Ripollet i el tren (3)

14 Tramvia de Barcelona

La reivindicació de l’enllaç ferroviari del poble ha esdevingut un clam col·lectiu. Sigui a través de l’estació de Ripollet-Can Salvatella o a través del tramvia de la línia UAB-Montcada i Reixac, el necessitem. Cada cop és més difícil desplaçar-se amb el transport particular, sent el transport públic una autèntica alternativa. Vagi com vagi i sigui quin sigui, trigarem anys en veure el tren o el tramvia a Ripollet.

Segueixo amb la llarga relació de Ripollet i el tren. Situem-nos al 2010. Aquell any s’aprova el Pla Territorial Parcial de la Regió Metropolitana de Barcelona. En el document es recollia la proposta de l’Associació per a la Promoció del Transport Públic (PTP) i incloïa una línia de tramvia Sabadell-Barberà-Badia-UAB-Cerdanyola-Ripollet-Montcada

El Pla Director d’Infraestructures (PDI) 2011-2020 va ser finalment aprovat el novembre de 2013 i realment sí que entrava més al detall de la nova connexió Barcelona – Vallès Occidental mencionada en el Pla d’Infraestructures del Transport (PITC) … i en el detall es veia clar que Ripollet en quedava completament al marge: ni ampliació de la L11 ni nova línia de rodalies. A partir d’aquí, sembla que el somni del metro/ferrocarrils s’esvaeix i cau en l’oblit.
En canvi, sí recollia i detallava la línia tramviària UAB-Montcada inclosa al Pla Territorial Parcial. El traçat s’iniciaria al costat de l’estació d’FGC de la UAB, i tot dirigint-se cap al sud travessaria la R8 i s’hi situaria en paraŀlel per crear un punt d’intercanvi amb la citada línia a Cerdanyola Universitat. Més endavant travessa Cerdanyola fins trobar l’actual estació de Cerdanyola de les línies R4 i R7, on també hi tindria un punt d’intercanvi. Després travessa el riu Ripoll per dirigir-se a Ripollet, però sense arribar al centre del nucli urbà, sinó vorejant-lo per la carretera BV-1411 per finalment enfilar fins a l’estació de Montcada-Ripollet.

En total, 12,5 km de nova línia, 21 parades, 12 unitats tramviàries, 158,3 M€ d’inversió estimada i 29500 passatgers captats com a demanda estimada (menys d’un 10% provinents del vehicle privat).

El tramvia UAB-Montcada
segons el PITC
El 10 de Juny de 2013 es dona a conèixer la iniciativa 20X2020, un projecte per a la millora integral de les comunicacions ferroviàries a la Zona del Vallès. Els promotors del projecte eren “FEM Vallès” una plataforma transversal d’empreses, veïns i entitats.
El projecte prenia com a base la creació de 4 nous nodes d’intercanvi ferroviaris a la Zona del Vallès: Hospital General – R8 rodalies/S1 FGC, Volpelleres – R8 rodalies/S2 FGC, Riu Sec – R8/R4 rodalies i Riera de Caldes – R8/R3 rodalies.
I a partir d’aquí afegia 20 estacions ferroviàries més a les comarques del Vallès per augmentar el mallat i la cobertura ferroviària a la zona.
Una d’aquestes noves estacions proposades era la de Ripollet-Can Salvatella de la R8, situada a Barberà del Vallès i a 600 metres del nucli urbà de Ripollet, al final de la Rambla de les Vinyes. Aquesta proposta d’estació era hereva directa de l’estació de Ripollet Nord contemplada en el document d’objectius i criteris del PDU de la línia orbital ferroviària.
El gener de 2015 l’ATM va licitar la redacció d’un estudi de viabilitat de les propostes de FEM Vallès.
Aquest projecte va ser ignorat per la «pluja de milions» que Rajoy va prometre a Rodalies. Tampoc en el Pla de Rodalies 2020-2030 no hi ha ni rastre de l’estació de la R8 de Ripollet. Tampoc està inclosa en el PDI 2021-2030, que sí inclou l’estació de Baricentro.
El projecte constructiu del tramvia UAB – Montcada havia d’estar enllestit el 2020 però de moment no hi ha ni estudi informatiu. El més calent és a l’aigüera. Si s’activés, haurien de passar uns quants anys perquè fos una realitat.

La mobilitat de Ripollet, una assignatura pendent
Les eleccions municipals del 2023. Es faran el 28 de maig. Possiblement els diferents programes electorals parlin de mobilitat. Tenim el municipi que tenim i anem cap a les 40.000 ànimes. Els cotxes privats i els autobusos públics són els mitjans que utilitzen majoritàriament la població, quan ha de desplaçar-se del pobla a allà on vagi. El tren, estació de Cerdanyola del Vallès, requereix un petit trajecte motoritzat o una caminada.
Ripollet canvia i actualment es redissenya la mobilitat dins del poble. Per lògica, aquest espai ha de prioritzar les persones per davant de les màquines. Uns cotxes que omplen els carrers i que a poc a poc haurien de deixar aquests espais urbans per ubicar-se en aparcaments exteriors. Vigilats, és clar, i comunicats amb transport públic de proximitat. Es crearia feina i gaudiríem d’uns espais més saludables. Paral·lelament caldria potenciar els vehicles amb mobilitat elèctrica, no contaminants. I anar cap a l’abandonament dels cotxes com a propietat privada. A banda de l’estalvi personal – calculeu quants dies empreu el vehicle i els doblers que us costa mantenir-lo! – els cotxes podrien ser de propietat compartida. Experiències com la de Som Mobilitat són un camí a seguir. No m’oblido de les bicicletes, patins, patinets i similars.
A veure què ens diuen les i els polítics, sobre aquests temes. Per qui signa, molt importants.

Ripollet al Dia


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Ripollet al dia, es una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Ripollet.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76



Newsletter



Necessites ajuda?