Les deixalles ‘embruten’ el debat plenari a un any de les eleccions

El nou sistema de recollida selectiva de residus, que combina el porta a porta amb contenidors oberts i inteŀligents, es posarà em marxa el 27 de juny

Retrets, pronòstics de conflictes, àugurs de mals resultats electorals, acusacions i una crida a la insubmissió de la ciutadania. El ple municipal de Ripollet va viure dijous passat una de les pitjors sessions de la legislatura arran de l’aprovació del reglament regulador del servei de residus municipals. El punt va prosperar amb els únics vots favorables de l’equip de govern i del regidor no adscrit.
L’Ajuntament de Ripollet té previst canviar a finals de juny el sistema de recollida de deixalles amb contenidors oberts 24 hores a la via pública per un model que combina el porta a porta, els contenidors oberts i els contenidors inteŀligents, que són aquells que només s’obren amb targeta. El consistori no disposava fins ara de cap normativa que regules el servei de recollida i s’ha volgut corregir aquesta mancança, aprofitant la “implantació progressiva” del nou sistema en breu, va explicar la regidora Pilar Castillejo, encarregada de defensar el punt, introduït a l’ordre del dia d’urgència.
A finals d’abril, el govern va entrar una proposta de normativa a consulta prèvia de la comissió que va acabar de redactar el text el dia 19 de maig. Es regula així “com s’han de dipositar i recollir els diferents materials, es potencia els aspectes educatius i comunicatius per l’acompanyament al veïnat en el canvi d’hàbits a les cases”, va dir..Entre altres qüestions la norma, defineix les infraccions, les qualifica per nivells i estableix sancions El debat del ple però, no va abordar la en sí sinó que es va centrar de nou en els inconvenients i avantatges del porta a porta. Un tema que mou passions

Un canvi necessari
Segons la regidora, el canvi de model és “necessari” per incrementar el percentatge de recollida selectiva i complir amb els objectius del 60% que ha establert Europa. “El sistema de contenidors ha tocat sostre fa més de 10 anys que està estancat amb el mateix percentatge de recollida selectiva —a Ripollet és el del 36%-, malgrat les campanyes per incentivar-lo que han fet les administracions”, va senyalar. Per contra el mètode combinat (el que s’aplicarà a Ripollet) “és molt efectiu per aconseguir els percentatges de separació en origen que demana Europa”. La normativa europea ha fixat un objectiu del 60% per a l’any 2030 i els municipis que no l’acompleixin podran ser sancionats.

Corresponsabilitat i participació ciutadana
El nou sistema anomenat Ripollet Aporta, ha estat estudiat per adaptar-se a les característiques urbanístiques de la ciutat, va argumentar Castillejo avançant-se a les crítiques de l’oposició. La regidora també va subratllar com a element positiu la participació de la ciutadania. “Es basa en la corresponsabilització dels veïns i veïnes “ i “estimula la participació dels usuaris”, va dir, ja que s’estableixen pautes i calendaris diferents per cada fracció de la brossa i es fa la recollida en el mateix punt de generació per determinades fraccions de deixalles, com la resta,. i per sectors com el comerç.
Els arguments no van convèncer a l’oposició. PSC, Ciutadans, que s’ha oposat des del minut u al nou sistema, i Som van votar-hi en contra.

DESGAVELL I CONFLICTE
El portaveu de Ciutadans, Josep Gavarra va pronosticar que la nova gestió de residus “comportarà desgavell” a la ciutat. “Han de tenir miopia política per, a un any de les eleccions, deixar a la seva candidata un autèntic calvari “ amb l’implantació d’un “sistema impopular que generarà conflicte assegurat”, va advertir el portaveu a Decidim. Tanmateix no va ser aquest retret sinó la crida a la insubmissió ciutadana amb la que va tancar la intervenció el que va molestar a Decidim i va motivar una airada resposta de l’alcalde Osuna. En el torn de preguntes, el regidor Tapies va insistir en la crida a la insubmissió.
El PSC va votar-ho en contra perquè tot i estar a favor de millorar el reciclatge, s’oposa a una implantació global a tota la ciutat i defensa començar només a les zones menys densament poblades.. “Nosaltres no haguéssim implantat el sistema com s’està fent, per tant no recolzarem el seu reglament”, va justificar el portaveu Luís Tirado. — Judit Josa

Ripollet al Dia


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Ripollet al dia, es una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Ripollet.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?