
El mercat acull aquest divendres una demostració de cuina en directe. Quinze professionals de la restauració impulsen amb el suport de l’Ajuntament de Ripollet i el Gremi d’Hostaleria del Vallès Occidental i Barcelonès, un grup per posar en valor la gastronomia local i posicionar-la al Vallès. La sèrie de showcookings — amb sis sessions programades entre els mesos d’abril i maig— s’inspira en l’exposició Menús de Guerra, visitable al Molí d’en Rata. L’experiència culminarà amb la publicació d’un receptari de la cuina de Ripollet per a temps de crisi i la celebració de la primera festa-fira-jornades de l’alimentació sostenible i de proximitat, el 3 de juny.
Aquesta primavera, Ripollet vol posar en valor la gastronomia local, recuperar plats i ingredients tradicionals i compartir els coneixements dels professionals de la restauració per preparar plats bons i saludables malgrat la inflació en el preu dels aliments. Després d’un ajornament d’última hora, aquest divendres finalment es posa en marxa una sèrie de sis showcookings al mercat municipal de Ripollet — una llotja que enguany compleix 40 anys i que és emblema del producte fresc i de qualitat.
Cuina en viu al mercat
Els dies 14, 21 i 28 d’abril i el 5, 8 i 19 de maig, deu cuiners professionals, dos flequers i tres sommeliers prepararan de cara al públic mandoguilles, canelons, croquetes, migas, bacallà i també pa i dolços; ensenyaran a maridar-los amb vins i caves i compartiran les vivències de la cuina. “Volem que el públic toqui producte, s’embruti les mans i visqui la cuina”, va explicar el flequer Jaume Ordeig, en la presentació del programa i del projecte, obert a noves incorporacions, Ripollet Gastronòmic. El grup impulsor, format per persones de diferents edats i experiències professionals, afronta el repte de preparar plats de la cuina d’aprofitament i alhora, posar en valor i fer emergir “el poder gastronòmic” que té Ripollet, en paraules del cuiner de Ca l’Elvira, Albert Janè.
La regidora de Desenvolupament Econòmic, Txell Caler i el president del Gremi d’Hostaleria, Jordi Moya, entitat que, des de l’any 2021, proposa celebrar a Ripollet una gran trobada gastronòmica, van participar a la presentació del projecte, al març, juntament amb diversos professionals de la cuina. Ripollet Gastronòmic enllaça el grup de xefs i el projecte gastronòmic del Gremi, va explicar Caler. Segons la regidora es tracta “de pensar i repensar la cuina tradicional. De treure a l’exterior les seves potencialitats per revaloritzar, amb la creativitat dels cuiners i una mirada al passat, la cuina d’ara.”
La sèrie d’experiències culinàries del mercat quedarà recollida en un receptari de cuina de Ripollet per temps d’inflació de preus. La publicació es presentarà el 3 de juny, en el marc d’una gran trobada de la gastronomia (festa, fira o jornades gastronòmiques, el format encara està pendent de decidir) que pivotarà sobre els eixos de la sostenibilitat, l’economia circular i la cuina de proximitat.
La primera sessió de cuina en directe tindrà lloc a l’espai de degustació del mercat municipal. Entre les 16 i les 20 hores de divendres, els cuiners Alberto Martínez Fernández i Víctor Rodríguez (KöK) elaboraran plats que maridarà Alfons Rius. Altres professionals implicats en el programa són Héctor Costa, Toni Barros (Enovin), Albert Jané (Ca l’Elvira), Clarisse Cavalcanti (La Boteca), Lorena Bailón (El Cultural), Manolo Martínez (Sirocco), Isaac Llargués (Menestral), els cuiners Albert Romero i Albert Martínez i els flequers Robert Juan (Apassiona’t) i Jaume Ordeig.
Escoltar el passat
Tot el projecte, que tindrà continuïtat en un futur, s’inspira en l’exposició del Museu d’Història de Catalunya Menús de Guerra. Cuina d’Avantguardia i de Supervivència. Inaugurada al gener al CIP Molí d’En Rata, on es pot visitar fins al juny, la mostra focalitza l’atenció en la cuina catalana dels anys trenta i en com la Guerra Civil va estroncar la creativitat als fogons de la Segona República. La cuina catalana actual és un referent al món i els orígens d’aquest fet cal buscar-los en la inventiva d’aquells anys i la superació de les dificultats del conflicte bèŀlic, aventura en l’exposició, el comissari Sergi Freixes. Els de Ripollet Gastrònomic l’han visitat, han participat en trobades del CIP Molí d’En Rata i han tingut accés a peces del museu relacionades amb la cuina de Ripollet. ”Som un grup molt divertit i ampli, que vincula professionals de la cuina i el menjar de totes les edats, des de persones jubilades a altres que acaben de sortir de l’escola” diu Jané, que aspira a “sumar aportacions” d’altres professionals de la restauració, afegeix Rodríquez, i on la cooperació i “les idees conjuntes multipliquen el potencial”. —Judit Josa