
Els alumnes de 5è de primaria de les escoles Gassó i Vidal, Tiana de la Riba i Anselm Clavé han creat i gestionat una cooperativa durant el curs escolar 2022-2023 i han destinat almenys el 10% dels beneficis a entitats socials
Durant dos cursos consecutius la Diputació de Barcelona ha escollit el municipi de Ripollet com a exemple de bones pràctiques pel suport al coneixement de la sostenibilitat, l’economia circular i la indústria local entre l’alumnat de primària. Aquest curs 2022-2023, tres escoles del municipi, Gasssó i Vidal, Tiana de la Riba i Anselm Clavé, han participat al programa Cultura emprenedora a l’escola (CuEmE) de la Diputació de Barcelona. Entre altres projectes d’aprenentatge, prop d’un centenar d’alumnes de cinquè de primaria d’aquests centres escolars ha creat i gestionat quatre cooperatives escolars amb l’ajuda de l’escola, l’Ajuntament, les empreses i altres entitats de la vila.
Implicació Local: De la formació a les matèries primes
Les quatre cooperatives han rebut assessorament i acompanyament tècnic de l’Ajuntament, a través de Ripollet Impulsa, en Empresa, Emprenedoria i Economia Social i Solidària. El departament municipal ha ofert suport als escolars en la constitució jurídica de la cooperativa i el disseny de la marca; s’ha encarregat de posar en contacte les cooperatives escolars amb empreses de Ripollet que els han facilitat matèries primes i d’enviar aquests elements als centres d’educació a través del servei de distribució a domicili Ripollet Pedala.
Les matèries primes cedides per les empreses locals, en alguns casos rebutjos industrials com taps de suro defectuosos, han servit perquè els escolars puguessin produir productes. El projecte implica l’alumnat en 8 fases: la creació de la cooperativa, el disseny de la imatge, la planificació de la comunicació, la generació d’idees de producció, l’elecció del producte final, la cerca de finançament i per últim, la producció i la venta de productes.
Consciència social: donar almenys un 10% dels beneficis a entitats
Les cooperatives escolars de Ripollet van vendre els seus productes el 31 de maig, al mercat setmanal de Ripollet. Les cooperatives de les escoles Gassó i Vidal i Anselm Clavé vam decidir destinar el 100% dels beneficis obtinguts a l’associació Animales Ripollet (500 euros) i a Creu Roja (217 euros), respectivament. Des de l’escola Tiana de la Riba van anunciar que aportarien part dels beneficis a l’associació FADAM contra el càncer infantil. El programa CuEmE planteja que les cooperatives escolars destinin almenys el 10% del benefici econòmic, si n’hi ha, a entitats de caràcter social del municipi on s’han creat.
Aprendre per projectes
A banda de fomentar l’esperit emprenedor, l’autonomia, la iniciativa i la cooperació, els escolars desenvolupen competències claus del currículum escolar durant la realització del projecte. Habilitats com la lingüística, la matemàtica, l’artística, la social o la digital a més de competències relacionades amb el món físic i aprendre a aprendre. L’alumnat de Ripollet, per exemple, pren consciència del municipi on viu i apren a valorar la importància dels polígons i empreses que hi ha en ‘La indústria que ens envolta’, una formació realitzada amb personal tècnic municipal de polígons.
El projecte cooperatiu va finalitzar a principi de juny amb la participació de les quatre cooperatives escolars – un centenar d’alumnes de cinquè de primària de les tres escoles — a la festa de cloenda, celebrada al parc dels Pinetons, el 8 de juny. Un gincama cooperativa, un esmorzar i el concert del grup Ambauka van ser algunes de les activitats de la jornada. – Redacció // JJR