Rebatre l’extrema dreta amb dades

6 acte ANC IMG_20231115_200103 copia

La xerrada de l’ANC congrega prop d’una quarantena de persones amb la diputada vallesana Aurora Madaula com a ponent

“Ens costa molt entendre el creixement de l’extrema dreta” va admetre amb un punt de desconcert la presidenta de l’ANC Ripollet Francesca Gispert només inaugurar la xerrada Neofeixismes Els relats de l’extrema dreta avui, dimecres passat a la sala d’actes del Centre Cultural. Una inquietud compartida a jutjar no només per l’assistència —prop d’una quarantena de persones es van reunir per escoltar les explicacions sobre feixisme, neofeixisme i postfeixisme de la historiadora i diputada de Junts per Catalunya, la vallesana Aurora Madaula— sinó també per l’allau de preguntes finals en l’acte convocat per la secció local de l’ANC. Passades les 9 del vespre, continuava el coŀloquí.

Els mitjans de comunicació, les xarxes socials o les institucions són segons Madaula responsables d’haver permès el creixement del feixisme no contrarestant el discurs d’odi amb dades i en normalitzar-lo a les institucions. L’islamofòbia, la criminalització de les persones migrades, els atacs als drets de les dones i al coŀlectiu LGTBI o les teories conspiratives, propagats a través de fake news, centres de pensament, els think-thank i amb finançament de grans empreses — Madaula va citar, entre altres, la Fundació Provida, el Corte Inglés i Prosegur—, acaben, va advertir la diputada, sent acceptats per la població, fins i tot per aquella que no els vota.

Unes diapositives projectades durant la xerrada amb dades de Nacions Unides mostren el creixement sostingut entre els anys 2017 i 2022 de la població que consideren justificable que un home colpegi a la seva dona. El resultat és esfereïdor, perquè en països com els Estats Units, Canadà, Rússia, Ucraïna, Països Baixos o Grècia el percentatge de població de 18 a 29 anys que diuen que és justificable que un home pegui a la seva dona supera de llarg el percentatge de persones de més de 50 que responen sí. Madaula exemplifica com s’estén el relat de l’extremadreta entre la població, també a Catalunya, on, diu, centres d’atenció primària s’han negat a atendre persones pel color de la pell, o on cal desplaçar-se més de 200 quilòmetres, en el cas de Lleida, per accedir al dret a l’avortament.
Més que una xerrada, Madaula va impartir una classe magistral sobre feixisme, neofeixisme i el que els investigadors anomenen ara postfeixisme. Va analitzar-ne les característiques, va citar als seus líders i pensadors i als qui els financen. Organitzats i estructurats, amb un discurs d’odi comú i, encara que accedeixin a les institucions, amb un discurs antidemocràtic. Aquest es basa en la negació de la política, l’antiimmigració, el complot, el ‘nosaltrisme’ (nosaltres i els altres), el nacionalisme ètnic o la islamofòbia, entre altres exclusions. Tota una construcció cultural, va concloure Madaula, a la que és responsabilitat de tothom rebatre amb dades i arguments. Per qui vulgui aprofundir-hi va recomanar les lectures següents: Els nous rostres del Feixisme, d’Enzo Traverso, Pedagogía antifascista. Construir una pedagogia inclusiva, democrática y del bien común frente al auge del fascismo y la xenofòbia,d’ Enrique-Javier Díez-Gutiérrez. el provocador assaig Instruccions per fer-se feixista, de Michela Murgia i Fatxa de Jason Stanley. – Judit Josa

Ripollet al Dia


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Ripollet al dia, es una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Ripollet.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?