Ripollet, terra abonada per al ciclisme (I)

18 12 Ciclista arribant a la meta. Anys 30. Fons Antoni Casamitjana. Extreta del Llibre l'Abans. copia

Esteve Davi va ser un ciclista ripolletenc que va actuar com a catalitzador d’un mitjà de transport, la bicicleta, i l’esport que se’n deriva, el ciclisme, molt popular

El ciclisme era, i m’atreviria a dir, és molt popular al nostre poble. Per a molts veïns la bicicleta era l’únic mitjà de transport al seu abast. Sovint pagant-la a terminis, a poc a poc. Els treballadors l’utilitzaven per anar a la feina i quan podien, per gaudi personal. Mon pare m’explicava que quan treballava a la Derbi, a Martorelles, hi anava en bicicleta. Fes el temps que fes. Quan anaven mancats de forces, s’agafaven a un camió per ajudar en la pedalada. Una pràctica que llavors no es podia fer. Ni ara tampoc, per cert. També anava amb el seu pare, el meu avi, a la muntanya a buscat galzerans per la parada de santa Llúcia que van tenir a la catedral. O per anar cap a la bòbila fent un sprint quan plovia, fos a l’hora que fos, i calia preservar la producció de maons de la pluja.

Vull aturar-me en el ciclisme com a activitat social i esportiva. Les fotos adjuntes, publicades al llibre L’Abans, Ripollet, recull gràfic 1860 – 1974, de Joan Manuel Cabezas (ed. Efadós), mostren la gran popularitat de l’esport de les dues rodes. Molta gent el practicava i encara més en gaudia de les competicions populars que s’organitzaven. Les fotos són dels anys 30 i pertanyen al fons Antoni Casamitjana Ibars, una persona clau en la recuperació de l’associacionisme ciclista amb la fundació junt amb altres afeccionats l’any 1948 del Club Ciclista de Ripollet. Una entitat que prenia el relleu de la Penya Ciclista Ripollet, creada l’any 1933. Va tenir una curta vida, escapçada per la sublevació feixista de 1936. La premsa de l’època recull aquesta informació. A tall d’exemple, El Diluvio informava el 4 de juliol de 1936 del tercer aniversari de l’entitat, el darrer. Amb un ball de gala al local de l’entitat, sortida social a Les Fontetes, on es faria un esmorzar fraternal, repartiment de medalles i diplomes, als campions d’excursionisme i social, entre d’altres activitats.

M’aturo en aquest punt. Quedo amb Antoni Casamitjana i Salvador Gorina, dos puntals del Club Ciclista de Ripollet, entitat que enguany celebra el setanta-cinquè aniversari de la seva fundació. Per cert, quedem a les oficines del Pavelló, amb accés dels carrer dels Afores. Diverses entitats esportives, hi tenen la seva seu. Un espai que crec caldria dignificar. Feina per al nou regidor d’Esports!

Esteve Davi

L’objectiu inicial de la trobada és demanar informació sobre Esteve Davi. Un ciclista de Ripollet que va participar en la XIII i XIV Volta Ciclista de Catalunya, celebrades respectivament el 1931 i 1932. Es va inscriure com a ciclista de 3a categoria. En la XIII edició de la Vola, VII gran premi Citroën, duia en maillot del «Ripollet FC» i en la següent, la XIV, I gran premi de la Generalitat, participava com a «Penya Ciclista Victòria». Una entitat esportiva sorgida d’un bar amb el mateix nom, ubicada a Cerdanyola de baix, on confluïen amants del pedal dels dos pobles. A banda d’aquestes curses, la premsa anterior a la Guerra Civil recull diverses referències a l’activitat ciclista de Davi. He trobat referències a la seva participació en curses des del 1927 al 1932. Cal advertir que no ha estat una recerca exhaustiva perquè només he pogut accedir a la premsa escanejada i de lliure accés. Però entenc que és interessant perquè dóna informació d’un home amant del ciclisme.

A La Publicitat de 12 d’abril de 1927 trobem referències a la participació de Davi a la cursa Sibecas, organitzada per l’Agrupació Ciclista de Sant Martí. Va quedar en sisena posició.
L’any següent el ripolletenc presenta una gran activitat esportiva. Si més no, pel que trobem a la premsa. El 12 de març de 1928 La Publicitat informa de la seva participació en la 1a Cursa del Velo Esport de Sabadell. Quedarà en 9a posició. El mateix rotatiu publicava el 3 d’abril la seva cursa al III Circuit Chevrolet de Figueres. Va quedar 8è, com a neòfit en les curses. La Veu de Catalunya del 8 de maig destacava la seva participació a la III Challenge Bisbal, on va quedar en 19a posició. Una setmana després La Publicitat es feia ressò de la 5a posició assolida a la cursa per al trofeu Sanromà.
L’any 1929 La Veu de Catalunya publica el 5 de juny la participació d’Esteve Davi en el Gran Premi de l’Exposició Internacional de Barcelona. Correrà amb la samarreta del C.C. Grallonerí. Va quedar en el lloc 58.
L’any 1931 La Veu de Catalunya, un dels rotatius escrits en català més longeus, publica l’11 de desembre la seva inscripció a la Carrera Nacional de la Unió Velopèdica Espanyola. I l’any següent defensarà els colors de la Penya Ciclista Victòria, com a corredor de 3a categoria, al Campionat Ciclista de Barcelona. Ho publicava La Humanitat del 26 de novembre de 1932.

A banda de les dades que fan referència a algunes de les seves gestes esportives, trobo més informació a l’esportista a la revista Talaia, que informava de Cerdanyola i Ripollet. Allà trobo publicitat de Cicles Davi, un establiment situat al carrer del Calvari, 14. En concret, l’anunci apareix al número 9 de la revista, dedicat a la Festa Major de Ripollet i publicat el 30 d’agost de 1931. A l’anunci donava a conèixer els seus serveis: «Venda d’accessoris de bicicletes, Reparacions de totes menes i Vendes a plaços» (sic) A banda d’aquest anunci destacat, Cicles Davi apareixia a la guia comercial de la revista esmentada en diversos números dels 11 que va publicar, tots el 1931.

 

 

Ripollet al Dia


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Ripollet al dia, es una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Ripollet.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?