
Aquests dies tècniques de Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya han procedit a l’extracció del plafó publicitari situat a la façana de Can Mas, a la confluència dels carrers Mercè – Sant Jaume.
Una bastida, tota la cura del món i la gran professionalitat de les tècniques van permetre extraure de la façana el plafó situat a l’aire lliure, fet malbé pel pas del temps. La peça ja és a les instaŀlacions del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya, a Sant Cugat del Vallès, a on es procedirà a la seva restauració. Un cop finalitzi aquesta feina caldrà decidir si torna a la seva ubicació original o bé se’n fa una còpia, que s’instaŀlaria a Can Mas, i l’original es conservaria en un indret més segur per a la seva conservació.
Al plafó, instaŀlat a la dècada dels anys vint del segle passat, s’hi llegia “Ensanche de Ripollet – Can Mas- venta de solares sin gravamen al alcance de todos informe y venta: en Barcelona calle Trafalgar nº 56, 1º2ª y aquí los dias festivos”.
Paradoxalment i a la façana oposada de la casa, es conserva un plafó idèntic en bones condicions, sense vestigis de degradació. El motiu és que un modern i gran cartellot publicitari l’ha protegit durant molts anys.
Ambdós plafons són un testimoni material de la història de Ripollet i del seu creixement perifèric, l’ «Eixample de Ripollet».
Cèlia Sastre, propietària de la masia de Can Mas, i José Maria Osuna, alcalde de Ripollet, van signar el gener un acord per la donació dels plafons al poble de Ripollet.
El perfil municipal a Instagram @ripollet_cultura publica un vídeo fet amb fotografies de la retirada del plafó publicitari. -JJ