
Un 40% dels habitatges de Ripollet seguiran al 2022 exempts de l’impost que es calcula en funció del valor cadastral dels immobles. Els consellers metropolitans de Ripollet han votat en contra de l’ordenança fiscal
Les quotes del tribut metropolità (TM), que es calcula en funció dels valor cadastral dels immobles, pujaran, en general, un 3% a partir de l’any vinent. El Consell Metropolità —format pels alcaldes i edils dels 36 ajuntaments que configuren l’Àrea Metropolitana (AMB)— ha aprovat de forma provisional l’increment en la sessió celebrada dimarts de la setmana passada.
En el cas de Ripollet, més de 6.000 habitatges, un 40% del total d’immobles, seguiran exempts al 2022 de pagar aquest tribut, segons ha explicat l’Ajuntament. L’ordenança fiscal aprovada manté el valor cadastral mínim a partir del qual els propietaris de primeres residències paguen tribut metropolità en 46.210 euros i en 72.033 per habitatges de municipis que, com Ripollet, van revisar les valoracions cadastrals entre els anys 2012 i 2019. També es manté la bonificació del 50% per a famílies nombroses, entre altres ajudes.
L’alcalde de Ripollet i conseller metropolità, Josep M Osuna, va votar en contra en l’aprovació provisional de l’ordenança reguladora de l’impost, informa l’Ajuntament. Osuna considera “insuficient” la “predisposició al diàleg del govern metropolità i els passos fets” per acostar-se a les queixes que ha motivat l’aplicació del tribut en municipis de la segona corona. Des de l’any 2019, quan el tribut es va estendre a les 18 poblacions de la segona corona, el ple municipal ha expressat diversos dubtes i reserves sobre la seva aplicació, aprovant per unanimitat fins a quatre mocions en contra, presentades per diferents grups del consistori.
Demana a l’AMB que concreti la seva inversió en transport públic
Segons Osuna, l’aplicació del tribut s’hauria d’acompanyar d’un calendari d’inversions al transport públic. “L’AMB ha inclòs al pressupost de 2022 una partida d’inversions en transport públic a la segona coronam però encara no tenim cap concreció”, s’ha queixat l’alcalde.
Des de Ripollet també es reclama més informació per a la població, que desconeix perquè es paga el tribut. Al 2021, l’AMB va registrar molt poques demandes d’ajudes, una dada que, segons l’Ajuntament, contrasta amb un “alt nombre d’impagats”, malgrat que l’import del tribut es va congelar l’any passat per la pandèmia.
El Tribut Metropolità es va crear al 2010 per contribuir a pagar el transport públic. Des del 2019, s’aplica a tots els municipis metropolitans, tot i tenir una xarxa de transport desigual. La recaptació es destina “a la mobilitat a més de l’espai públic i les infraestructures, el tractament de residus i el cicle de l’aigua” i serveix també “per impulsar polítiques d’ocupació estable i d’habitatge assequible, entre d’altres”,argumenta l’AMB.- Judit Josa