Les mil cares de Nits de Música, en un retorn farcit de novetats

6 Nits Musica la MArfanta

El cicle de cinema musical amèrica encara la seva recta final després de 9 anys en escena; imatges captades amb drons i piano en directe, principals atractius d’una temporada que vetlla per la seguretat al traslladar-se al Mercat Vell

A qui li agradi la cultura musical està d’enhorabona. Nits de Música, les videoaudicions de l’Associació d’Espectadors del Teatre Auditori del Mercat Vell, estrenen aquest dijous 14 d’octubre temporada al teatre auditori. Després d’un any i mig irregular pels vaivens de la pandèmia, els coordinadors de Nits de Música, Rafael López i Àngel Esteve han programat el retorn de les sessions musicals “amb força”.
Sis sessions de música variada, història musical i anècdotes de tot tipus entre aquest dijous 14 i el dijous 2 de desembre; a banda de l’especial Música als pessebres el dimarts 28 de desembre. El programa no només retorna amb força renovada i amb multitud de coŀlaboracions sinó que ho fa al Teatre Auditori del Mercat Vell, un “bon espai” que garanteix “bona seguretat” i millora amb escreix la “comoditat i qualitat tècnica” del Centre Cultural, on fins al març de 2020 tenien lloc les projeccions. López va insistir en remarcar les condicions de seguretat durant la presentació del primer trimestre musical. El públic habitual de Nits de Música forma part d’un dels coŀlectius més afectats i alhora oblidats per la crisi sanitària: el de la gent gran, i d’aquí la insistència en la seguretat.
Les set sessions del trimestre tindran lloc al teatre auditori, excepte l’especial dels pessebres; totes s’han programat els dijous —el canvi de dia és una de les novetats de la temporada—, de 20 a 21.30 hores, a excepció de la sessió introductòria a l’òpera La Traviata, que es farà el dimecres 17 de novembre, mitja hora abans de l’emissió de l’òpera al Mercat Vell i la dels pessebres, el dimarts 28 de desembre. .

Musicals d’última generació
El teló s’aixeca aquest dijous amb un nou lliurament del cicle Història del cinema musical nord americà. És la 55 sessió del cicle que durant 9 anys ha iŀlustrat infinitat de ripolletencs en les pel·lícules del gèneres des de l’any 1927 a l’actualitat i que aquesta temporada encara la recta final. “Seguirem treballant amb il·lusió per culminar aquest projecte gegantí que vem iniciar fa 9 anys i que mai hauríem pensat que ens faria arribar tan lluny.”, va escriure la cinèfila Joana Raja, conductora del cicle juntament amb Luís López, en la nota que va fer arribar al públic fidel en la presentació de la temporada.
En les tres sessions del cicle, el dijous 14 d’octubre, 4 de novembre i 2 de desembre el públic reviurà títols com Blues Brothers, Chicago, Mama Mia, Els miserables, Dreamgirls o El Fantasma de la Òpera, entre molts altres visionats de fragments de musicals estrenats entre finals del segle XX i les dues primeres dècades del XXI. Cada selecció de pel·lícula, entre les quals no podia faltar la meravellosa La La Land, amanida pels coneixements i les anècdotes que explica Raja a tall d’introducció.

DRONs I PIANO
La programació es complementa amb la sessió Naturaleza, arte y violines (dijous 21 d’octubre) i Del classicisme al romanticisme (dijous, 18 de novembre), del jove pianista i musicòleg ripolletenc Lluc López.
En la primera, els espectadors podran gaudir de les espectaculars imatges de natura d’Avila enregistrades pel càmera local Juan Francisco Rueda. Gravacions captades amb un drom, la projecció de les quals s’acompanya amb una selecció musical, com el vals El poder del amor, amb el que el seu compositor, monsenyor Joaquín Santa María i Vigil transmet l’amor per la natura i la deïtat. Durant la sessió es donaran pinzellades culturals tant de la música com de l’us del dron per enregistrar imatges.
Molt més pedagògica serà la sessió guiada pel pianista Lluc López, un dels plats forts de la temporada, en la qual el musicòleg ensenyarà a diferenciar entre estils de la música clàssica

Tot plegat amb l’aŀlicient d’escoltar interpretacions en directe de grans compositors, com les peces de Chopin que Lluc López va tocar en la presentació.

De l’amistat a l’horror
Va ser aquesta un acte ple de sorpreses, tal i com són sempre cadascuna de les sessions Nits de Música. Les presentacions, sessió a sessió de la temporada, es van intercalar amb la corprenedora lectura de les cartes del llibre Adreça Desconeguda.
Jordi Apelluz i Xavier Caballer, de la comissió d’Amics de Domènec Torras, van donar veu a la correspondència que l’any 1933 van intercanviar el jueu nord-americà Max Eisenstein i l’alemany Martin Schulse. Unes cartes que deriven de la complicitat de l’amistat a l’horror del fanatisme quan Hitler accedeix al poder.
Lectura alliçonadora, d’aclaparadora vigència, com va advertir el mateix Apelluz en la presentació. La comissió d’Amics de Domènec Torras és una de les tantes persones i entitats que s’entrellacen amb Nits de Música. Amb accions culturals com la lectura de les cartes, vol honorar la figura , no exempta de polèmica, de Domènec Torras i Puig (1913- 1980)..
Músic professional i teatrer aficionat d’Amics del Teatre, Torras va unir als anys 60 un grup de joves de diferents cultures i procedències amb l’adhesiu del teatre i la cultura. “La barreja és el que ens salvarà a tots”, va proclamar Apelluz, un d’aquells joves dels anys 60 i ara membre de la companyia de teatre La Marfanta, en la presentació de la temporada de Nits de Música.
L’acte, amanit amb tocs d’humor, encara va donar per molt més. L’artista Pere Padró, de l’Agrupació Pessebrista de Ripollet, va explicar les novetats de l’especial Música als Pessebres, que aquest any traslladarà la part d’audició a un nou edifici històric. A la seu dels pessebristes del carrer de les Afores, massa petita per garantir la seguretat, tindrà lloc una visita guiada prèvia a l’audició.

Música en gran pantalla
El músic i locutor Àngel Esteve no va perdre la oportunitat de presentar la Banda de Música de Ripollet i al llarg de la nit es van projectar dues de les peces interpretades pel grup que lidera el trombonista Jordi Giménez; en el concert debut de Festa Major.
Els assistents van gaudir de la interpretació de Juràssic Parc i la bossa nova va acompanyar la seva sortida del teatre mentre a la pantalla gegant del Mercat Vell impressionaven les imatges del concert.. La mateixa pantalla amb la que a partir d’ara es projectaran tots els fragments musicals del programa. Com diria Esteve: Visca la música! Visca el coneixement! Visca Nits de Música- — Judit Josa.

Ripollet al Dia


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Ripollet al dia, es una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Ripollet.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76



Newsletter



Necessites ajuda?