
Els actes del Dia Internacional de les Dones van arrencar diumenge i continuen al llarg de la setmana, amb trobades reivindicatives, tallers de formació i propostes culturals, esportives i de cura personal. Mantenir l’activitat de lluita feminista al llarg de l’any i incorporar sempre la perspectiva de gènere són alguns dels objectius del programa ‘El 8 M és cada dia’
“Plogui o faci sol, el 8 M ens veiem a la plaça, Manifestar-vos és el vostre dret”. La frase, gairebé adoptada com a lema, es repetia diumenge en els actes de preparació de la jornada del dia Internacional de les Dones, reivindicat aquest dimarts i amb actes al llarg del mes. Diumenge 6 de març amenaçava pluja i el Comitè de Dones, que ha organitzat conjuntament amb l’Ajuntament de Ripollet i altres entitats de la Taula feminista les activitats del programa, va adaptar-se a les inclemències del temps sobre la marxa.
“Amb el covid hem aprés a improvisar”, ironitzava una de les organitzadores. La marxa esportiva amb la que s’inaugurava el programa es va canviar per una caminada simbòlica de la plaça del pavelló al Centre Cultural, on finalment va congregar-se la trobada prevista. Infusions i cafès enlloc de vermut, taller de ioga per reconnectar amb el propi poder i l’imprescindible trivial feminista amb preguntes sobre referents històrics del feminisme, dissidències corporals o teoria feminista. Aprendre entre rialles. Qui treia el cap per la porta d’emergència del Centre Cultural, automàticament era convidada a un té. “Totes les que han vingut, s’han implicat de valent”, destacava una de les dones del Comitè. Es distingien de la resta de dones que passaven pel Centre Cultural, perquè, a banda de les bandades, mocadors, samarretes, bosses o mascaretes liles, les del Comitè portaven un llaç blanc de rebuig a la guerra.
Com cada any, s’han volgut crear espais segurs per a totes les dones, amb independència de l’etiqueta amb que s’identifiquin (dones trans, persones no binaries…) i de la seva edat (a l’acte hi havia dones grans, joves i nenes), si bé aquest any, s’ha fet especial esforç en espais lliures d’agressions racistes. És el que tenen les guerres. “Hem volgut manifestar
el nostre no a la guerra”, subratllen, preocupades pel que passa a Ucraïna. L’esperit de lluita, de qüestionar-ho tot, sobrevola la trobada. A jutjar per la implicació en el taller de pancartes i perquè el material a la venta gairebé s’ha exhaurit en la jornada de preparació, tot augura un nou 8 M combatiu a Ripollet. Faci sol o plogui, la plaça probablement ahir estava plena.
Un acte feminista cada mes
Els actes del 8 M continuen aquest dimecres i s’estenen al llarg del mes. Formació, tallers i trobades esportives, teatre, exposicions… La voluntat de la Taula feminista i del consistori és convocar almenys un acte feminista cada mes. Ho deixa clar el lema escollit per aquest 2021: “El 8 M és cada dia”, i ho explicava la regidora de Feminismes, Txell Caler. “La visió de gènere ha d’estar present a totes les polítiques municipals i el nostre objectiu és que cada mes de l’any pugui desenvolupar-se alguna activitat a Ripollet que ens recordi que aquesta lluita no és qüestió d’un dia”, deia Caler, en la presentació i remarcava la tasca de la Comissió de Gènere de l’Ajuntament, perquè “la visió de gènere” impregni “totes les àrees de l’Ajuntament”, “L’òptim seria que no existís una regidora de Feminismes”, sinó que aquest “fos transversal”. El consistori està redactant el seu propi pla d’igualtat al mateix temps que, a través de Ripollet Impulsa, acompanya a les empreses locals perquè implantin els seus. En paraŀlel, l’Arxiu Municipal està impulsant la creació d’un fons documental sobre dones i ha fet una crida als coŀlectius femenins, famílies i persones de Ripollet perquè cedeixin documentació que serveixi per poder entendre i explicar, ara o en el futur, quina ha estat la vida de les dones a Ripollet. El CIP del Molí de Can Rata ha seleccionat per al 8M, una fotografia de les treballadores de la Uralita als anys 30, provinent de l’exposició ‘Persones, somnis i ideals. Els anys republicans a Ripollet. 1931-1936’, com a joia del Museu.
Altres iniciatives per implantar la perspectiva de gènere i programar activitats feministes al llarg de l’any , són els tallers anunciats per als mesos d’abril i maig per a estudiants d’ESO i PFIS, la cessió a centres docents de l’exposició Dones lliures a Ripollet durant el curs o la creació d’una xarxa lila per alumnat de secundària, un projecte pendent d’adjudicar en breu. Entre tots, destaca el procés de creació de l’equipament feminista de Ripollet, la seu del qual ocuparà els antics jutjats de Pau. Durant els actes del 8 M estava previst instaŀlar urnes per tal que les participants poguessin votar el nom de l’equipament i escollir entre tres propostes de nom consensuades per la Taula Feminista. L’elecció del nom, però, s’ha endarrerit perquè la taula ha decidit donar-se més temps per escollir les propostes.
Molt més que cine o teatre
El programa d’actes del 8 N segueix avui, dimecres, amb la projecció al Kftí del Casal de Joves del documental Cuidar entre terres’. Produït per CooperAcció i La Directa, el documental parla sobre qui sosté la vida quan les dones migren i la seva projecció donarà peu a un debat amb la participació de dones migrades de Ripollet.
L’esport, amb trobades per a dones joves, debats radiofònics d’esportistes i tallers de cura personal durant tota la setmana, i la cultura, amb la representació durant dos divendres consecutius de peces teatrals feministes i les exposicions al Centre Cultural i a la biblioteca, completen el programa d’actes.
L’Associació d’Espectadors presenta aquest divendres (20.30 hores) al Teatre Auditori l’obra No em diguis Reina. Pel que fa a les exposicions, són de visita recomanada les fotos de gran format d’Afocer, Prou violència i un recull sobre Sexualitat Sàfica en la història, amb iŀlustracions i textos, al Centre cultural. -Judit Josa.