
El poble palpita de nou. Sí amb l’arribada de l’estiu i la suavització de les mesures de prevenció de la pandèmia les exhibicions culturals i els espectables han començat a recuperar aquests últims caps de setmana els carrers com a escenari, aquests mateixos carrers i espais públics com el mercat municipal de Ripollet o el Centre Cívic de Can Mas van ser divendres, dissabte i diumenge passat espais per la reflexió, la protesta i la transformació social.
El mercat municipal estrenava divendres dos espais de degustació, amb cadires i taules per menjar i la idea de potenciar la llotja com a lloc de trobada; al parc del primer de maig i el centre cívic de Can Mas, on finalment es van refugiar de l’amenaça de pluja els assistents a la Jornada d’Economia Social i Solidària, entitats, activistes i cooperatives del sector compartien dissabte experiències i inquietuds; un dia més tard, diumenge, Acollim Cerdanyola-Ripollet traslladava a Ripollet la commemoració del Dia internacional del refugiat i les persones migadres, amb un acte a la placeta de la Torre de l’Argentera -més coneguda com a Torre de la Inem— de la rambla de Sant Jordi. Més enllà de la coincidència en el temps, els tres actes estan molt més relacionats del que podria aparentar a primer cop d’ull
Volem ser refugi
Lectures a flor de pell, denuncies del feixisme, el racisme o la Lgtbi fòbia, narracions d’experiències coŀlectives i de projectes. El micro obert, diumenge al matí a la Torre de l’Argentera, previ a la lectura del manifest del Dia de les persones migrades i refugiades i a la concentració de Barcelona, va acollir diversitat de veus.
Ivan, Nasir i Wafa, originaris d’Argentina, Iran, i el Sàhara, van narrar la seva participació en un projecte per ensenyar a famílies de l’escola Escursell l’ús d’aplicacions i tecnologies que l’escola fa servir per comunicar-se amb la comunitat escolar. La idea ha tingut tant bona acollida que aquests dies, el projecte de capacitació digital s’ha replicat a l’institut LLuís Companys, oferint suport en la matrícula d’alumnes, en especial en les inscripcions de primer d’Eso.
Unitat contra el Feixisme i el racisme Cerdanyola-Ripollet, un coŀlectiu activat de nou per la irrupció d’un partit feixista a les institucions, va proclamar el manifest Stop feixisme que es pot llegir a la pàgina 10 d’aquesta revista.
Àngels, activista d’Acollim Cerdanyola Ripollet, va detallar el projecte Help iniciat amb la pandèmia i la seva companya Victòria va fer balanç del programa Venim de lluny que, després de tres anys posant en contacte l’alumnat ripolletenc amb les experiències de persones migrades o refugiades, ha calgut interrompre precisament per la Covid-19.
Experiències totes elles que acosten Ripollet—un municipi que com tots els de l’Àrea metropolitana va ser transformat per les diverses onades migratòries i on ara conviuen desenes de nacionalitats— a la voluntat de ser refugi expressada en el manifest llegit diumenge també per múltiples veus. — JJR