Eleccions municipals: El debat dels 7 caps de llista

3d105248b10b0d962a881701f9482c8d

Osuna: “En quatre anys és impossible canviar-ho tot, el 26 M ens juguem la continuïtat del progrés o retrocedir amb els de sempre”

Tirado: “Si governem no hi haurà bàndols, parlarem amb tots els grup polítics en benefici de la ciutadania de Ripollet”

Gabarra: “Només l’actuació de C’s a la fiscalia va posar fre a les accions de l’Ecoparc. Han estat quatre anys perduts. ”

Montanuy: “Hem estat l’eina desrolligadora dels instituts escola. Només consensuant s’ha demostrat que Ripollet pot avançar”

Dues visions a les antípodes en el balanç del que ha passat els últims quatre anys al consistori de Ripollet, una mateixa diagnosi sobre els reptes més immediats de la ciutat i certa coincidència en alguns dels projectes i propostes dels programes electorals. 

De les prop de dues hores de debat entre els caps de llista de les set candidatures que concorren a les eleccions municipals d’aquest diumenge es podrien escriure desenes de cròniques amb accents diferents: Josep M. Osuna, Luís Tirado, Josep Gabarra, Eugeni Montanuy, Victor Diéguez, Joan Fandos i Melodi López van protagonitzar dimecres una trobada suau, d’exposició d’idees, si bé salpebrada amb espais de confrontació. La màxima tensió, però no es van produir a l’escenari, sinó a les grades del teatre, entre seguidors i militants, que també van ser moderats pel director de la Revista de Ripollet, David Rua.

El Consens
A mig debat, els aspectes compartits en equipaments, esports, joventut o la rehabilitació del riu sec, van servir a un hàbil Josep M. Osuna, aspirant a renovar el càrrec a l’alcaldia amb una majoria prou amplia per tirar endavant les polítiques de Decidim sense frens, per invitar a la resta de candidats a un manifest conjunt de compromís, només iniciar-se el mandat, en aquests projectes.
“Vostè no té solvència per proposar cap acord”, va replicar-li un no menys hàbil Josep Gabarra, candidat per C’s, tercera força el 2015 i que el 26 M aspiren consolidar creixement per ser decisius en la governabilitat de Ripollet. Gabarra, que, com li va retreure el candidat popular Víctor Dièguez, va facilitar l’aprovació dels pressupostos el 2015 i el 2016, segueix dolgut perquè Decidim no va baixar el 2% d’IBI anual que, segons el regidor havien pactat el primer any del mandat. . .
Des de les files socialistes, Lluís Tirado, l’equip del qual s’ha preparat, explica, per recuperar l’alcaldia i ha encarat la carrera electoral per governar amb majoria, va admetre la necessitat d’acords. Va defensar el consens per aconseguir les “inversions necessàries”, esquivant, això sí, l’oferiment d’Osuna.a un manifest conjunt.
Qui esperava un cos a cos entre Osuna i Tirado, va sortir defraudat de la trobada. “Si governem no hi haurà bàndols”, va proclamar el socialista, obviant que Osuna ja havia parlat de trencar la política de blocs.

El Balanç: tots en contra.
Tant la referència als bàndols com l’oferta de consens partia d’un repte llançat pel cap de llista de Junts per Catalunya, Joan Fandos, que havia buscat el compromís de Decidim i ERC amb un denuncia de la situació de presos polítics i exiliats i combatre el 155, en la primera declaració institucional a l’Ajuntament. Fandos, que reivindica l’experiència del seu equip, se les va veure amb Osuna a compte del llegat deixat a l’Ajuntament per l’anterior govern i va ser especialment dur en el balanç de la legislatura. “Els que presumien que tot ho farien millor ,més econòmic, més bo i més participatiu, s’han gastat més de 250.000 euros en estudis”, va retreure-li. . ..
Eugeni Montanuy, candidat republicà, va atribuir-se ser la única garantia de canvi de govern real. Si bé va reconèixer les dificultats de governar en minoria, va tirar en cara als seus aliats la lentitud en la gestió i no “haver complert les expectatives”.
En aquest tots contra un que va ser el bloc del balanç de govern va sumar-se Víctor Diéguez, amb dards tant a Decidim com a Ciutadans. “El 2019 no van presentar pressupost, però sí van poder aprovar taxes i impostos, i això en un Ajuntament que té 28 M al banc”, va lamentar-se amb ironia., El popular, com més tard farien també C’s, va treure a relluir les accions del seu grup parlamentari en pro de la residència i la tasca de l’Oficina d’Atenció al CIutadà..
Com altres, Gabarra els va enlletgir no haver tancat l’Ecoparc ni haver frenat la contaminació —només les pudors, va admetre després— i haver incomplert en l’auditoria al govern del PSC i l’aplicació d’una fiscalitat més justa. “Han estat el govern de les benzineres”, els va dir, en referència als conflictes a Martinet i al barri de Tiana.
Melodi López, única candidata dona, al capdavant de Som Ripollet, candidatura gestada els últims mesos, va posar l’accent en contradiccions com l’adjudicació d’obres i serveis, o haver posat el poble caperavall els últims 6 mesos.
“El govern que va venir per millorar-ho tot, ho ha empitjorat tot” va rematar Luís Tirado, al penjar-los l’etiqueta de la triple I: d’incompliment, incompetent i independència.
Lluny d’immutar-se, Osuna va atribuir “la visió catastrofista” a “la desconnexió social” amb la majoria de veïnat de Ripollet dels que han estat oposició, i va dedicar els dos minuts restants a repassar la feina feta en recuperar la confiança amb les institucions, les polítiques d’ocupació i drets socials, l’agenda de municipalitzacions, la cultura i l’esport o la zona 1. .
El debat dels set candidats a l’alcaldia de Ripollet —una tradició que es remunta a finals dels anys 70 del segle passat i, segons va explicar el moderador, el periodista i director de la Revista de Ripollet, David Rua, té per objectius apropar la política a la ciutadania i generar un espai on, els aspirants a l’alcaldia puguin intercanviar i contraposar visions— va congregar al teatre auditori del Mercat Vell a tothom que havia de ser-hi. A la gent habitual en els actes socials,culturals o polítics del municipi i a algunes persones més.
Les entrades, com en el debat d’aquest dilluns de Ripollet Ràdio, s’havien exhaurit feia dies. Poc abans de les 19 hores ja s’havia format cua a la porta i mentre els candidats provaven els seus micros, els portaveus dels partits lliuraven invitacions als últims militants en arribar. Lluny d’abstenir-se a participar, el públic va aplaudir amb entusiasme als seus i va fer notar el seu rebuig. Els moments de tensió, de fet, es van viure més a les grades que a l’escenari. 

JJR 

 

Ripollet al Dia

Ripollet al Dia


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Ripollet al dia, es una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Ripollet.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterAbrir chat
Necessites ajuda?