Feu i Godoy Arquitectes guanya el concurs per projectar la Biblioteca Central

6 Biblioteca

L’Ajuntament ha adjudicat la redacció del projecte executiu de la Biblioteca Central de Ripollet a l’estudi Feu i Godoy Arquitectes SL. La seva proposta ‘Parc i Ciutat’ ha guanyat el concurs per a la proposta de redacció del projecte bàsic i executiu del nou edifici. La seu de la futura biblioteca central, amb una superfície de 1.890 m2, es construirà en una parceŀla de propietat municipal situada a la cantonada entre el carrer de Sant Jaume i el carrer Font de Can Mas. El pressupost del projecte és de 3.140.750 €.

Un edifici esglaonat, ampli i transparent
El projecte guanyador planteja un volum de dues plantes des del carrer de Sant Jaume i tres des del Parc Carles Ferré. La diferència de nivells permet la construcció esglaonada d’una planta semi soterrani en una clara adaptació a la topografia existent. La nova biblioteca es disposa a l’extrem sud del solar, això permet delimitar una nova plaça davant de Can Mas, que reconeix la masia històrica i crea un nou espai exterior per a usos socials. Dins l’equipament, unes grades connecten el parc amb la ciutat fent un edifici transparent i entenedor, des de l’exterior es poden contemplar les activitats interiors, i des de l’interior es pot contemplar l’exterior.

Espais per a infants i joves
En el seu interior la biblioteca allotjarà diferents espais com espai infantil, espai jove, espai de formació, espai d’estudi i de lectura, espais de treball i descans, magatzems, entre d’altres. L’edifici s’ha projectat per aconseguir una llarga vida útil i un mínim manteniment general. A més, es garanteix un bon confort ambiental i lumínic, que permet criteris de sostenibilitat i respecte amb el medi ambient.
Actualment, aquest projecte es troba en fase de període d’aŀlegacions, i un cop finalitzat, a principis de gener, començaran amb la redacció del projecte executiu per la seva posterior aprovació definitiva.

Un concurs en dues fases
21 estudis d’arquitectes van presentar una proposta a la primera fase del concurs. Un jurat format per un representant de la Unitat d’Arquitectura Bibliotecària de la Diputació de Barcelona, el Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya, i tècnics municipals, va triar 5 finalistes entre les 21 propostes inicials. En la segona fase del concurs, els cinc estudis finalistes van adaptar les seves propostes als resultats del procés participatiu ‘Creixe:ment. La cultura, per seguir avançant’, realitzat a Ripollet durant el primer trimestre de l’any mitjançant la Cooperativa Raons Públiques SCCL.
El Jurat va valorar les cinc propostes seguint criteris d’integració de l’edifici en el context i l’espai públic; l’aprofitament de les característiques de l’entorn per a l’ús i gaudi de l’espai exterior; la qualitat del disseny; la creació d’espais informals i distesos per a la lectura; la distribució dels espais de manera fluida; les solucions d’eficiència ambiental i energètica; entre d’altres.

Dues Biblioteques en xarxa
La construcció d’una nova biblioteca forma part del Programa d’Acció Municipal 2019-2023 i respon a la necessitat de poder seguir els paràmetres que estableix el Mapa de lectura pública de Catalunya. Ripollet hauria de comptar com a mínim amb una biblioteca de 1.970 m2, i la que hi ha actualment a l’avinguda de l’Estació fa 1.130 m2. En un futur, la biblioteca que s’ha de construir a Can Mas passarà a ser la biblioteca central de Ripollet. La de Maragall es mantindrà com a segona biblioteca. Els dos centres funcionaran en xarxa.— RAD

Ripollet al Dia


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Ripollet al dia, es una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Ripollet.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?