al barri del Pont Vell i de Can Mas. Entre els projectes estratègics que trobaven a faltar va citar la Ronda Nord. — JJR

Ripollet al Dia

Ripollet al Dia


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Ripollet al dia, es una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Ripollet.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76



Newsletter



Abrir chat
Necessites ajuda?