Festa Major per a tots els públics

ed665975b819d9e4bff8f3321152810d

Amb un total de 88 activitats, el programa festiu duplica l’oferta infantil del 2017 i reforça la programació juvenil amb la incorporació de coŀlectius joves en l’organització de diversos actes. 46 entitats, cinc més que en l’anterior edició, aporten propostes a una festa que consolida els escenaris als barris i amplia l’espai dedicat a la memòria, la identitat i el patrimoni local.

“Popular, gratuïta i accessible per a tothom”. Amb aquests adjectius l’alcalde Josep M. Osuna va definir la Festa Major 2018 en la presentació del programa festiu. Entre els dies 23 i 27 d’agost, Ripollet acollirà un total de 88 activitats culturals, esportives, lúdiques i de memòria històrica. 25 d’aquestes s’adrecen al públic infantil i familiar i unes altres tantes als diferents segments d’edat, entre les que destaquen, pel que fa a novetats, les destinades a la població juvenil.
Com en els dos últims anys, alguns dels actes tindran l’escenari en places i parcs allunyats del centre ciutat. Les activitats de Festa Major es reparteixen en 25 escenaris diferents, amb almenys, un dia d’activitat en cadascun dels barris. Les diferents zones estaran connectades a peu i amb un servei de bus especial. L’objectiu és consolidar l’aposta per descentralitzar les festes iniciada fa dos anys.
Una altra de les idees que manté la programació és l’aprofitament de la celebració per reforçar la identitat del municipi. El Mercat de la Vinya, l’arteria per vindicar els orígens agrícoles de Ripollet, amplia el seu espai físic i es potencien activitats complementaries com la mostra de vins i gastronomia o les actuacions musicals al nucli antic.
En essència aquestes són, segons els organitzadors, algunes de les claus de la celebració de 2018 que, en contra del que seria d’esperar, redueix en 10.000 euros el seu pressupost i incrementa la participació d’entitats en l’elaboració del programa
L’alcalde Osuna i el regidor de Cultura , Oriol Mor, van detallar a finals de juny el programa a entitats , acompanyats per tècnics de Cultura i membres de la Comissió de Festes que, durant 6 mesos, ha preparat i coordinat les diferents propostes amb l’objectiu “de construir un relat i donar unitat i coherència” al conjunt d’actes, segons va explicar Osuna.

MENYS diners més entitats
El municipi gastarà en festes un pressupost total de 210.000 euros, 10.000 menys que al 2017 després d’haver optat per diversificar l’oferta, reduint la contracció de “plats forts.”.
Per contra, s’incrementa el nombre d’activitats amb la participació d’un total de 46 entitats locals —cinc més que al 2017— en l’elaboració del programa. En els cinc dies festius — cinc, perquè la pre-festa jove creada l’any passat pel coŀlectiu l’Aresta s’incorpora al programa oficial i la celebració s’inicia el dijous 23 d’agost— es realitzaran 25 activitats infantils i familiars (davant les 13 del 2017), 14 concerts (el 2017 van ser 10), vuit balls, cinc cercaviles, set activitats de cultura popular, 10 esportives i vuit d’identitat i memòria coŀlectiva.
“Amb menys és pot fer més” va valorar Osuna al ser preguntat per la davallada de pressupost, per destacar, tot seguit, el “caràcter popular, gratuït i accessible” de la festa.
87.378 euros, un 42% del total del pressupost, se’n va en infraestructura i logística, que entre altres serveis inclou la seguretat, el manteniment i la neteja; seguida per la partida d’activitats contractades (76.036 euros) i la d’activitats d’entitats (35.635 euros)
Del total d’activitats, 37 tenen caràcter participatiu respecte les 47 de l’any passat incloses en aquesta qualificació i nou de les 25 responen a noves propostes. L’oferta juvenil és la que registra més canvis en la seva concepció i la infantil i familiar, la que incrementa més l’oferta
Joves, infants i animals: protagonistes del programa
La plaça de Pere Quart i el parc Oriol Martorell concentren bona part de la programació per la quitxalla: entre les novetats d’enguany destaca la celebració d’una festa de confetti infantil (diumenge, plaça del Molí), que s’afegeix al confetti veterà, amb l’orquestra Banda Neón i al juvenil, amb Dalton Band i Dj’s (les dues el vespre-nit de dilluns 27).
Pel que fa als joves, agafa protagonisme la pre-festa de la vigília, el dijous 23 i la nit de concerts de dissabte, coorganitzada enguany amb les entitats juvenils. El cantant de hip hop Arkano encapçala el cartell seguit per la banda funky Mandruka i sessions de DJ amb David Hidalgo i Alex i Víctor.
Entre les 9 noves propostes del programa, crida l’atenció una festa dels animals al Parc Norbert Fusté (diumenge, 26).

Música, mestre!
Pel que fa a la música en viu i en una festa sense noms d’infart, destaquen les actuacions de la Sant Andreu Jazz Band (dissabte) i el grup de rock basc Kaótiko en el festival de grups locals de Kanyapollet (dissabte).
Ofertes consolidades com la de Ripollet Rock, que celebra divendres la seva 26a edició al Parc dels Pinetons, el festival flamenc a la plaça del Molí (divendres) o el concert de Festa Major de diumenge tarda, amb Cimarron, a la plaça de Joan Abad es complementen amb un nou espai d’actuacions musicals a la plaça Clos, al cor antic de Ripollet.

Mercat de la Vinya i mostra gastronòmica, reforçada
L’espai destinat a recuperar la memòria i el patrimoni local creix amb la incorporació del carrer de Berguedà a la plaça Clos. Aquesta zona del nucli antic acollirà a més del mercat, una mostra de vins i gastronomia, on s’ha buscat incorporar nous establiments d’hostaleria, exposicions i tallers vinculats al patrimoni i actuacions musicals, als vespre, entre aquestes, a destacar les versions acústiques dels locals Natalia i Alberto de Midnight Sun.

Sumant Espais
La voluntat de la comissió de Festes i el Patronat de Cultura passa per descentralitzar la festa: hi ha espais que es consoliden (la plaça del Molí, per concerts; la plaça de Pere Quart, per activitats literàries,…) altres que, no van funcionar, desapareixen; enguany s’afegeix, com a prova, l’escenari del Parc Maria Galobart, al barri de Maragall.— JJR

Avatar

Ripollet al dia


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Ripollet al dia, es una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Ripollet.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterAbrir chat
Necessites ajuda?