
El programa de les Jornades Europees de Patrimoni 2021 se centra a Ripollet en l’exposició “Persones, somnis i ideals. Els anys republicans a Ripollet: 1931-1936”, una mostra produïda entre el Centre d’Interpretació del Patrimoni, l’Arxiu municipal i el Grup d’Estudis Ripolletencs que s’inaugura divendres. Durant el cap de setmana, es fan visites guiades, jornades de portes obertes i recreacions d’escenes històriques, entre altres activitats.
Ripollet celebrarà durant tot el mes d’octubre les Jornades Europees del Patromino. El Centre d’Interpretació del Patromoni Local CIP Molí d’en Rata , que hi participa des del 2007, ha preparat un extens programa d’activitats, amb l’exposició “Persones, somnis i ideals. Els anys republicans a Ripollet: 1931-1936” com a eix central. Aquesta nova exposició temporal commemora els 90 anys de la República i ha estat produïda entre el Centre d’Interpretació del Patrimoni, l’Arxiu municipal i el Grup d’Estudis Ripolletencs, que han fet la recerca i la redacció dels textos.
També ha comptat amb la participació i coŀlaboració de diferents veïns i veïnes i entitats de Ripollet i de Cerdanyola que han participat amb la recerca o cessió de documents, fotografies i objectes de l’època. L’exposició recull exemplars originals de la Revista Talaia, conservada per la família Mimó de Cerdanyola; flascons i píndoles de farmàcia del farmacèutic i jutge de pau Ernesto Sales, i una gravació de l’època del primer equip de bàsquet de Ripollet.
Entre els documents, destaquen els originals de la revista Sempre Avant, vinculada al mètode Freinet, un moviment pedagògic innovador en què l’infant és autor del seu propi aprenentatge. Pel que fa als objectes, s’exposa una maqueta de l’escola Anselm Clavé en temps de la República, realitzada pels maquetistes locals Jordi Voltà i Modest Serra.
La inauguració tindrà lloc aquest divendres 8 d’octubre, a les 18.30 h , en un acte que comptarà amb la participació de la Societat coral “El Vallès”. Per assistir a l’acte inaugural cal reservar entrada si bé l’exposició es podrà visitar en grups de 10 persones de manera lliure, fins a les 21 hores.
El programa continua dissabte a les 17 hores, amb l’itinerari ‘Els escenaris de la 2a República a Ripollet’, a càrrec del Grup d’Estudis Ripolletencs (GER). A les 18 h, hi haurà una activitat per a públic familiar vinculada a l’innovador mètode pedagògic Freinet, que va impulsar la República a Ripollet. Els assistents podran experimentar amb la tècnica de la impremta i conèixer com aquesta contribuïa a l’aprenentatge dels alumnes. Entre les 17 i les 20 hores de dissabte hi haurà portes obertes al CIP, on es podrà veure la nova exposició, i el Molí d’en Rata, un antic molí fariner restaurat.
L’activitat més innovadora arribarà diumenge 10, de 10 a 14 h, amb una recreació històrica de diferents escenes de l’època de la República a càrrec del grup de Recreació Històrica DidPatri de la Universitat de Barcelona i la XV Brigada Mixta. L’entrada serà lliure i no cal reserva prèvia, però sí que s’organitzarà en grups, que aniran passant cada 20 minuts per les diferents escenes.
A les 11 h, hi haurà un segon itinerari ‘Els escenaris de la 2a República a Ripollet’, a càrrec del Grup d’Estudis Ripolletencs i també caldrà inscripció prèvia. Tant el CIP com el Molí d’en Rata tindran portes obertes, de 10 a 14 h. Altres activitats que complementen el programa són l’exposició Memòria en xarxa, al vestíbul del CIP, i noves visites guiades els dies 17 i 31 d’octubre i un tercer itinerari, el diumenge 24 d’octubre. —RAD