Memòria i vida en cine i fotografia

4 Els Pinetons 03

Els projectes d’art a les escoles de Ripollet, a càrrec d’alumnat dels instituts escola Els Pinetons i El Martinet, es van presentar públicament el 19 de juny al Teatre Auditori

Joves de l’Institut escola Els Pinetons i de l’Institut escola El Martinet miren ara les pel·lícules i les fotografies des d’una altra perspectiva. Perquè han après què hi ha al darrera, han contactat amb la tècnica i l’han practicat, s’han posat a la pell de la direcció, de la realització, de la producció, de l’equip artístic… però la seva aventura ha anat més enllà, per mitjà d’aquestes disciplines, han viscut emocions, sentiments i han compartit realitats diverses i experiències personals. Tot plegat, gràcies a l’art, que ha permès fusionar l’aprenentatge amb les històries de vida.

L’alumnat dels dos centres que ha format part d’aquests projectes va presentar el 19 de juny les iniciatives ‘Me’n recordo’, ‘Identitats d’un poble’ i ‘Camins’, en un acte celebrat al Teatre Auditori, a càrrec de Traça, el grup promotor de la fàbrica d’arts i creació de Ripollet; i l’Associació A Bao A Qu –dedicada a accions que vinculen la cultura, la creació artística i l’educació–, coŀlectius que han impulsat aquestes propostes, conjuntament amb els centres.

Records d’espais, persones i recorreguts
‘Me’n recordo’ és el projecte fotogràfic i literari amb el que l’alumnat de 4t d’ESO d’Els Pinetons, la primera promoció que surt del centre després de fer tota l’escolarització obligatòria a la mateixa escola, ha generat memòria del seu pas per Els Pinetons. El dia que van dormir al gimnàs, quan tota la classe va ballar Just dance, les cabanes al pati nou, jugar a cacos i a polis… això va ser el primer, la tria dels records a classe de literatura, tots ells encapçalats per la frase ‘Me’n recordo’. Després, es van buscar itineraris i espais que evoquessin aquestes memòries.

“L’experiència va anar més enllà de l’aprenentatge tècnic, volíem trobar la profunditat a les fotos, pensar en un record i trobar les imatges que ens els transmetessin, que podia ser qualsevol element, com ara un escenari o un recorregut”, explica Laia Santiago, una de les alumnes participants. Així doncs, aquests records, sumats a la recerca d’itineraris i espais, apunts a llibretes amb reflexions i propostes i unes hores diàries de coneixement per aprendre a utilitzar la càmera i la llum es van materialitzar en un seguit de fotografies de persones, llocs i detalls a través dels quals l’alumnat ha canalitzat les seves emocions. La proposta de creació artística va partir de Traça amb el suport de Populus Labora i l’Ajuntament de Ripollet i ha comptat amb l’acompanyament de la fotògrafa Tatiana Donoso. El centre va rebre el projecte de bon grat, donat que l’art com a llenguatge de comunicació i expressió en la vida quotidiana és un dels pilars del seu projecte pedagògic.

El projecte ‘Me’n recordo’ s’ha plasmat en una exposició que quedarà permanent a les parets d’Els Pinetons, en una publicació impresa, que es pot recollir al Centre Cultural o a la Biblioteca de Ripollet, i en un espai al web a https://fabricadartsripollet.blogspot.com/ Tota la documentació generada en aquest projecte es lliurarà, també, a l’Arxiu municipal perquè acabi formant part del seu fons històric.

Identitats i camins
Un poble té molts signes d’identitat, els que li atorguen el seu llegat material i immaterial, com ara el patrimoni i la cultura popular, però també els que li aporten els relats de la seva gent. ‘Identitats d’un poble’ és el resultat de la participació de l’alumnat de 3r d’ESO d’El Martinet a ‘Fotografia en curs’. Dos fotollibres recullen imatges i textos amb records que creen històries, obtingudes d’entrevistes amb comerciants, persones migrades, gent gran, entitats, esportistes… El projecte també vol donar resposta a qüestions com què pensa la ciutadania de Ripollet sobre el municipi? Quines mancances hi detecta? Quina és la relació entre els veïns i veïnes?

Preguntes també es fa la Lluna, la protagonista del curtmetratge Camins, sobre una de les decisions més importants en la vida del jovent: què estudiar després de l’ESO, quin itinerari hem de seguir? Camins és un projecte audiovisual elaborat per l’alumnat de 4t d’ESO d’El Martinet, en el marc del programa ‘Cinema en curs’, un treball que es va presentar a principi de juny a la Filmoteca de Catalunya i que es pot veure a https://www.cinemaencurs.org/ca/film/camins-martinet
Plans tancats, ús del zoom, molta llum i rostre, improvisació al guió i inspiració de clàssics com El espíritu de la colmena (Víctor Erice) defineixen aquest film. Un rodatge dur, llarg, ple de nervis i també d’emocions, però sobretot molt enriquidor. “Ens serà impossible oblidar l’experiència”, explicava l’alumnat durant la presentació al Teatre del Mercat Vell. — Silvia Díaz

.

Ripollet al Dia


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Ripollet al dia, es una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Ripollet.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?