Els projectes participatius es fan realitat sis mesos després

c2521bfee169c226099b9168e0b93ff0

La regidora Pilar Castillejo repassa l’estat de cada una de les inversions votades per 6.124 ripolletencs d’un cens total de 31.000 habitants

Recorden els pressupostos participatius? Ripollet va incloure en els seus comptes per al 2017 set projectes proposats per estudiants de secundaria, elaborats entre octubre i desembre de 2016. Un total de 6.124 ripolletencs d’un cens de 31.000 habitants —el 5% de la població— va escollir en votacions populars, en línia i presencials, els projectes a realitzar aquest any. Els veïns van decidir així el destí de 300.000 euros del capítol d’inversions, en el primera vegada que aquests s’obrien a la participació ciutadana.
Aprofitant que la majoria dels projectes escollits han finalitzat la tramitació administrativa i estan a punt de posar-se en marxa la regidora d’Hisenda, Pilar Castillejo ha repassat el seu estat i les reunions amb els estudiants, que han seguit implicats en el procés, “Pensem que era necessari fer el retorn”, ha dit la regidora. El que segueix és l’explicació de cadascun dels projectes.

CINEMA A LA FRESCA
IDEÒLEGS: INSTITUT PALAU AUSIT
PRESSUPOST: 47895,39 EUROS
COST: 37.683,76 EUROS
Les projeccions de cinema al patí de Centre Cultural ha estat el primer projecte de pressupostos participatius que s’ha posat en marxa, amb la projecció aquest divendres de la pel·lícula Grease
Dimarts de la setmana passada, la Junta de govern local va aprovar la despesa de 37.683,76 euros. El projecte inclou els equips de sonorització i iŀluminació a més de l’ambientació de l’espai i els costos de programació d’un cinema a la fresca. Els autors de la proposta, Cristian Benitez, Sandra Rodríguez, Julia Mas, Laia Sanz i Ona Osuna han participat tant en la concreció del projecte tècnic com en l’ejecció dels títols que es projectaran durant aquest estiu. De fet, són els propis alumnes els encarregats de dinamitzar l’activitat amb la coŀlaboració del personal de joventut

ROCÒDROM D’ESCALADA
IDEÒLEGS: INSTITUT PALAU AUSIT
PRESSUPOST: 75.000 EUROS
COST: 75.000 EUROS
La junta de govern va donar via verda el mateix dimarts al projecte per construir un búlder i remodelar el rocòdrom del poliesportiu municipal.
Castillejo va destacar la implicació del Centre Excursionista de Ripollet que, juntament amb els estudiants de Palau Ausit, ha participat en el seu desenvolupament. El projecte original consistia en transformar unes de les parets de les pistes de pàdel, perquè amb la instal·lació d’elements d’escalada, es pugui aprofitar la paret lateral que delimita les actuals pistes de pàdel com a rocòdrom. Aquesta seria una primera intervenció prèvia a la instal·lació d’una estructura per a la pràctica d’escalada, també a nivell avançat. D’aquesta forma, els veïns i veïnes de Ripollet es podrien iniciar en una nova disciplina esportiva i ampliar així l’oferta actual del poliesportiu municipal.
Ampliar i diversificar l’oferta esportiva i donar ús a espais desaprofitats formaven part de l’argumentació dels estudiants en el vídeo de presentació.. “Els escolars podran fer excursions i aprendre nous esports”, diuen els seus autors, Quim, Mireia, Ibtissim, Denis, Alex i Zabre.

SONOMÀFORS PER A INVIDENTS
IDEÒLEGS: INSTITUT PALAU AUSIT
PRESSUPOST: 50.095,60 EUROS
La proposta amb més suports a les votacions va ser la instal·lació a 34 semàfors de Ripollet d’un Sonomòfar. A partir d’octubre el govern preveu incorporar aquest senyal intel·ligent a vuit semàfors. Les senyals acústiques que indiquen quan es pot creuar s’activaran només si es polsa un comandament universal, subministrat per la Once a persones invidents..
Els autors de la proposta, els alumnes de quart de l’ESO de l’institut Palau Ausit, Joel Salgado, Alba Calderón, Ariadna Sánchez, Sílvia Pérez, Nacho Martínez i Esther Sánchez van presentar-la amb l’objectiu que tothom pugui circular per Ripollet amb seguretat i independència, sense dependre de l’ajuda de tercers. El projecte de pressupostos participatius ha estat segons Castillejo, “un procés de creixement personal” pels seus participants.
Durant el desenvolupament de la proposta, els seus joves impulsors s’han reunit en dues ocasions amb tècnics municipals, la fundació Once i el veí invident Salvador Gorina. En aquest procés han detectat la manca de dos semàfors més a la cruïlla del carrer de Padró amb Balmes i carretera de Santiga i a l’avinguda del Riu Ripoll, darrera de l’institut Lluís Companys. L’Ajuntament s’ha compromès a instaŀlar aquests dos nous semàfors, que ja estaven inclosos al Pla de Mobilitat., en un projecte independent.
Els sonòmofars entraran en funcionament a l’octubre, quan la Direcció general de carreteres de la Generalitat de Catalunya autoritzi la seva instal·lació al semàfor de la carretera de Santiga, l’únic que no és propietat municipal. El tràmit administratiu, un cop cursada la soŀlicitud, és de tres mesos.

CONTENIDORS D’OLI DOMÈSTIC
IDEÒLEGS: INSTITUT CAN MAS
PRESSUPOST: 4.182 EUROS
projecte licitat
“L’oli per cuinar és un producte habitual a les llars però, un cop utilitzat, si el llancem per l’aigüera, provoca una greu agressió contra el medi ambient. Un litre d’aquest tipus d’oli pot arribar a contaminar fins a un milió de litres d’aigua”. Els ripolletencs disposaran abans de l’estiu de cinc contenidors especials per recollir oli domèstic, cosa que evitarà que l’oli acabi a l’aigüera, com denunciaven els autors de la proposta Xavi Escobar, Juan Hidalgo, Carlos Aguilera, Xavi Landiera i Sergio Díaz a la presentació.
La ubicació dels dispositius a les escoles Escusell, Tiana i Ginesta, al mercat municipal i al centre cívic de Can Mas ha estat decidida entre els joves de l’institut de Can Mas i els tècnics municipals, amb la idea que estiguin distribuïts pels diferents barris del municipi.
Com que la despesa és inferior a la prevista pels estudiants, en les reunions s’ha decidit destinar el diferencial a la compra de 1.100 embuts especials que es repartiran a les escoles. “ Aprofitarem la distribució d’embuts per llançar una campanya“ en el disseny del qual participen de nou el estudiants, va anunciar Castillejo.. L’institut de can Mas ha organitzat un concurs entre els seus alumnes per escollir el disseny dels adhesius del contenidors i la imatge de la campanya. “Incentivem la participació en el que s’ens acut” ha subratllat la regidora..

PARCS SEGURS, INFANTS IL·LESOS
IDEÒLEGS: INSTITUT LLUÍS COMPANYS
PRESSUPOST: 75.000 EUROS
PENDENT DE REUNIR-SE
El projecte per cobrir amb terra sintètic els parcs infantils és el que està més endarrerit per la dificultat “d’adaptar la idea a la realitat de Ripollet, on no hi ha espais infantils amb paviments durs. Potser caldrà fer un espai nou”, va apuntar la regidora. Els estudiants proposaven d’entrada actuar al parc dels Mestres, amb una superfície de 278 m2, i a la zona de la illa interior del parc Rizal, amb 120 m2, on plantejaven fer un tractament de manteniment i adequació dels jocs infantils. Des de l’Ajuntament se’ls ha proposat ubicacions alternatives, la decisió de les quals es prendrà en una reunió pendent. .
El projecte original pretenia millorar “la seguretat dels espais de jocs dels més petits de Ripollet amb la pavimentació de llosetes de cautxú reciclat i acolorit dos zones de jocs infantils”, segons la informació presentada a les votacions. La pavimentació de les zones infantils del Parc dels Mestres i Rizal es formulava com una primera part d’un seguit d’actuacions anuals per adequar la resta d’espais de jocs, als parcs Anselm Clavé, riu Ripoll, Ferran Ferrer, Moreres, i Norbert Fusté .

Wifi públic i Ripojove, tota la informació per al jovent
IDEÒLEGS: SANT GABRIEL I INSTITUT CAN MAS
PRESSUPOST: 10.228 euros
Crear una xarxa de wifi municipal i oferir accés a tota la informació juvenil a través d’un aplicació mòbil. La proposta Riposmart dels estudiants del Col·legi Sant Gabriel, Nadine Cabeza, Maria Dou, Albert Prieto i Arnau Vila preveia situar un total de quatre punts de connexió wifi, a edificis o equipaments municipals ubicats a diferents barris del municipi.
Una vegada connectats a la xarxa, el projecte Ripojove, de Didac Garcia, Ainara Muñoz, Sandra Cuerva, Juan Diego Catica i Paula Solana, tots ells alumnes de can Mas, suggeria que els joves tinguessin la possibilitat d’accedir de forma ràpida i còmoda a un espai web on trobar tota la informació d’interés per al jovent de Ripollet.
La inversió inclosa als pressupostos municipals és fruit de la unió dels dos projectes que han estat modificats . En una reunió entre el grup de joves, de can Mas i tècnics de Comunicació i Joventut, ripojove es va traduir en la preparació d’un espai web obert a la participació dels joves de Ripollet enlloc de l’aplicació mòbil. La web aglutinarà la informació d’interès juvenil, així com espais de debat o preguntes freqüents. Pel que fa als punts de connexió wiffi, aquests han estat incorporats als plecs dels contractes de telefonia i veus i dades de l’Ajuntament i estan pendents de licitar.
Com en la resta de projectes, en la decisió de la ubicació s’implicarà als estudiants..

Papereres pipican per a un Ripollet més net
IDEÒLEGS: LlUÍS COMPANYS
PRESSUPOST: 27.152,40 euros
Soraya González, Laila Uma, Elisabeth Estepa, Nerea Pérez, Neus Valero I Claudia Moya, de l’Institut Lluís Companys, van proposar 20 punts de recollida de les caques de gos. La ubicació d’aquestes papereres, que encara no s’ha decidit, es distribuirà per tot el terme municipal, per a facilitar la seva accessibilitat. Els autors del projecte confien contribuir a la millora de la neteja dels carrers i els espais verds de Ripollet.
La compra de les papereres amb el corresponent subministrador de bosses està en tràmit, va explicar Castillejo, segons la qual, el projecte s’ha enriquit amb la participació de la taula animalista. “No volem que es quedi nomes amb la instal·lació de la paperera. Cal lligar-ho amb la tinença responsable d’animals” va dir.
La regidora va assegurar la continuïtat al 2018 dels pressupostos participatius millorant sobretot aspectes de calendari i del procés de tractament de les propostes amb la creació d’un comitè de garanties. “El temps d’elaboració de les propostes i els temps administratius han de ser independents. Hem vist que cal començar abans”, va reconèixer.
Per contra, va voler subratllar com a element positiu l’alt grau d’implicació i preparació. “No s’han fet a la tum tum” , va dir. La fase prèvia, d’acompanyament als instituts, ha servit perquè les propostes s’adaptessin a les competències municipals. “Això ha evitat que no es poguessin fer, amb la desmotivació que comporta”, va valorar.la setmana passada. —Judit Josa

Avatar

Ripollet al dia


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Ripollet al dia, es una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Ripollet.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterAbrir chat
Necessites ajuda?